Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2024

Επανάκαμψη αξιών ή απλά ανάκαμψη;

ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ που έγινε πάνω στις κυριαρχούσες σημερινές αξίες των Νεοελλήνων (Δεκέμβριος 2010 – Μάρτιος 2011) και είδε το φως της δημοσιότητας στις 13/4/11, είναι αποκαλυπτική για τη στροφή που παρατηρείται, έστω και αργά, στην ιεράρχηση των αξιών μας.
ΕΞΑΛΛΟΥ, το ότι η χώρα μας αποτελεί «πειραματόζωο» του Μνημονίου στην Ε.Ε., αλλά και στόχος σφοδρών επιθέσεων εναντίον του ευρώ και της Ευρωζώνης -κυρίως από τους Αγγλοσάξονες- δεν χρειάζεται να επισημανθεί. Οι επιθέσεις αυτές δεν άπτονται μόνο του οικονομικού θέματος της χώρας μας, αλλά και του κοινωνικοπολιτιστικού μας είναι που αλλάζει.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ έρευνες, λοιπόν, διαδέχονται η μια την άλλη και έχουν ενδιαφέρον στα ευρήματά τους: Σύμφωνα με την έρευνα της MasterCard Barometer (πραγματοποιήθηκε από τις MasterCard και  Focus Bar) με αντικείμενο  τις αξίες που μας διέπουν εν καιρώ κρίσης, αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει:
Συστηματικότερη τάση για συστηματικό έλεγχο των εξόδων αλλά και στροφή των Ελλήνων προς τις διαχρονικές και παραδοσιακές αξίες της ζωής, όπως η υγεία και η οικογένεια: Ετσι, 8 στους 10 Ελληνες (80% των ερωτηθέντων) δηλώνουν ότι παρακολουθούν τα έξοδά τους αρκετά έως πολύ περισσότερο σε σχέση με παλιότερα.
Ειδικότερα, η πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών  δίνει μεγαλύτερη σημασία στην υγεία (64%) και την οικογένεια (59%), κατατάσσοντας τες στην κορυφή της λίστας των βασικών προτεραιοτήτων της ζωής τους, ενώ η εργασία ακολουθεί με αρκετά χαμηλότερο ποσοστό (36%).
Στις επόμενες θέσεις και σε χαμηλότερα ποσοστά βρίσκονται οι φίλοι/κοινωνικός περίγυρος (15%) και το περιβάλλον (9%).
ΠΙΟ συγκεκριμένα, ενώ ο τομέας της υγείας απασχολεί περισσότερο σε σχέση με παλιότερα τους Νεοέλληνες, για τους άντρες ο τομέας που θεωρείται ως ο πιο σημαντικός, είναι ο της επαγγελματικής αποκατάστασης, σε αντίθεση με τις γυναίκες που δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη δημιουργία και διατήρηση της οικογένειας. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η διασκέδαση δεν έχει πλέον την ίδια βαρύτητα, όπως παλαιότερα, σε ποσοστό που αγγίζει το 37%.
ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, αλλά και καριέρα, αρχίζουν να αποτελούν  λιγότερο σημαντικά πράγματα στη ζωή των ερωτηθέντων: αυτές οι παράμετροι δεν έχουν για αυτούς την ίδια σημασία που είχαν στο παρελθόν. Σημαντικό ακόμη (μάλιστα σε ποσοστό 25%) θεωρείται το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία παράμετρος στη ζωή μας που να είναι λιγότερο σημαντική σε σχέση με παλιότερα.
…Ο ΧΡΟΝΟΣ θα δείξει την αλήθεια των παραπάνω.
Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr – www.stcloris.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα