Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ
giorgosgeorgakakis@yahoo.gr
«Οπλα» μοίρασε -κατά δήλωσή του- σε πενήντα μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ασκύφου και του Γυμνασίου και Λυκείου της Χώρας Σφακίων ο Χανιώτης ερευνητής – διευθυντής Πληροφορικής του Media Lab του ΜΙΤ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ, Μιχάλης Μπλέτσας.
«Οπλα», όμως, που δεν πυροβολούν. «Όπλα» που δεν αφαιρούν ζωές. Αλλά «όπλα», η ορθή χρήση των οποίων -διότι συχνά παρατηρείται και λανθασμένη χρήση με πολύπλευρες συνέπειες- ανοίγει ένα τεράστιο «παράθυρο» επικοινωνίας και ενημέρωσης. Ένα «παράθυρο» στον κόσμο.
«Τα λάπτοπ, όπως είδαμε από τις πρόσφατες εμπειρίες μας στη ´γειτονιά´», (Τυνησία), «είναι όπλα, κερδίζουν πολέμους με ιδέες, είναι τα όπλα της νέας γενιάς και είναι καλό να προχωράμε, ειδικά σε μία περιοχή όπως τα Σφακιά, όπου έχουμε μία τάση να μένουμε προσηλωμένοι στα όπλα της παλαιότερης εποχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπλέτσας, στέλνοντας σαφή μηνύματα.
«Η ζωή μέσα σε μία κοινωνία προϋποθέτει παραχωρήσεις. Η κοινωνία προϋποθέτει κι ένα νευρικό σύστημα. Στον 21ο αιώνα το νευρικό σύστημα αυτό είναι οι τηλεπικοινωνίες. Είναι αυτό που κάνουν τις κοινωνίες πολύ μεγαλύτερες γεωγραφικά. Είναι αυτό που κάνουν τα Σφακιά ένα όσο το δυνατόν περισσότερο ισότιμο κομμάτι της υπόλοιπης Ελλάδας. Δεν είναι η απόσταση μεγάλη, οι τηλεπικοινωνίες την εκμηδενίζουν», σημείωσε ο ίδιος.
Η εκδήλωση για τη δωρεάν παραχώρηση (από τον κ. Μπλέτσα) των πενήντα λάπτοπ σε ισάριθμους μαθητές, καθώς και εξοπλισμού (από την Cosmote) για σύνδεση στο διαδίκτυο, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στ’ Ασκύφου, τόπο καταγωγής του προπάππου του κ. Μπλέτσα, από την οικογένεια της μητέρας του, Αιμιλίας Κλάδου – Μπλέτσα.
Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας, αφού αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που έχει -από μικρό παιδί- με τ’ Ασκύφου, τόπο τον οποίο επισκέπτεται, όπως είπε, κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα, συνέχισε λέγοντας:
«Να μου επιτραπεί μία, λίγο, σε εισαγωγικά, πολιτική παρέμβαση. Θα ήθελα να ξεκινήσω με μία παροιμία. Όποιος αγαπάει παιδεύει. Δεν μπορούμε να είμαστε πάντα ευχάριστοι. Κύριε δήμαρχε», σημείωσε, απευθυνόμενος στον οικοδεσπότη Παύλο Πολάκη, ο οποίος είχε μιλήσει λίγο νωρίτερα, «ξεκινήσατε λέγοντας για την Ελλάδα, η οποία ´πνίγει´ τα παιδιά της κ.λπ. Δεν είναι τόσο πολύ η Ελλάδα. Είμαστε οι ίδιοι. Είναι η ανομία που επικρατεί, που ´πνίγει´. Ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι καθηγητές μένουν στο εξωτερικό δεν είναι τα χρήματα. Είναι γιατί δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους εδώ πέρα»…
Και, λίγο αργότερα, ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας, απευθυνόμενος στο σύνολο των παρεβρισκόμενων, ανέφερε: «Θα ήθελα να ζητήσω μια χάρη μόνο. Επειδή με απασχολεί πολύ το θέμα της ανομίας στη χώρα μας -πιστεύω ότι είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν προχωράμε, επομένως η λύση σε όλα μας αυτά τα προβλήματα θα ξεκινήσει από εμάς πρώτιστα, δεν θα ξεκινήσει από την Αθήνα- θα ήθελα να ζητήσω, μια παράκληση: Να μην καπνίσει κάποιος εδώ. Είδα ήδη κάποιον να καπνίζει. Τουλάχιστον έναν. Θα ήθελα να μου κάνετε αυτή τη χάρη σήμερα. Όπως σας είπα, όποιος αγαπάει παιδεύει».
Η «χάρη» που ζήτησε ο κ. Μπλέτσας ήταν, ουσιαστικά, η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου για το κάπνισμα. (Ενός νόμου για τον οποίο, ως γνωστόν, οι απόψεις διίστανται και έχουν σημειωθεί αρκετές αντιδράσεις με συγκεκριμένα επιχειρήματα, κυρίως από ιδιοκτήτες καφενείων, καφετεριών, εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης κ.λπ.).
Δεν κατέστη δυνατόν να παραμείνω μέχρι το τέλος της εκδήλωσης για να διαπιστώσω αν, όντως, οι παρευρισκόμενοι έκαναν τη «χάρη» στον κ. Μπλέτσα. Από την ώρα, πάντως, που ο Χανιώτης επιστήμονας ζήτησε να μην καπνίσει κανείς έως την ώρα που αποχώρησα, διαπίστωσα ότι όσοι επιθυμούσαν να «φουμάρουν» έβγαιναν έξω από την αίθουσα.
«Δεν είναι τόσο πολύ η Ελλάδα. Είμαστε οι ίδιοι. Είναι η ανομία που επικρατεί, που πνίγει», είπε ο κ. Μπλέτσας. Έχει δίκιο. Ανομία που στηρίζεται -και- στην αίσθηση, αν όχι στη βεβαιότητα, σε πλείστες περιπτώσεις, ότι δεν θα υπάρξει τιμωρία. Όχι τυχαία, βέβαια. Τα παραδείγματα πολλά και σχεδόν καθημερινά. Ανομία και ατιμωρησία. Το «δίδυμο» της καταστροφής…