Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Φυσικό αέριο για να σωθεί η Ελλάδα

Σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις δείχνουν ότι η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης κρύβει έναν πλούτο σε υδρογονάνθρακες -κυρίως φυσικό αέριο- ικανό να δώσει λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, αλλά και να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ανεργίας.
Την επισήμανση αυτή κάνει ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος θα μιλήσει αύριο στην Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία και μεθαύριο στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι.
Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, η ανακήρυξη της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έχει τεράστια οικονομική και γεωπολιτική σημασία καθώς επιτυγχάνονται:
– Η εκμετάλλευση των πιθανών υπεράκτιων πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στη Νότιο Κρήτη και
– Η κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου που θα διέρχονται από την Ελληνική ΑΟΖ για τη μεταφορά των πολύ μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κρήτη.
Κατά τον καθηγητή, ´οι 2 περιοχές που έχουμε σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις είναι νότια της Κρήτης, όπου υπάρχουν 9 λασποηφαίστεια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, στην Ελληνική λεκάνη του Ηροδότου. Αναλυτικότερα: Νοτίως της Κρήτης, ήτοι γύρω από τα λασποηφαίστεια θα πρέπει να υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, της τάξης των 1,5 τρισ. M3. κατ’ αναλογία με το τι έχει βρεθεί στον Κώνο του Νείλου, την Κασπία Θάλασσα (κοίτασμα Shah Deniz), τη Νορβηγία και αλλού.
Νοτιοανατολικά της Κρήτης υπάρχει η λεκάνη του Ηροδότου. Το ελληνικό τμήμα της λεκάνης θα πρέπει να έχει πιθανά αποθέματα της τάξης των περίπου 2 τρισ. M3, κατ’ αντιστοιχία με τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στον Κώνο του Νείλου ( SHELL, BP), την πολύ πρόσφατη μελέτη της OMV και τις προβλέψεις των πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο Κυπριακό τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου που εφάπτεται του Ελληνικού τμήματος της λεκάνης του Ηροδότου. Τα ιζήματα είναι της ιδίας προέλευσης και οι γεωλογικοί σχηματισμοί πάρα πολύ παρεμφερείς. Από το σύνολο των πιθανών 3,5 τρισ. M3 φυσικού αερίου αν αφαιρέσουμε μία ποσότητα 0,75 τρισ. M3 για την απάλειψη εισαγωγής αργού πετρελαίου, για 25 χρόνια προκύπτει μία  εξοικονόμηση της τάξης των  223.75 δισ. δολαρίων´.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Για τα γενικότερα οφέλη για την Ελλάδα, ο κ. Φώσκολος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι από την αξιοποίηση – εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων θα προκύψουν τουλάχιστον 100.000 θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα και 200.000 θέσεις στον δευτερογενή τομέα, δηλαδή συνολικά 300.000 θέσεις εργασίας ενώ το σύνολο των εσόδων που θα αποκομίσει το ελληνικό κράτος σε 25 χρόνια ανέρχεται σε 437 δισεκατομμύρια δολάρια και με βάση την ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ σε 302 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε τα κέρδη από  την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μήκους 1.000 χιλιομέτρων με κόστος περίπου  20.000 δολάρια/χιλιόμετρο, ήτοι 25 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Φώσκολο: ´Δύο είναι τα πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης όπου υπάρχουν ιζήματα πάχους 10 – 12 χιλιομέτρων κατά τον καθηγητή Γιάννη Μακρή και τα αποθέματα υδρογονανθράκων δυτικά της Κρήτης όπου υπάρχουν 3 πεδία λασποηφαιστείων.
Είναι αδήριτος ανάγκη λοιπόν να γίνουν τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες υψηλής ευκρίνειας κάτω από τους εβαπορίτες σε όλη τη νότιο Κρήτη για να ανακαλυφθεί το μέγεθος των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων. Το κόστος εκτιμάται σε 6 εκατομμύρια ευρώ´.

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Επιπλέον ο καθηγητής επισημαίνει ότι η Ευρωπαική Ενωση θα έχει ενεργειακό έλλειμμα την ερχόμενη δεκαετία και γι’ αυτό αποκτούν μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία τα αποθέματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και της Κρήτης, όπως εκτιμώνται από τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ και του BEICIP/FRANLAB-IFP της Γαλλίας. Και αυτό διότι πρέπει να καλύψουν το τεράστιο ενεργειακό έλλειμμα της Ε.Ε. που το 2020 θα ανέλθει στα, περίπου 850 δισ. Μ3/έτος, ποσότητα που είναι αδύνατον να καλυφθεί μόνο από το δίδυμο Ρωσίας και Β. Αφρικής (Αλγερίας και Λιβύης).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Πολύ ενδιαφέρον το άρθο σας. Έχουμε ξαναδιαβάσει παρόμοιες μελέτες και από άλλους επιστήμονες που αφορούν την Κρήτη και όχι μόνο. Επιτρέψτε μου να παραθέσω τα παρακάτω ερωτήματα:
    Αφού λοιπόν έχουμε τόσο υποθαλάσσιο πλούτο σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο πανελλαδικός, που θα μπορούσε να μας βγάλει από την οικονομική κρίση και την ανεργία χιλίαδες συναθρώπους μας, χωρίς να χρειαστεί η πώληση δημόσιας γης, ΔΕΚΟ, κ.λ.π. για να ξεχρεώσουμε, χωρίς να χρειαστεί να διαλύσουμε τον κοινωνικό ιστό της χώρας από τους έμμεσους φόρους, την κατάργηση των εργασιακών συμβάσεων-συνταξιοδοτικού και χωρίς να χρειαστεί να χάσουμε τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα μέσω τον μνημονιακών συμβάσεων που υπογράφουν,
    γιατί ακόμα το ελληνικό κράτος δεν έχει ορίσει ΑΟΖ, την στιγμή που η Κύπρος το έχει κάνει και μας πιέζει να το κάνουμε και εμείς ενώ παράλληλα προχωράει γρήγορα στην εκμετάλλευση των δικών της κοιτασμάτων φυσικού αερίού;;;
    Γιατί οι πολιτικοί μας ανεξαρτήτου ιδεολογίας, επιμένουν στην λογική ξεπουλίματος της χώρας μας στους τοκογλύφους δανειστές μας, ενώ υπήρχαν και υπάρχουν άλλες λύσεις όπως φαίνεται;
    Πόσο καιρό ο κόσμος θα κοιμάτε ακόμα τον ύπνο του δικαίου;

    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα