Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Την ευκαιρία να εξοικειωθούν με βασικές επιστημονικές έννοιες ή και να παρακολουθήσουν τις νεότερες εξελίξεις -σε γνωστικά αντικείμενα που αφορούν την οικονομία, το περιβάλλον και την πληροφορική- έχουν όσοι συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης από Απόσταση (ΚΕ.Δ.Β.Μ.ΑΠ.) στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου.
Το μοντέλο ηλεκτρονικής μάθησης που ακολουθείται συνδυάζει τεχνικές εκπαίδευσης από απόσταση με παραδοσιακές μεθόδους.
Οι διά ζώσης συναντήσεις των εκπαιδευομένων με τους εκπαιδευτές πραγματοποιούνται φέτος για πρώτη φορά στις εγκαταστάσεις του ΙΕΤ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα φετινά τρία επιμορφωτικά προγράμματα του ΚΕ.Δ.Β.Μ.ΑΠ. -το οποίο υπάγεται στο Ιντιστούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.)- τα οποία αφορούν τα γνωστικά πεδία Οικονομία – Διοίκηση – Επιχειρήσεις, Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη και Πληροφορική, οι εκπαιδευόμενοι είναι συνολικά 90 άτομα, από 18 έως 60 ετών, που έρχονται από κάθε γωνιά της Κρήτης.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι φέτος τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τους συμμετέχοντες καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουν τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει το Ινστιτούτο σε ένα ιδιαίτερα φιλόξενο περιβάλλον.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Όπως επεσήμανε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», το στέλεχος του ΚΕ.Δ.Β.Μ.ΑΠ. του Κόμβου Χανίων, Παναγιώτης Παϊζάκης, στα επιμορφωτικά σεμινάρια από απόσταση -τα οποία χρηματοδοτούνται κατά 75% από ευρωπαϊκούς πόρους και κατά 25% από εθνικούς- συμμετέχουν εργαζόμενοι και άνεργοι, γυναίκες και άνδρες, ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την καταγωγή, τη θρησκεία κ.λπ. «Η φιλοσοφία των προγραμμάτων είναι να προσφέρουμε γνώσεις και μόρφωση σε άτομα τα οποία ενδιαφέρονται για κάτι παραπάνω», σημείωσε ο κ. Παϊζάκης και πρόσθεσε: «Το κάθε πρόγραμμα είναι διάρκειας 250 ωρών και χωρίζεται σε 5 ενότητες, 50 ωρών η καθεμία. Η κάθε ενότητα περιλαμβάνει 3 συναντήσεις (δύο υποχρεωτικές και μια προαιρετική) στις οποίες οι εκπαιδευόμενοι βλέπουν τον εκπαιδευτή τους και εκείνος τους καθοδηγεί, τους δίνει εργασίες, τους λύνει απορίες και προχωράει το μάθημα». Ωστόσο, κυρίως, όπως εξήγησε ο κ. Παϊζάκης, η εκπαιδευτική διαδικασία βασίζεται στην πλατφόρμα του ΚΕ.Δ.Β.Μ.ΑΠ., στην οποία ο κάθε εκπαιδευόμενος έχει πρόσβαση με έναν ξεχωριστό κωδικό και μέσα στην οποία έχει αναρτηθεί το υλικό της κάθε ενότητας κ.λπ.
«Σχεδόν κάθε εβδομάδα υπάρχει μια δραστηριότητα για τους εκπαιδευόμενους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τη στείλουν στον εκπαιδευτή τους είτε μέσω της πλατφόρμας είτε μέσω του προσωπικούς τους e-mail», τόνισε ο κ. Παϊζάκης 
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στα προγράμματα, το στέλεχος του ΚΕ.Δ.Β.Μ.ΑΠ. ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι ετήσεις που είχαν γίνει για τα φετινά σεμινάρια ήταν σχεδόν διπλάσιες από τα 90 άτομα που μπορούσαν συνολικά να γίνουν δεκτά και στα 3 προγράμματα. «Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι περίπου το 70% εκείνων που συμμετέχουν είναι άτομα με πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Επίσης, οι περισσότεροι είναι εργαζόμενοι, ενώ θα περίμενε κανείς να είναι άνεργοι», επεσήμανε ο κ. Παϊζάκης, ενώ συνεχίζοντας σημείωσε: «Για εμένα αυτό που κερδίζει ο ενήλικος που παρακολουθεί τα προγράμματα είναι ότι του δίνονται τα ερεθίσματα για να συνεχίσει την εκπαίδευση και την επιμόρφωσή του. Μέσα από ένα τέτοιο σεμινάριο, μαθαίνεις πολλά. Εκτός από τις γνώσεις που παίρνεις μπαίνεις στη διαδικασία να συνεχίσεις την επιμόρφωσή σου. Πολλοί, μάλιστα, πήραν το ερέθισμα από εδώ και συνέχισαν δίνοντας εξετάσεις για μεταπτυχιακό. Υπάρχουν -όμως- και άλλοι οι οποίοι, για παράδειγμα, δεν γνωρίζουν υπολογιστές και τους δίνεται η δυνατότητα μέσα από τα προγράμματα να μάθουν δωρεάν».

ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Αξιοσημείωτο είναι, μεταξύ άλλων, ότι φέτος η συμμετοχή των εκπαιδευόμενων στις διά ζώσης συναντήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Σε αυτό συνετέλεσε σημαντικά, όπως ανέφερε ο κ. Παϊζάκης, η πραγματοποίηση των συναντήσεων στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου: «Τα δύο προηγούμενα χρόνια οι διά ζώσης συναντήσεις γινόνταν στο ΕΠΑΛ Ελευθερίου Βενιζέλου, το οποίο είναι ένα σχολείο με τα προβλήματα και τις συνθήκες ενός σχολικού περιβάλλοντος. Φέτος, με τη βοήθεια και τη συνεργασία του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου και του πρόεδρου του κ. Γαρεδάκη, ήρθαμε να κάνουμε τα σεμινάρια εδώ πέρα και γι’ αυτό είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, όχι μόνο εγώ αλλά κυρίως οι εκπαιδευόμενοι. Βλέπω ότι το περιβάλλον και οι αίθουσες που γίνονται τα μαθήματα είναι πλήρως εξοπλισμένες, η αίθουσα Πληροφορικής με τους υπολογιστές, οι υπόλοιπες με τον προτζέκτορα μέσα από τον οποίο γίνεται η παρουσίαση του μαθήματος. Πιστεύω ότι είμαστε από τους λίγους στην Ελλάδα που μπορούμε και κάνουμε τα μαθήματα σε τέτοιες συνθήκες και περιβάλλον. Κι αυτό φυσικά αποτελεί κίνητρο για τους εκπαιδευόμενους καθώς το περιβάλλον τους εμπνέει, τους βοηθάει και πολλοί περιμένουν πότε θα έρθει η επόμενη συνάντηση, το οποίο δεν συνέβαινε με τα σχολεία». 
Από την πλευρά της, η εκπαιδεύτρια στον Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης και Μάρκετινγκ, Στέλλα Αποστολάκη, τόνισε ότι η ανταπόκριση των εκπαιδευόμενων στα σεμινάρια είναι πολύ θετική. «Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό, τα περισσότερα παιδιά έχουν ήδη τελειώσει κάποια Σχολή και δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ασχολούνται πραγματικά, μαθαίνουν πολύ εύκολα και η απόδοσή τους στις δραστηριότητες είναι πολύ καλή», είπε, μεταξύ άλλων, η κα Αποστολάκη και συμπλήρωσε: «Στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου οι εγκαταστάσεις είναι εκπληκτικές και πραγματικά είμαι ενθουσιασμένη. Οι εγκαταστάσεις του δεν συγκρίνονται με των σχολείων. Στα σχολεία, δυστυχώς, δεν υπήρχε η υποδομή για να φιλοξενηθεί κάτι τέτοιο».

Γιώργος Καμπουράκης
«Ήρθα να παρακολουθήσω το σεμινάριο διότι είναι πολύ οργανωμένο. Είχα ασχοληθεί κάποτε με μια τηλεκπαίδευση αγροτών αλλά αυτή η πλατφόρμα που έχει το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ οργανωμένη και έχει πάρα πολλά θέματα. Νομίζω ότι αυτό που κερδίζει κανείς είναι ότι ενημερώνεται για διάφορες έννοιες, τις οποίες τις ακούμε στην καθημερινότητα και άλλοι τις ξέρουν και άλλοι όχι». 

Κωνσταντίνος Ρέππας
«Διάβασα μια ανακοίνωση για το πρόγραμμα στα ´Χανιώτικα νέα´ και έτσι ήρθα. Πιστεύω ότι ο καθένας οφείλει και πρέπει να ενημερώνεται και να επιμορφώνεται συνεχώς σε τομείς που τον ενδιαφέρουν, άσχετα αν έχει σκοπό αυτό να το χρησιμοποιήσει επαγγελματικά ή όχι. Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από τα σεμινάρια. Οι καθηγητές είναι καταρτισμένοι, εξυπηρετικοί και όσοι φροντίζουν για το πρόγραμμα μεριμνούν για οτιδήποτε έχουμε ανάγκη. Σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις -επειδή είχαμε κάνει μια συνάντηση στο ΕΠΑ.Λ.- νομίζω ότι εδώ ο χώρος είναι πέραν του δέοντος κατάλληλος και ευχής έργον είναι να συνεχίσει γίνεται εδώ. Υπάρχει υποδομή αλλά και το περιβάλλον, οι αίθουσες κ.λπ. είναι ό,τι καλύτερο για όλους μας». 

Γιώργος Κιμιωνής
«Ήρθα για να κάνω μια επανάληψη στα θέματα της Διοίκησης. Έχω ξανασχοληθεί αλλά θέλω να δω τις νέες εξελίξεις στην επιστήμη. Γίνεται πολύ οργανωμένη δουλειά και είναι πολύ ωραίο το περιβάλλον που γίνεται το μάθημα. Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο. Αυτό που κερδίζει κανείς είναι ότι έχει διαρκή επαφή με τη γνώση και τις επιστημονικές καινοτομίες». 

Πληροφορίες για τα προγράμματα
Να σημειώσουμε ότι όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα ενηλίκων από απόσταση μπορούν να απευθυνθούν στο ΚΕ.Δ.Β.Μ.ΑΠ., το οποίο στεγάζεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην οδό Κριάρη 40 (α´ όροφος) ή να καλέσουν στο τηλέφωνο 2821075045 από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα