Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

68 χρόνια πριν στον λόφο του Αγίου Γεωργίου Βρυσών Πλατανιά

Με αφορµή την ωραία εκδήλωση που πραγµατοποιεί ο δήµος Πλατανιά στον θαυµαστό λόφο όπου το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στις Βρύσες Κυδωνίας, µου ‘ρθε στη θύµηση η πρώτη µου γνωριµία µε την όλη και µοναδική σε ενδιαφέροντα περιοχή.

Αφορµή ήταν το ευρισκόµενο στην πλαγιά του λόφου σπηλαίο Κερασπηλιώτισσα που το εξερευνήσαµε για πρώτη φόρα το έτος 1956. Έκτοτε, διοργανώναµε µε τον ορειβατικό σχεδόν κάθε χρόνο τη µικρή πεζοπορία ως τις Βρύσες και τη µικρή αλλά θαυµαστή ανάβαση. Το εκκλησάκι ευρίσκεται σε υψόµετρο 276 µέτρων ενώ η είσοδος του σπηλαίου στη θέση Φλοµές σε υψ. 130 µέτρων.
Εδώ είναι το επίκεντρο µιας µεγάλης και θαυµαστής αρχαιολογικής περιοχής που ο µακαριστός παπα Κυδωνάκης αγωνιζόταν να αναδείξει, Ο ίδιος είχε ανακαλύψει και την ιστορία του Αϊ- Γιώργη του ∆ιβόλη του εξ Αλικιανού.

∆ιάφοροι περιηγητές και αρχαιολόγοι έχουν αναφερθεί στην περιοχή από πολύ παλιά και η υπάρχουσα βιβλιογραφία είναι τεράστια. Ο POCOCKE και ο SPRATT γύρω στο 1745 τοποθετούσαν εδώ την Οµήρικη Κυδώνια ενώ ο Σβορώνος, Θεοφανίδης GEROLA την αρχαία Πέργαµο και ο Πωλ Φωρ την Πολίχνη κλπ.

Το σπήλαιο έχει επτά µικρούς ορόφους που επικοινωνούν µεταξύ τους µε µικρο άνοιγµα στο δάπεδο κάθε ορόφου. Οι αίθουσες είναι µικρές π.χ. 6χ4 µέτρα. Έχει λίγο φυσικό διάκοσµο και δυο κολώνες και στον πυθµένα της 7ης αίθουσας µικρή λιµνούλα µε διαυγές νερό και όστρακα από τη νεολιθική περίοδο µέχρι και τα Βυζαντινά χρόνια.
Χαρτογραφήθηκε το έτος 1967 από µέλη της Έλλην. Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ηράκλειο).

Για κάθοδο χρειάζεται σε ένα πέρασµα κατακόρυφο πέντε µέτρων σχοινί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα