Με σύνθημα «ένα πάρκο από όλους για όλους», κάτοικοι της Αμπεριάς και μέλη της ομάδας p-public του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, με τη συνδρομή του Δήμου Χανίων άρχισαν το περασμένο Σαββατοκύριακο να μεταμορφώνουν 6 στρέμματα δημοτικής περιουσίας γεμάτα μπάζα και χόρτα σε πάρκο αναψυχής με πράσινο, λουλούδια.
Ολα ξεκίνησαν όταν η Πρωτοβουλία Κατοίκων της Αμπεριάς μαζί τους αρχιτέκτονες της ομάδας p-public θέλησαν να δώσουν μια «ανάσα πρασίνου» στην περιοχή, που βρίσκεται πίσω από τα σχολεία της οδού Ρήγα Φεραίου. Σύμμαχο στην προσπάθειά τους βρήκαν τον Δήμο Χανίων, που την περασμένη εβδομάδα με φορτηγά και εκσκαφείς έκανε μια πρώτη διαμόρφωση σε έναν χώρο που μέχρι από λίγες ημέρες επικρατούσε η εγκατάλειψη.
Τη σκυτάλη πήραν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι περίοικοι και οι νέοι αρχιτέκτονες μαζί με πλήθος εθελοντών κάθε ηλικίας που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. «Οπλισμένοι» με φτυάρια, τσουγκράνες, καρότσια, διάφορα εργαλεία και υλικά -κυρίως όμως με πολύ μεράκι και ενδιαφέρον- άρχισαν να «πολεμούν» την εγκατάλειψη δίνοντας μορφή σε έναν χώρο αφιλόξενο και μέχρι χθες απρόσιτο.
Το μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Αμπεριάς, κα Δέσποινα Κουτρουμπά, μιλώντας στα «Χ.Ν.» εξήγησε το σκεπτικό της Πρωτοβουλίας: «Μαζευτήκαμε ως κάτοικοι, ως Πρωτοβουλία Κατοίκων, επειδή είναι μια πολύ ωραία συνοικία η Αμπεριά, ώστε να δούμε τι μπορούμε να διορθώσουμε βελτιώνοντας, παράλληλα, την ποιότητα ζωής και τη δική μας και των παιδιών μας. Από το σχέδιο πόλης είδαμε ότι υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι χώροι και ένας από αυτούς -ίσως ο πιο μεγάλος- ήταν αυτό το πάρκο που ήταν χαρακτηρισμένο ως Αθλητικό Κέντρο αλλά λόγω οικονομικών δυσκολιών ο Δήμος δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να το διαμορφώσει».
Η κα Κουτρουμπά σημείωσε ότι στην προσπάθεια αυτή καθοριστική ήταν η συμβολή της ομάδας p-public του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, η οποία εκπόνησε το σχέδιο και χαράχθηκε η περιοχή, ενώ ο Δήμος Χανίων βοήθησε με μηχανήματα να γίνει καθαρισμός και διαμόρφωση του εδάφους. Ωστόσο, αυτό που έκανε περισσότερο εντύπωση στους εμπνευστές της πρωτοβουλίας ήταν η μαζική συμμετοχή του κόσμου και εθελοντών από άλλες γειτονιές, που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι. «Η συμμετοχή του κόσμου μας εξέπληξε και πρώτα από όλα η συμμετοχή των παιδιών», τόνισε η κα Κουτρουμπά και πρόσθεσε: «Ο κόσμος ήρθε, έσκαψε, φύτεψε, βοήθησε στις κατασκευές και να καθαρίσουμε, ενώ πολλοί έφεραν φαγητά, κερνούσαν κ.λπ. Το πιο βασικό, όμως, είναι από εδώ και πέρα αυτό το πάρκο να το αγκαλιάσουμε όλοι οι κάτοικοι και να φροντίσουμε για τη συντήρησή του».
Στο σημείο των εργασιών συναντήσαμε χθες και το μέλος της ομάδας p-public του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Ερη Μπαντουβά, η οποία σημείωσε ότι η ομάδα έχει ξεκινήσει από πέρυσι μια προσπάθεια για το θέμα των ελεύθερων χώρων διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις. «Φέτος υπήρξε η ιδέα να γίνει κάποια δράση σε μια γειτονιά και έναν δημόσιο χώρο που δεν αξιοποιείται. Έτσι βρήκαμε την Πρωτοβουλία Κατοίκων Αμπεριάς και μαζί οργανώσαμε αυτή τη δράση», εξήγησε η κα Μπαντουβά και συμπλήρωσε: «Ο χώρος ήταν εντελώς αδιαμόρφωτος, γεμάτος μπάζα. Σκοπός μας είναι να γίνει ένα πάρκο που θα μπορεί να χρησιμοποιείται, ενώ θα έχει και δυνατότητες διαρκούς βελτίωσης».
Από την πλευρά της το μέλος της ομάδα p-public, Ματίλντα Σκουλά, τόνισε ότι η προεργασία για τη διαμόρφωση του χώρου είχε ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν «διότι έπρεπε να γίνουν οι συνεννοήσεις με τον Δήμο και κάποιες εκσκαφές με τα μηχανήματα, ενώ ακόμα προσπαθούμε με το νερό και το ηλεκτρικό», ενώ υπογράμμισε ακόμα ότι μόνο το Σάββατο βρέθηκαν στο πάρκο για να βοηθήσουν πάνω από 80 άτομα κάθε ηλικίας.
«Οι επεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο ήπιες για να μπορούν να τις κάνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι», εξήγησε σχετικά ένα ακόμα μέλος της ομάδας p-public, που συναντήσαμε στο υπό διαμόρφωση πάρκο, η Ειρήνη Αποστολάκη και συνεχίζοντας διευκρίνισε: «Ο στόχος δεν είναι να γίνει κάτι τέλειο αλλά πιο πολύ να γίνει κάτι δικό τους που να το αισθάνονται και δικό τους. Αυτό είναι άλλωστε και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε οι Έλληνες, δηλαδή δεν θεωρούμε τον δημόσιο χώρο δικό μας. Με αυτό τον τρόπο ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι της περιοχής θα τον έχουν οικειοποιηθεί και αγαπήσει πριν τελειώσει».
Εντυπωσιακό, πάντως, ήταν το γεγονός ότι στην προσπάθεια των κατοίκων και των νέων αρχιτεκτόνων ανταποκρίθηκαν και εθελοντές από άλλες γειτονιές της πόλης, όπως ο κ. Αναστάσιος Ξηράκης ο οποίος βρέθηκε από τα Νεροκούρου στην Αμπεριά για να βοηθήσει όπως μπορεί: «Και στην Αθήνα που ήμουνα είχα πάει στον καθαρισμό του Κηφισού, σε δεντροφυτεύσεις κ.λπ. Έτσι, τώρα όταν άκουσα ότι γίνεται αυτό ενθουσιάστηκα», ανέφερε ο κ. Ξηράκης και συνέχισε σχολιάζοντας: «Για το μόνο πράγμα που δεν ενδιαφέρεται σήμερα ο άνθρωπος είναι το περιβάλλον. Κι εγώ επειδή έχω κάποια ηλικία και ξέρω τι σημαίνει περιβάλλον γι’ αυτό ακριβώς ήρθα. Για να βοηθήσω και να κάνω ό,τι μπορέσω μήπως και ο κόσμος ξυπνήσει και σκεφτεί το περιβάλλον ειδικά για τα παιδιά που έρχονται τώρα στη ζωή. Να βρούνε κάτι. Κρίμα δεν είναι να μεγαλώσουν τα παιδιά και να μην έχουν ένα μέρος να πάνε;», επεσήμανε καταλήγοντας ο κ. Ξηράκης.
Αργυρώ και Ζαμπία
«Ήρθαμε να δουλέψουμε και να φτιάξουμε τον χώρο. Βάζουμε πέτρες γύρω από τα φυτά, σκάβουμε, φτιάχνουμε το έδαφος και ποτίζουμε τα λουλούδια. Θα φτιαχθεί ένα πολύ όμορφο πάρκο όπου θα μπορούν να παίζουν τα παιδιά και να κάνουν κάτι που τα ευχαριστεί. Μας έλειπε αυτό το πάρκο εδώ στη γειτονιά. Το θέλαμε να μπορούμε να παίζουμε όλα τα παιδιά μαζί που είμαστε στο 13ο. Πριν δεν ερχόμασταν γιατί είχε πολλά χόρτα».
Αριστοτέλης
«Σήμερα ήρθα πρώτη ημέρα και φύτεψα λουλούδια. Θέλω να φτιάξουμε το πάρκο».
Κωνσταντίνος
«Εγώ δεν φύτεψα λουλούδια απλώς έπαιζα. Εδώ θα φτιάξουμε ένα πάρκο και το θέλω αυτό».
Βαγγέλης
«Βοήθησα να ανοιχτούν οι λακούβες και στο φύτεμα. Ηρθα και χθες. Εδώ θα γίνει ένα πάρκο. Το θέλω αυτό. Θα είναι όμως και για τα παιδιά που δεν μπορούν να έχουν πάρκο δίπλα τους και φτιάχνουμε εμείς αυτό για να μπορούν και αυτά να παίζουν».