Αγανακτισμένος είναι ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος καθώς καλείται να πληρώσει -προκαταβολικά- ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ ακόμα και για καλλιέργειες, όπως η τσουνάτη ελιά, που δεν αποζημιώνονται!
Μάλιστα, η διαδικασία καταβολής των ασφαλίστρων, την οποία καθόρισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι τέτοια που οι παραγωγοί αναγκάζονται «θέλοντας και μη» να πληρώνουν καθώς, αν δεν υπογράψουν εξουσιοδότηση για να εκταμιευθούν τα σχετικά ποσά από τους λογαριασμούς τους, τότε βεβαιώνονται ως οφειλές στις Εφορίες!
Ενάντια στο «χαράτσι της ´ασφαλιστικής εισφοράς´ υπέρ ΕΛΓΑ», μέλη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αγιά.
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν στη χθεσινή διαμαρτυρία κατήγγειλαν ως «ωμό εκβιασμό και ληστεία σε βάρος των γεωργών και κτηνοτρόφων» τον νόμο που ψήφισε πέρυσι η κυβέρνηση και ο οποίος επιβάλλει οι αγρότες να πληρώνουν προκαταβολικά τα ασφάλιστρα χωρίς, όμως, ταυτόχρονα να παρέχεται εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς.
Οπως υπογράμμισαν μέλη της ΠΑΣΥ «σε πολλές περιπτώσεις, όπως στα εσπεριδοειδή, τα αμπέλια κ.ά., το ποσό που καλείται να πληρώσει ο αγρότης είναι μεγαλύτερο από το κέρδος που βγάζει από την παραγωγή του και πολύ περισσότερο δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι θα πουλήσει την παραγωγή του», ενώ παράλληλα το μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, Γιάννης Κατσαρός, κατήγγειλε το παράδοξο που υπάρχει «στην περίπτωση της τσουνάτης ελιάς, η οποία καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι στην ημιορεινή και ορεινή περιοχή του Νομού μας, αλλά η παραγωγή της δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ!».
Ο κ. Κατσαρός χαρακτήρισε «έκτρωμα» τον νόμο που υποχρεώνει τους αγρότες να πληρώνουν προκαταβολικά και υποχρεωτικά την ασφάλισή τους στον ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι «αυτό θα βάλει την ταφόπλακα στους αγρότες».
«Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας παίρνουν από την επιδότηση λεφτά για τον ΕΛΓΑ χωρίς να δουν αν έχουμε παραγωγή κατ’ αρχήν και δεύτερον αν πουλάμε την παραγωγή μας, που τελευταία δεν την πουλάμε. Επίσης, πώς ζητάνε να πάρουν στρεμματικά για το αβοκάντο ή το αμπέλι τη στιγμή που μπορεί μέσα στο στρέμμα από τα 20 δέντρα για παράδειγμα να είναι τα 5 σκάρτα ή ξερά;», ανέφερε ο κ. Κατσαρός, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι ακόμα και όταν υπάρχει ανάγκη για αποζημιώσεις οι αγρότες δεν τις λαμβάνουν, όπως έγινε με την καταστροφική χιονιά στα Χανιά το 2008.
Το ίδιο, ωστόσο, φαίνεται ότι συμβαίνει και με τις κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές -πάνω από 600 μ. υψόμετρο- για τις οποίες οι κτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν χωρίς να δικαιούνται από τον νόμο αποζημίωση.
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, Γιώργος Βενετάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει «πόλεμο σε βάρος του κτηνοτρόφου» και πρόσθεσε ότι «μέσα σε μία χρονιά, παρά την πτώση στις τιμές των προϊόντων ή την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, το Υπουργείο θέλει να επιβάλλει την ηλεκτρονική σήμανση, ασφάλιστρα για τον ΕΛΓΑ και να εισπράξει για το άτοκο δάνειο όλες τις ληγμένες δόσεις. Αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει».
Ο κ. Βενετάκης επεσήμανε ακόμα ότι οι κτηνοτρόφοι είναι κάθετα αντίθετοι στο θέμα των ασφαλίστρων και τάχθηκε υπέρ της προαιρετικής ασφάλισης όπως είχε γίνει και πριν από 10 χρόνια. «Τότε οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν είχαν ασφαλιστεί, διότι από τη στιγμή που δεν αποζημιώνεσαι γιατί να ασφαλιστείς. Αν το κάνανε και τώρα οι κτηνοτρόφοι δεν θα ασφάλιζαν το ζωικό κεφάλαιο που έχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενετάκης.
Να σημειώσουμε τέλος ότι στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιώργος Νταγκουνάκης.