Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

Η περιδίνηση

ΤΗ ΜΙΑ θα είναι διάφορα κακόβουλα e-mail, την άλλη δηλώσεις βαρύγδουπων αγγλοσαξόνων οικονομολόγων, την παρ’ άλλη κακότεχνα δημοσιεύματα σε μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικά ή εφημερίδες (Financial Times, Der Spiegel, Focus κ.λπ.) Υπάρχει δυστυχώς μια κακώς ενορχηστρωμένη μπάντα πολλών παραγόντων που «ψάλλουν πένθιμα» ποντάροντας στην «πτώχευση» της χώρας μας. Με την ελπίδα στο κέρδος υπέρογκων ποσών στον «τζόγο» των ομολόγων και των Χρηματιστηρίων.
ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ, λέει, «διψούν για αίμα». Και με τη λέξη «αγορές» κανείς δεν μας εξηγεί ποιοι κρύβονται πίσω απ’ αυτή τη λέξη. κατάντησαν σαν τους βρικόλακες που μόλις μυριστούν αδύναμα πλάσματα κάπου στη γη, εφορμούν εναντίον τους ρουφώντας κάθε ικμάδα ζωής τους.  Κι εμείς για την ώρα βρισκόμαστε στον παρονομαστή των υποψηφίων θυμάτων – πτωμάτων και αργοπεθαίνουμε.
ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ, με την επιθετική τους μορφή, ήλθαν στο προσκήνιο εδώ και 18 μήνες, όταν οι δανειακές ανάγκες της χώρας δεν έβρισκαν ανταπόκριση απ’ αυτές, επειδή ήδη το δανειακό χρέος της χώρας είχε υπερβεί τα ανεκτά όρια δανεισμού. Και δεν υπήρχε ούτε εμπιστοσύνη ούτε αξιοπιστία από μέρους μας. «Το πάρτι τέλειωσε», με την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή που, ενσυνείδητα, μας άφηνε ένα χρέος που ανερχόταν στα 76 δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον του κανονικού χρέους. Με το Μνημόνιο-την Τρόικα, το Δ.Ν.Τ. και το δάνειο των 110 δις. ευρώ το συνολικό χρέος μας εκτινάχθηκε στο αστρονομικό -για τα ελληνικά δεδομένα- ποσό των 340 δισ. ευρώ! Άντε να το συμμαζέψουμε…
ΤΙΣ πταίει; Πρωτίστως οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ειδικά η κυβέρνηση Καραμανλή που στα 5 ½ χρόνια διακυβέρνησης της χώρας και, ενώ γνώριζε άριστα την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας, δεν πήρε ούτε ένα -ούτε ένα!- μέτρο για την αποφυγή της χρεοκοπίας. Το μόνο που έκανε ήταν η… αλογοσκούφεια απογραφή παραλλάσσοντας τα εθνικά στατιστικά στοιχεία, για κομματικό και μόνο όφελος. Σήμερα όλοι οι Νεοδημοκράτες απορρίπτουν μετά βδελυγμίας εκείνη την απογραφή ως «ιστορικό έγκλημα». Αλλά πού ήταν, όταν οι ίδιοι ψήφιζαν υπέρ της; Ποιον κοροϊδεύουν; Και ουδόλως ορρωδούν κατηγορώντας την κυβέρνηση Παπανδρέου για τα όσα προσπαθεί να διορθώσει.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ήδη, κοντεύει να γίνει μη αναστρέψιμη. Κι αν όλοι δε βοηθήσουμε στον εξορθολογισμό του κράτους και των δαπανών του, αν δεν αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση, αν το ίδιο το κράτος δεν πατάξει τη μεγάλης έκτασης (30%) φοροδιαφυγή, αν τελικά δεν κατανοήσουμε ότι φουντάροντας το κράτος φουντάρουμε κι εμείς…, τότε θα είμαστε άξιοι της τύχης μας… Γιατί, ενώ μας δόθηκε η ευκαιρία να φτιάξουμε κράτος, εμείς επιμείναμε στο να έχει ο καθένας το… δικό του κράτος!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα