Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Επανήλθε η Αγρυπνία

Η εταιρεία θεάτρου ´Μνήμη´ του Μιχάλη Βιρβιδάκη παρουσιάζει από σήμερα και μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου, το πρώτο μέρος του θεατρικού έργου του Σουηδού συγγραφέα Λαρς Νουρέν «Αγρυπνία» (ώρα παράστασης 9 μ.μ. – διάρκεια 2.30 ώρες, με ένα διάλειμμα).
Η παράσταση αφορά σε μια καινούρια εκδοχή του πρώτου μέρους του έργου, δουλεμένη απ’ την αρχή, με περισσότερες σκηνές και καινούρια διανομή ως προς τους γυναικείους ρόλους. Το έργο παίζεται σε μετάφραση από τα σουηδικά Κώστα Κουκούλη και Ξενοφώντα Παγκαλιά, επιμέλεια του κειμένου της παράστασης και δραματουργική επεξεργασία Λίλας Τρουλλινού, σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης Μιχάλη Βιρβιδάκη, με βοηθό σκηνοθέτη τη Μαρία Μπαλαντίνου. Στην καινούρια αυτή εκδοχή θα παίζουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Βιρβιδάκης (Γιον), Μαρία Μπουλουγούρη (Σαρλότ), Τατιάνα Τζιάκη (Μόνικα) και Αντώνης Παλιεράκης (Αλαν).
Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πέρυσι, στο θέατρο ´Κυδωνία´, με αξιοσημείωτη επιτυχία.
Μάλιστα, είχε δεχτεί τα εγκώμια κριτικών Θεάτρου και δημοσιογράφων σε όλη τη χώρα.
Ο λογοτέχνης Λεωνίδας Κακάρογλου είχε σημειώσει στα ´Χανιώτικα νέα´ στις  26 Μαΐου 2010:
´…Είναι αναμφισβήτητα το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός στην πόλη μας αυτή την περίοδο´.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), Δημήτρης Αντωνακάκης, είχε επισημάνει σε σημείωμά του στα ´Χ.Ν.´ στις 29 Απριλίου 2010:
´…μια κορυφαία εκδήλωση των προσπαθειών που με επιμονή και υψηλή ποιότητα εξακολουθεί να προσφέρει στην πόλη ο Μιχάλης Βιρβιδάκης και οι συνεργάτες του. …Ολοι οι συντελεστές προσεγγίζουν την υψηλότερη απόδοσή τους -σκηνοθεσία, κείμενο, υποκριτική, φωτισμοί, μουσική- μέσα από μια παράσταση στην οποία ο θεατής «απολαμβάνει» μια συστηματική ανάδειξη των προστριβών που προκαλεί το σκουλήκι του ατομικισμού που κατασπαράζει την καθημερινότητά μας και μέσα από ένα κείμενο διαβρωτικού μαύρου χιούμορ που η σκηνοθεσία υπηρετεί με μια απίστευτη διαύγεια ισορροπώντας ανάμεσα στο τραγικό και το γελοίο… Τα Χανιά οφείλουν να τιμούν παρόμοιες προσπάθειες που κρατούν άσβεστη την προσφορά τους στον πολιτισμό της Κρήτης και της χώρας´.
Ο κριτικός θεάτρου Γρηγόρης Ιωαννίδης είχε γράψει στην ´Ελευθεροτυπία´ στις 31 Μαΐου:
´…Το καμάρι των Χανίων -ίσως το μόνο «θέατρο τέχνης» εκτός κέντρου και συμπρωτεύουσας- θα αποτελούσε σε άλλα κράτη και Υπουργεία Πολιτισμού μοντέλο καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας της περιφέρειας. Θα συγκέντρωνε κόσμο από την πρωτεύουσα, που θα έσπευδε να δει τι ακριβώς συμβαίνει. Τι κάνουμε αντ’ αυτού; …Και δεν είναι μόνον αυτό. Ενα θέατρο της περιφέρειας δεν ζητάει μόνο χρήματα. Θέλει να αισθάνεται πως η προσφορά του χαίρει μιας ευρύτερης αναγνώρισης, πως οι προτάσεις του παρακολουθούνται και σχολιάζονται. Δεν είναι ματαιοδοξία αυτό, είναι αδήριτη ανάγκη της πορείας του… μετά τόσα βουλεβάρτα των δημοτικών μας θεάτρων καταλήγω να δω στα Χανιά από τη «Μνήμη» το πρώτο μέρος από το θέατρο – ποταμό του Σουηδού Λαρς Νουρέν (πολιτογραφημένου ως «Νόρεν» από το θέατρό μας), να παρακολουθήσω από την κλειδαρότρυπα την εξάχνωση των αστών στην κάμινο μιας νατουραλιστικής έντασης άνευ προηγούμενου… Μια παράσταση που υπηρετείται υποδειγματικά από τον Μιχάλη Βιρβιδάκη (Γιον), τη Δέσποινα Πολλαναγνωστάκη (Σαρλότ), τη Μαρία Μπουλουγούρη (Μόνικα) και τον Αντώνη Παλιεράκη (Αλαν )…´.
Περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στο τηλέφωνο 2821092395 και στην ιστοσελίδα www.theatrokydonia.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα