Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2024

Επισκέψεις – τάματα ζωής

ΟΠΟΙΟΣ έρχεται στην Κρήτη οφείλει να κάνει δύο επισκέψεις για να κατανοήσει καλύτερα την ψυχή του Κρητικού:
– μια στους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι Χανίων και
– μια στο Μουσείο Καζαντζάκη, στη Μυρτιά Ηρακλείου.
Από τη μια, ο μεγάλος Ελληνας πολιτικός και οραματιστής της Ελλάδας των πέντε θαλασσών και των δυο ηπείρων… Από την άλλη, ο δημιουργός ενός αρχέτυπου Ελληνα – ανθρώπου αγωνιστή που παλεύει με «θεούς και δαίμονες» για να ξεπεράσει τη μοίρα του, χωρίς να το βάζει κάτω. Κι ας νικιέται στο τέλος.
ΚΑΙ ΓΙΑ τους δύο μεγάλους Κρητικούς στη ζωή ετούτη αυτό που αξίζει είναι ο συνεχής αγώνας, ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες… Ετσι είναι -ή έτσι πρέπει να είναι- κι η ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου… Χαρήκαμε, λοιπόν, την πρωτοβουλία της «Εκπαιδευτικής Εταιρείας» Χανίων να κάνει μια κυριακάτικη εκδρομή στο Μουσείο «Ν. Καζαντζάκης» στη Μυρτιά Ηρακλείου (φωτ. 1) και στις Αρχάνες (φωτ. 2).
ΤΟ ΙΔΙΟ το Μουσείο «Ν. Καζαντζάκης» είναι ένα κατασκευαστικό κομψοτέχνημα. Περιέχει δε ένα πλούσιο αρχειακό υλικό γύρω απ’ την εργοβιογραφία του μεγαλύτερου και πιο πολυδιαβασμένου σε όλο τον κόσμο Κρητικού – Ελληνα συγγραφέα και στοχαστή ικανοποιώντας και τον πιο απαιτητικό μελετητή. Οπως δε και το Εθνικό Ιδρυμα «Ελ. Κ. Βενιζέλος» (Χανιά), το Μουσείο «Ν. Καζαντζάκης» (Ηράκλειο) οργανώνει πληθώρα «εκπαιδευτικών προγραμμάτων» (φωτ. 3). Ετσι, μια επίσκεψη σ’ αυτό των σχολείων της Κρήτης, θα προσκόμιζε πολλαπλά οφέλη στους μαθητές, με δεδομένη την άγνοια των νέων μας σχετικά με την παρουσία του Ν. Καζαντζάκη στην παγκόσμια λογοτεχνία.
Στ.Γ.Κ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα