Επιμέλεια στήλης: Ελευθερια Μουλουδακη
Η ΥΓΕΙΑ δεν είναι πολυτέλεια και η ΜΑΘΗΣΗ είναι υποχρέωση και δικαίωμα για όλες τις κοινωνίες, με υπαρκτές, όμως, διαφορές ως προς τον τρόπο και την αποτελεσματικότητα.
Διαφορετικοί κόσμοι, άλλες απαιτήσεις, άλλα προβλήματα. Τα προβλήματα υγείας από καιρό μάς είναι γνωστά και ως Οργάνωση οι ´Γιατροί του Κόσμου´, προσπαθούμε να εξομαλύνουμε δύσκολες καταστάσεις ιατρικής, σε χώρες όπως την Ουγκάντα, που φιλοξενεί τις δραστηριότητές μας εδώ και 3 χρόνια. Δεν γίναμε μάρτυρες μόνο των ασθενειών και του πόνου, μας εμπιστεύτηκαν και για τα προβλήματα της μάθησης, της εκπαίδευσής τους.
Προ ημερών έφτασε ένα μήνυμα από τον εφημέριο Γκούλου της Βόρειας Ουγκάντας, που εκφράζει εκτός από λύπη και την ανησυχία του για την τύχη πολλών μαθητών που αποχώρησαν από τα θρανία των σχολείων γιατί οι γονείς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα ετήσια δίδακτρα… λυπηρό και απογοητευτικό ως γεγονός και ως πραγματικότητα… και εμείς πέρα από το να συγκρίνουμε τη διαφορά των 2 κόσμων σε επίπεδο εκπαίδευσης, λέμε ότι η αγωνία κάποιου, αν μπορεί να πάει σχολείο, πώς να πάει σχολείο, με αυτού που φοιτά σε σχολείο, που διαβάζει σκληρά και που διαγωνίζεται, είναι άξια προσοχής από όλους, όχι μόνο από τους γονείς, δάσκαλους και φίλους, αλλά και την κοινωνία…
Ετσι η γραπτή αγωνία της φίλης όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Οργάνωση, αλλά μας ωθεί και σε άλλα μονοπάτια δραστηριοποίησης…
ΕΜ
Τον τελευταίο καιρό ρωτώ φιλενάδες και γνωστές τι κάνουν τα παιδιά τους.
– Κάνει εμετό λέει η μια.
– Εχει πάθει νεύρωση στομάχου λέει η άλλη.
– Κάθε τρείς και λίγο τρέχω και το μαζεύω από τα πατώματα, γιατί λιποθυμά από το στρες και το άγχος, συμπληρώνει η τρίτη.
– Κάθεται αραγμένο όλη μέρα στις καφετέριες και μου σπάει τα νεύρα. Καλά δεν το καταλαβαίνει πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εξετάσεις; Πρέπει να πετύχει. Ωρύεται η τέταρτη.
Ναι, καλά το καταλάβατε. Για τα μανάρια τους μιλούν οι φιλενάδες. Για τα τριτάκια (όχι τόσο μικρά πια – ολόκληρα παλικάρια και κοπέλες) που από αύριο αρχίζουν Πανελλήνιες.
Παιδιά ψυχραιμία! Αλλά προπάντων γονείς ψυχραιμία!
Εκάναμε σκοπό της ζωής μας ή μάλλον της ζωής των παιδιών μας την επιτυχία στις Πανελλήνιες και κάπου ξεχάσαμε τα ίδια τα παιδιά μας και τους εαυτούς μας.
Παιδιά μου, οι Πανελλήνιες είναι ένας στόχος σαν και άλλους που θα βάλετε στη ζωή σας. Να βάλετε τα δυνατά σας, να προσπαθήσετε για το καλύτερο και να δώσετε τον αγώνα σας τιμίως και ευσυνειδήτως. Ομως η ζωή δεν σταματά στις εξετάσεις. Συνεχίζεται και παίρνει τον δρόμο της έτσι ή αλλιώς. Γι’ αυτό χαρείτε την. Ζήστε την. Πολεμήστε τις δυσκολίες – κι αυτές μέσα στο πρόγραμμα είναι.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Υ.Γ.
– Είσαι με τα καλά σου; Τι σχέση έχει αυτό το κείμενο με την Οργάνωση; Με επέπληξε η φιλενάδα, μόλις διάβασε το παραπάνω κείμενο.
– Βρε καλή μου, το καταστατικό δεν ορίζει ότι η Οργάνωση πρέπει να ασχολείται με θέματα υγειονομικού περιεχομένου; Υπάρχει θέμα πιο υγειονομικού περιεχομένου αυτές τις μέρες που όλοι μικροί μεγάλοι έχουν ψυχολογικά ή σωματικά προβλήματα λόγω των εξετάσεων;
Και έτσι το κείμενο πέρασε στην προς δημοσίευση ύλη.
Α.Μ.
Kάποιοι πήραν τα βουνά κα άλλοι τα βαγόνια
Από τον Γιώργο Αλεξανδράτο συντονιστή αποστολής σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα.
Οπου και αν βρεθείς, όπου και αν σταθείς υπάρχουν δυο ειδών συζητήσεων, εκείνη για την οικονομία και εκείνη που αφορά για το καθεστώς των μεταναστών. Κάποιος θα έλεγε ότι για την οικονομία, δυστυχώς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συζητάμε, στο ζήτημα όμως των μεταναστών μπορούμε όλοι μας και κάθε ένας ξεχωριστά να διαπρέψει βοηθώντας τον συνάνθρωπο του ανεξαρτήτου εθνικότητας, θρησκείας η πολιτικών πεποιθήσεων.
Η ιδέα ότι βοηθάς κάποιον ´ξένο´ δίχως να περιμένεις κάποιο αντάλλαγμα είναι μύθος, γιατί πολύ απλά όχι μόνο κερδίζεις τον σεβασμό και την αγάπη των ανθρώπων αυτών αλλά κυρίως κερδίζεις τον εαυτό σο., ένα εαυτό που έχεις χάσει προ πολλού. Και αν βλέπεις τις ψυχές που μένουν στα εγκαταλελειμμένα βαγόνια του ΟΣΕ στον Αγιο Ανδρέα της Πάτρας η στους βουνίσιους πρόχειρους καταυλισμούς που ´επιβλέπουν´ από ψηλά την πόλη της Ηγουμενίτσας και πιστεύεις ότι κάτι πρέπει να γίνει για τους ανθρώπους αυτούς, τότε είναι καιρός να στηρίξεις τις προσπάθειες των Γιατρών του Κόσμου.
Οι ΓτΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των χρηματοδοτούμενων επειγόντων μέτρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων για το έτος 2010, ξεκίνησαν από τις αρχές του Απρίλη να προσφέρουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άτομα τα οποία χρήζουν διεθνή προστασία στην πόλη της Πάτρας και Ηγουμενίτσας. Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης μεταναστών και αιτούντων ασύλου, η ενημέρωσή τους για τα δικαιώματα τους βάση την ελληνική νομοθεσία και η υποστήριξη για την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών διαμέσου συνεργασίας με τη ΜΚΟ ΑΙΤΗΜΑ.
Η ιατρική περίθαλψη της προαναφερθείσας ομάδας στόχου θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση κινητών ιατρικών μονάδων και θα διαρκέσει εως το τέλος Ιουλίου 2011.
Στις πόλεις της Πάτρας και Ηγουμενίτσας -πύλες εξόδου προς τη Δυτική Ευρώπη- συνωστίζεται πληθυσμός, ο οποίος έχει άμεση ανάγκη από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι Γιατροί του Κόσμου θα συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια σε εκείνους που τη χρειάζονται και καλούν όσους μπορούν, να συνδράμουν με κάθε τρόπο ειδικά στις εν λόγω πόλεις, νε ξεπεράσουν τους φόβους τους για να γίνουν μέρος της λύσης ενός προβλήματος που από μόνο του δεν μπορεί να λυθεί.
Από τη Μαριέττα Χατζηπέτρου
Η δυτική όχθη και η Ιερουσαλήμ αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους πιστούς των τριών μονοθεϊστικών θρησκευμάτων, δεδομένου ότι στον περιορισμένο αυτό γεωγραφικό χώρο βρίσκονται τα Αγία Προσκυνήματα του χριστιανισμού, του εβραϊσμού και του ισλαμισμού. Κάθε γεωπολιτική μεταβολή -μικρής έστω σημασίας, όπως π.χ. το κλείσιμο ενός δρόμου ή η δημιουργία ενός οδοφράγματος ή σημείου ελέγχου, λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, πολιτικές, οικονομικές ή ακόμη και θρησκευτικές. Η συνεχιζόμενη διένεξη, η πολυπλοκότητα που δημιουργήθηκε στην περιοχή και στη διεθνή πολιτική σκηνή, σε συνάρτηση με τη μεγάλη της διάρκεια, έχουν επιφέρει δραματικές αλλαγές στην τοπική κοινωνία, με αποτέλεσμα την οικονομική δυστοκία. Τα γεωπολιτικά δεδομένα που δημιουργήθηκαν, έχουν περιπλέξει την καθημερινή ζωή όλων των κατοίκων, κάθε θρησκείας, ιδεολογίας η εθνικής καταγωγής. Αναμφίβολα οι Παλαιστίνιοι που κατοικούν στη δυτική όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα αυτοδιάθεσης, χωρίς να υποστηρίζονται από δική τους κρατική μηχανή, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα επιλογής σε βασικούς τομείς της καθημερινής τους ζωής, είναι ευάλωτοι. Ο ισραηλινός στρατός κατοχής επιβάλλει τους δικούς του όρους. Τα οδοφράγματα, οι περιορισμοί στη διακίνηση αγαθών, ανθρώπων και υπηρεσιών, τόσο από και προς το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα όσο και μεταξύ των πόλεων της δυτικής όχθης και Λωρίδας της Γάζας, αποτελούν τον κύριο μοχλό ελέγχου και καταπίεσης των απλών ανθρώπων που ζουν στις παλαιστινιακές πόλεις και χωριά. Ο απλός κόσμος θέλει να ζήσει όσο το δυνατόν ομαλότερα, να θρέψει με αξιοπρέπεια την οικογένειά του και να ασκήσει ελεύθερα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του, που στον υπόλοιπο κόσμο θεωρούνται αυτονόητα.
Τεράστιο κενό στις ιατρικές υπηρεσίες
Η έλλειψη οργανωμένης παλαιστινιακής κρατικής μηχανής από τη μια και η επιβολή στρατιωτικών μέτρων καταστολής από την άλλη, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό κοινωνικών υπηρεσιών στους κατοίκους δυτικής όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Ο τομέας υγείας είναι αυτός που έχει πληγεί περισσότερο, δεδομένης της έλλειψης ελεύθερης πρόσβασης στις υφιστάμενες νοσοκομειακές μονάδες και στα Κέντρα Υγείας, αλλά και λόγω των αυξημένων αναγκών περίθαλψης ασθενών. Το κενό αυτό καλύπτουν οι διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στη περιοχή, μια εκ των οποίων είναι και το ελληνικό παράρτημα των ´Γιατρών του Κόσμου´. Το γραφείο των ΓτΚ βρίσκεται στη κωμόπολη ΑΛ-ΡΑΜ της Δ. όχθης, η γεωγραφική θέση του οποίου είναι ιδεώδες για τη διευκόλυνση της διακίνησης μας τόσο εντός του Ισραήλ όσο και στις κατεχόμενες περιοχές. Βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το κέντρο της Ιερουσαλήμ και τα γραφεία μας απέχουν λίγα μέτρα από το κέντρο ελέγχου του ισραηλινού στρατού εντός της παλαιστινιακής κωμόπολης. Οι περιορισμοί που κατά καιρούς επιβάλλονται από τον στρατό δεν μας εμποδίζουν να διακινούμεθα στις πόλεις της ΔΟ – με γνώμονα πάντα την κοινή λογική και τις εγγυήσεις ασφάλειας.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Από το 1996 έως και σήμερα οι ΓτΚ στη Δυτική Οχθη έχουν ολοκληρώσει πολλά προγράμματα, κύριος σκοπός των οποίων είναι η αναβάθμιση του επιπέδου υγείας και νοσηλείας του τοπικού παλαιστινιακού πληθυσμού, η παράδοση ανθρωπιστικού υλικού και η αποστολή ελληνικού εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού σε τόπους κρίσεων. Η διεκπεραίωση τους επετεύχθη χάρη στη οικονομική στήριξη της ECHO, του ΥΔΑΣ ΥΠΕΞ και από πόρους της οργάνωσης. Από το Σεπτέμβριο του 2002 και με την οικονομική στήριξη της ECHO του γραφείου της Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι ΓτΚ έχουμε αναλάβει να διεκπεραιώσουμε την αναβάθμιση της Τράπεζας αίματος του Νοσοκομείου στη Ραμάλα, διασφαλίζοντας την ποιότητα και ποσότητα των αποθεμάτων μέσω κατάλληλης τεχνολογικής υποστήριξης. Συγκεκριμένα εξοπλίσαμε το Νοσοκομείο με μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας, δημιουργήσαμε βάση δεδομένων των αιμοδοτών και ασθενών. Παράλληλα διανέμουμε φυλλάδια και αφίσες σε σχολεία και σε κέντρα υγείας με σκοπό την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας, ενώ παραδώσαμε προηγμένο ιατρικό εξοπλισμό στα Νοσοκομεία της Τζενίν και Ναμπλούς για τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής και την αποτελεσματικότητα της δικής τους τράπεζας αίματος. Οι ΓτΚ έχοντας επίγνωση της κοινωνικής τους αποστολής στην περιοχή, απασχολούν ντόπιους επαγγελματίες, με σκοπό να συνεχίσουν αυτοί στο μέλλον το έργο μας που με τόσο κόπο έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τους τοπικούς ιατρικούς φορείς, με ντόπιους προμηθευτές ιατρικού υλικού και με τις διοικητικές παλαιστινιακές υπηρεσίες, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τη βάση για τη μελλοντική αυτοδύναμη ανάπτυξη του τομέα υγείας. Όσο συνεχίζεται η διένεξη στην περιοχή, όσο η κατοχή καταπιέζει την καθημερινότητα των κατοίκων της ΔΟ και Λωρίδας της Γάζας. Οσο αποδυναμώνεται η Παλαιστινιακή Αρχή, τόσο μεγαλώνει και η έλλειψη κοινωνικών υπηρεσιών προς τον τοπικό πληθυσμό. Η παρουσία των διεθνών μη κυβερνητικών οργανισμών κρίνεται απαραίτητη, γεγονός που αναγνωρίζεται από όλους τους τοπικούς κοινωνικούς θρησκευτικούς φορείς. Οι ΓτΚ δίνουμε το ´παρών´, τιμάμε την αποστολή μας θέτοντας τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον στη περιοχή και ελπίζουμε ότι σύντομα η δραστηριότητα μας θα επιφέρει μεγαλύτερα αποτελέσματα στο τομέα υγείας του δοκιμαζόμενου παλαιστινιακού πληθυσμού.
Υ.Γ. Αυτές οι εντυπώσεις, δράσεις και αγωνίες της συναδέλφου από το μακρινό πια 2003. Τι άλλαξε; τι διαδραματίστηκε όλα αυτά τα χρόνια; Η ιστορία έχει μόνο καταγράψει τις συνεχιζόμενες μάχες, τους βομβαρδισμούς , τη καταπίεση, τον φόβο. Εχουμε συχνά βιώσει και τον αποκλεισμό, το γνωστό μας εμπάργκο και εμείς σαν ανθρωπιστική οργάνωση στις περιοχές αυτές. Και δεν μας μένει άλλο από το να επιμένουμε να καταγράφουμε να μαρτυρούμε την όποια αδικία, διωγμό και να καταδεικνύουμε τους υπαίτιους αυτής της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΕΜ
Συμμετέχω… Κάνω μία δωρεά!
Βοηθήστε μας να είμαστε στο πλάι όσων μας έχουν ανάγκη. Μαζί κάνουμε την ελπίδα πράξη Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά, είναι πολύτιμη ώστε να συνεχίσουμε την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής φροντίδας σε όσους την έχουν ανάγκη στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.
Οικονομική Ενίσχυση
Για να μετατρέψουμε σε πραγματική βοήθεια τη δική σας πράξη αλληλεγγύης.
Σκεφτείτε πως:
Με 10 ευρώ παρέχουμε θεραπεία σε 10 ασθενείς με ελονοσία
Με 20 ευρώ εμβολιάζουμε ένα παιδί κατά της ηπατίτιδας
Με 50 ευρώ εξασφαλίζουμε τα φάρμακα ενός έτους για 20 άτομα
Easypay
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Πρόγραμμα easypay της winbank και στη συνέχεια να μας ενημερώσετε για να μπορέσουμε να σας στείλουμε την απόδειξη και το τριμηνιαίο περιοδικό μας στο 2103213150.
Πιστωτική κάρτα
Μέσω πιστωτικής κάρτας (Visa, Mastercard, American Express, Diners) με ένα απλό τηλεφώνημα στο 210-3213150, μπορείτε να συνεισφέρετε το ποσό που επιθυμείτε.
Τράπεζες
Κάνοντας κατάθεση σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς:
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/σμού: 141/29611217 (IBAN: GR2701101410000014129611217)
EUROBANK: Αρ. Λογ/σμού: 00260003010100789826 (IBAN: GR9202600030000010100789826)
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Αρ. Λογ/σμού: 0103688783 (IBAN: GR7007300310000000003688783)
ALPHA BANK: Αρ. Λογ/σμού: 199-00-2002-002401 (IBAN: GR0601401990199002002002401)
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/σμού: 0020 400 307661 (IBAN: GR3104306230000020400307661)
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Αρ. Λογ/σμού: 5018-005706-640 (IBAN: GR0301720180005018005706640)
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/σμού: 001-29534144 (IBAN: GR381200010000000029534144)
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/σμού: 428/59749064 (IBAN: GR7601204280000000059749064)
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΧΑΝΙΩΝ: Αρ. Λογ/σμού: 124932001 (IBAN: GR4306900090000000124932001)
MARFIN EGNATIA BANK: Αρ. Λογ/σμού: 0061274407 (IBAN: GR1602802010000000061274407)
Μετά την κατάθεσή σας, παρακαλούμε καλέστε μας στο 2103213150, ώστε να σας αποσταλεί η απόδειξη δωρεάς.