Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2024

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΔΕΝ είναι η πρώτη απεργία που γίνεται στα Μ.Μ.Ε. καθώς και στον έντυπο -και ηλεκτρονικό- Τύπο. Ολοι οι πολίτες σ’ αυτόν τον τόπο έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα της απεργίας. Πόσο μάλλον οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης, που προβάλλουν τους αγώνες των άλλων.
ΟΜΩΣ, στην εποχή μας, «ενημέρωση» -ή όπως αλλιώς θέλετε ονομάστε την- παρέχουν και τα λεγόμενα «blogs πολιτικής», στα οποία ο καθένας γράφει ό,τι θέλει, για όποιον θέλει κι όταν θέλει! Χωρίς να υπάρχει η δέουσα δεοντολογία τόσο στην έκφραση όσο και στη δημοσίευση της αντίθετης άποψης. Πίσω από την ανωνυμία και τον μη επαρκή έλεγχο της εγκυρότητας των γραφομένων του, ο κάθε ένας μας μπορεί να «δημοσιογραφεί», με κίνδυνο να απαξιώνεται περισσότερο το λειτούργημα των κανονικών δημοσιογράφων.
ΣΤΟΝ κόσμο της «μπλογκόσφαιρας» (λέξη κι αυτή!) υπάρχουν πραγματικά αξιόλογοι σχολιαστές της πολιτικής κατάστασης, αλλά η πλειονότητα των «αναλυτών της πολιτικής» κάνει το κέφι της βρίσκοντας έναν ανέξοδο και ανεξέλεγκτο τρόπο να βγάλει τα απωθημένα της. Αλλά αυτό δεν είναι δημοσιογραφία. Ετσι, «όταν λείπουν από την εξίσωση ´Πληροφορία + εγκυρότητα + επιβεβαίωση = Ενημέρωση του κοινού´ ένα από τα βασικά συστατικά, η επιβεβαίωση που εν τέλει φέρνει και την εγκυρότητα και το μόνο ζήτημα είναι η ταχύτητα ή κάλυψη του κενού οποιασδήποτε έγκυρης και επιβεβαιωμένης ενημέρωσης, σενάρια και ογκωμένες φαντασιώσεις, που εκτοξεύονται μόνο και μόνο για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του κοινού στο Ιντερνέτ, φτάνουν να συμβάλουν όχι απλώς στη διατήρηση αλλά και στην αύξηση του φόβου που προκαλεί η αβεβαιότητα των ημερών».
ΤΟ παραπάνω (μέσα σε «») σχόλιο από την on line έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα» (9-4-11), οριοθετεί και τη διαφορά της δημοσιογραφίας που ασκεί ο έντυπος Τύπος, απ’ τους «δημοσιογράφους» των μπλογκς. Η απεργία των δημοσιογράφων, ίσως συμβάλλει σε κάποιο «συμμάζεμα» της αδέσποτης… δημοσιογραφίας… Εξάλλου, η περίπτωση ανευθυνότητας, για παράδειγμα του μπλόγκερ που, πριν λίγες μέρες, άκριτα προανήγγειλε τη… χρεοκοπία της χώρας μας, με τις συνέπειες για την Οικονομία, είναι ενδεικτική του δημοσιογραφικού αλαλούμ που υπάρχει στο διαδίκτυο…
Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr – www.stcloris.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα