Μεγάλη ιστορική σημασία έχει για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία το παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αρμένων, το οποίο φέτος για πρώτη φορά συμπεριελήφθη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης.
Οι τέσσερις εβδομάδες μεταξύ του Απριλίου και του Μαίου του 1941 αποτελούν μία κρίσιμη περίοδο για την ιστορία των Αρμένων, αλλά ιδιαίτερα για την ιστορία της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Είναι το αποκορύφωμα των ηρωικών μαχών που έδωσαν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μαζί με τους Βρετανούς Συμμάχους εναντίον των Δυνάμεων του Αξονα στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι οποίες οδήγησαν στην έγκαιρη διάσωση και ζωτικής σημασίας μετάθεση του πολυτιμότερου περιουσιακού στοιχείου της Ελληνικής Αεροπορίας, των στελεχών της, πρώτα στην Κρήτη και κατόπιν στη Μέση Ανατολή. Εκεί εκπαιδεύτηκαν, ανασχηματίστηκαν και τελικά ανασυγκροτήθηκαν. Ολόκληρη η επιχείρηση επέτρεψε την ανάκαμψη της Αεροπορίας, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τον αγώνα της κατά των Δυνάμεων του Αξονα που είχαν καταλάβει την Κρήτη. Η παραμονή των Ικάρων στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων έληξε στις 19 Μαΐου του 1941, οπότε δόθηκε η διαταγή από το Συμμαχικό Αρχηγείο της Μέσης Ανατολής για εκκένωση της Κρήτης από τους Ικάρους, με τη βοήθεια των κατοίκων της περιοχής, λίγες ώρες πριν την έναρξη της εναέριας εισβολής των Γερμανών στο νησί. Το Δημοτικό Σχολείο έπαψε να λειτουργεί το 1960, χρησιμοποιήθηκε μετέπειτα ως κατοικία, την οποία ανακαίνισε πριν από 10 χρόνια ο αρχιτέκτονας και σημερινός ιδιοκτήτης Μπομπ Σινκλέρ, ο οποίος ανάλαβε την πρωτοβουλία καθώς και τον συντονισμό της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησαν ομιλίες για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, ενώ τιμήθηκαν και οι τελευταίοι βετεράνοι της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στη συνέχεια έγιναν αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας και κατάθεση στεφάνων. Στην εκδήλωση παραβρέθησαν βουλευτές, πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, εκπαιδευόμενοι της Σχολής Ικάρων καθώς και πλήθος κόσμου.
Ο δήμαρχος Αποκόρωνα, Γρηγόρης Μαρκάκης, στην ομιλία του τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι ´κάθε χρόνο αυτό τον μήνα της άνοιξης τιμούμε την ηρωική Μάχη της Κρήτης και την μετέπειτα αντίσταση των Κρητικών κατά των Γερμανών. Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί ξεχωριστή στιγμή στους μακραίωνους αγώνες των Κρητικών για ελευθερία ή θάνατο, ενάντια σε πολλούς κατακτητές. Ξεκινάμε τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης , εδώ από τους Αρμένους, σε ένα από τα ιστορικά χωριά του Αποκόρωνα.
Σήμερα 70 χρόνια μετά τη Μάχη της Κρήτης εορτάζουμε ειρηνικά σε έναν πόλεμο που φαίνεται ότι δεν τελείωσε τον Μάη του ’41. Στις δύσκολες στιγμές που διανύσαμε ως σήμερα, ο Κρητικός δεν μένει άπρακτος και αμέτοχος στον αγώνα για την προάσπιση του τόπου του. Θα τον συναντήσουμε άλλοτε οπλισμένο με παλιοτούφεκα, άλλοτε άοπλο περιμένοντας τη μάχη. Αρκετοί Κρητικοί θα πάρουν τα βουνά θα βοηθήσουν στην αντίσταση, τιμώντας την Κρήτη και την πατρίδα μας γενικότερα. Αξίζει, λοιπόν, σε Ελληνες και ξένους, μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες, πεσόντες και επιζήσαντες να τους ξαναθυμηθούμε και να τους τιμήσουμε, αφού πρώτα αυτοί μας τίμησαν με τον αγώνα και τη θυσία τους. Η μνήμη και η τιμή όλων, που προσέφεραν τα πάντα στον πολιτισμό και στους αγώνες και θυσιάζονται χωρίς σκοπιμότητα και ιδιοτέλεια, αποτελεί την κινητήρια δύναμη που πάντα κρατά σε εγρήγορση τον λαό μας, για να μπορεί να αντιστέκεται στους επιδρομείς όλων των εποχών καθώς και των εχθρών που καραδοκούν και φαίνεται ως και σήμερα πως δεν ξελείπουν. Τιμούμε, λοιπόν, σήμερα ειρηνικά και ουσιαστικά εκτελώντας το δικό μας χρέος, το οποίο είναι να μη λησμονούμε, ότι οι πόλεμοι δεν έφεραν την ειρήνη ως σήμερα. Ειρήνη θα πρέπει να είναι ένας παγκόσμιος οραματισμός και κοινός στόχος όλων, που δεν επιτρέπει όμως να αφοπλιστούμε από το φρόνημα και το καθήκον που έχουμε απέναντι στις νεότερες γενιές, αγνοώντας τις απειλές, που υψώνονται γύρω μας´.
Ο διοικητής της Σχολής Ικάρων, υποπτέραρχος ιπτάμενος, Γεώργιος Πέτκος, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους τόνισε ότι ´τιμάμε τους κατοίκους της περιοχής και όσους είναι ακόμα εν ζωή για τη μεγάλη προσφορά τους στην Πολεμική μας Αεροπορία, ειδικά σε περιόδους δύσκολες για τη χώρα μας´.