Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Ερχεται κυβέρνηση συνεργασίας;

Κορυφώνονται οι συζητήσεις περί ´συναίνεσης´ και ´εθνικής συνεννόησης´ στην πολιτική σκηνή, την ώρα που η τρόικα ασκεί ασφυκτικό πρέσινγκ στην κυβέρνηση για νέα μέτρα και αυστηρή προσήλωση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Η Ν.Δ. πέταξε το μπαλάκι με το Ζάππειο 2, ενώ τον δικό τους ρόλο καλούνται να παίξουν η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δημοκρατική Αριστερά.
Την ώρα που ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζητούν γραπτώς εγγυήσεις συναίνεσης, η κυβέρνηση βλέπει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για τους λαϊκισμούς του παρελθόντος και αναζητεί ´συμμάχους´ στον επιμερισμό του πολιτικού κόστους. Με λίγα λόγια, η αντιπολίτευση καλείται να αναλάβει μερίδιο από τη δυσαρέσκεια των πολιτών, ´ποντάροντας´ στην επόμενη ημέρα της κρίσης.
Ποια στοιχεία, όμως, οδηγούν στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας; Μελετώντας τις δημοσκοπήσεις, διαπιστώνεται ότι ο δικομματισμός βρίσκεται σε διαρκή ελεύθερη πτώση. ´Το 45% του εκλογικού σώματος φαίνεται να έχει σταθεροποιήσει μια (δημοσκοπική) στάση που εκφράζεται με τη δήλωση «Αποχής, Λευκού, Ακυρου». Με αυτό το δεδομένο, κάθε αλλαγή στο επίπεδο των εκλογικών συσχετισμών -και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο- δεν πρέπει να θεωρείται «έκπληξη»´, σχολίαζε πρόσφατα σε άρθρο του στα ´Επίκαιρα´, ο επιστημονικός σύμβουλος της VPRC, πανεπιστημιακός Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Η αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνει, με τη σειρά της, ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για υποσχεσιολογία και συνθήματα του τύπου ´λεφτά υπάρχουν´. Αντιμετωπίζοντας τα δικά του εσωτερικά προβλήματα ο Αντώνης Σαμαράς έχει δύο επιλογές: Αφενός, την άρνηση συνεργασίας, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και πολιτικό αδιέξοδο, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αφετέρου, τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, με την προοπτική την επαύριο της οικονομικής κρίσης να έχει αποκτήσει ένα ισχυρό πολιτικό προφίλ, ως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που συμμετείχε σε μια οικουμενική προσπάθεια διάσωσης της χώρας.

´Παζάρια´ για το Ζάππειο 2
Στην παρούσα φάση, ο Αντ. Σαμαράς κατέθεσε τις προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία, θέλοντας να δείξει στην κοινή γνώμη ότι έχει ´πλάνο´. Παράλληλα, δείχνει στην κυβέρνηση αλλά και στην τρόικα, ότι θα ´παζαρέψει´ τη συναίνεση με αντάλλαγμα την αποδοχή μέρους των προτάσεών του.
Μιλώντας χθες στον Real FM ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ζήτησε συνολική αποδοχή από την κυβέρνηση της οικονομικής πρότασης της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση,  προσθέτοντας ότι η ΝΔ δεν θα μπει στη διαδικασία της ενισχυμένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών, εάν η κυβέρνηση φέρει, υπό αυτό τον όρο, για έγκριση στη Βουλή ένα νέο μνημόνιο.
Χαρακτήρισε το ενδεχόμενο αυξημένης πλειοψηφίας ως ´εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας´, στην οποία όπως είπε, η ΝΔ δεν συμπράττει. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι ´επιμέρους πολιτικές, ενδεχομένως να τις στηρίξουμε´, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ έχει ψηφίσει μέτρα με τα οποία συμφωνεί. Ο γραμματέας προγράμματος της ΝΔ επεσήμανε ότι η συναίνεση έχει αξία όταν έχει περιεχόμενο σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τους λανθασμένους χειρισμούς και άρα δεν τίθεται αυτή τη στιγμή ζήτημα συναίνεσης.
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε, μετά τη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια, ότι ´συμφωνία στην Ευρώπη για τους στόχους περιορισμού του ελλείμματος και του χρέους υπάρχει και λέμε ναι, όμως στήριξη σε αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή, όπως είναι η σημερινή εφαρμοζόμενη πολιτική, δεν είναι δυνατή´.

Δημοκρατικό? ´παρών´
Σε αυτό το περιβάλλον, δύο νέοι πόλοι στο πολιτικό σύστημα, η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμμαχία, επιχειρούν να αποκτήσουν τη δική τους ´ταυτότητα´.
Δήλωση για το θέμα της συναίνεσης εξέδωσε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης,
´Η Δημοκρατική Αριστερά από υπεύθυνη θέση αντιμετωπίζει τη δύσκολη κατάσταση της χώρας. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν το παρόν και το μέλλον με φόβο. Περιμένουν από τους πολιτικούς και τα κόμματα στάση ευθύνης για τον τόπο. Δεν μιλάμε για συναίνεση στις ασκούμενες πολιτικές ούτε για εκχώρηση της πολιτικής σε μια αόριστη και απολίτικη συναίνεση. Υποστηρίζουμε την ανάγκη για ένα μήνυμα όλων των πολιτικών δυνάμεων που αξιώνουν αλλαγή πορείας. Ενα κοινό μήνυμα προς τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια στάση ευθύνης προς τους πολίτες´.
Η Δημοκρατική Αριστερά, κινούμενη στο όριο του 3% στις δημοσκοπήσεις, δεν θα έβγαινε ´χαμένη´ από μία ενδεχόμενη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας, δεδομένου ότι έχει αποστασιοποιηθεί από τον δρόμο της ´απόλυτης άρνησης´, που ακολουθούν Κ.Κ.Ε. και ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη επανέφερε χθες το αίτημα για εθνική συνεννόηση. «Είναι λοιπόν ώρα να πούμε ένα ´ναι´, ένα μεγάλο ´ναι´ στην εθνική συνεννόηση χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς αστερίσκους και να σταθούμε επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Τα δημοσκοπικά μηνύματα δεν είναι ευχάριστα για το νεοσύστατο κόμμα, το οποίο μόνο ωφελημένο θα βγει από τη συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Οι “χαμένοι” της υπόθεσης
Ποιοι, όμως, θα βγουν χαμένοι αν χάσουν το τρένο της συναίνεσης; Από αυτούς θα πρέπει να αποκλείσουμε το Κ.Κ.Ε. Η εκλογική δεξαμενή του κόμματος αποδέχεται την πάγια στάση του Περισσού και δεν θα αντιδρούσε θετικά στη συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας στραφεί ´από το κόκκινο στο μαύρο´, όπως σχολιάζουν φίλα προσκείμενοι στο κόμμα ακαδημαϊκοί, ρισκάρει να απομείνει μόνο με τους ´ριζοσπαστικούς´ ψηφοφόρους του χάνοντας το έρεισμα που έχει στο κέντρο και στην ανανεωτική Αριστερά.    
Η περίπτωση του ΛΑ.Ο.Σ.
Οσο για το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, φλερτάροντας  διαρκώς με την ακροδεξιά φαίνεται να μην έχει τίποτε να προσφέρει ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στη Ν.Δ. ούτε φυσικά και στη Δημοκρατική Αριστερά και τη Δημοκρατική Συμμαχία. Σε αυτή τη βάση βλέπουμε να οδηγείται σε πολιτική ´απομόνωση´, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός με αποτέλεσμα να στραφεί ακόμα περισσότερο στα άκρα, εκμεταλλευόμενος την οικονομική συγκυρία που ευνοεί την άνοδο της ακροδεξιάς.
Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε και τη ´χείρα βοηθείας´ που έχει προσφέρει ο κ. Καρατζαφέρης στην κυβέρνηση Παπανδρέου σε αρκετά θέματα. Με αυτό, λοιπόν, το δεδομένο η συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να φαντάζει μάλλον βέβαιη, γεγονός που θα τον ωφελήσει προσωπικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, μεσοπρόθεσμα ο Καρατζαφέρης να επιχειρήσει να απομακρυνθεί από τα ´άκρα´ και να επιχειρήσει δυναμική επανείσοδο στην κεντροδεξιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα