Καταγγελίες για αλλοίωση της ακτογραμμής του Λαφονησίου και επεμβάσεις στην περιοχή της Βουλισμένης, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Κισάμου και τέως δήμαρχος Ιναχωρίου, κ. Κώστας Κουκουράκης.
Από τη μεριά πάντως των Δήμων Κισάμου και Καντάνου – Σελίνου αναφέρεται πως δεν υπάρχει καμία παράνομη ενέργεια και ό,τι έγινε ήταν εν γνώσει των αρμόδιων Υπηρεσιών.
Συνεργεία των δύο Δήμων προχώρησαν πριν από μερικές ημέρες, αλλά και προχθές, στη δημιουργία διεξόδου προκειμένου να αποστραγγιστεί το νερό που συγκεντρώνεται κατά τη χειμερινή περίοδο στην περιοχή της Βουλισμένης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις καταγγελίες απομακρύνθηκαν πολύ μεγάλες ποσότητες άμμου, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο οικοσύστημα του Λαφονησίου.
´Η άμμος στην περιοχή είναι μεταφερόμενη και κινητή καθόλη τη διάρκεια του έτους και ανάλογα τις καιρικές συνθήκες. Η άμμος μεταφέρεται από τη θάλασσα ανάλογα με τους καιρούς. Δηλαδή το πέρασμα για το Λαφονήσι πότε έχει πλάτος 100 μ., πότε κλείνει εντελώς, πότε η λιμνοθάλασσα μπαζώνεται κατά το ήμισυ με άμμο, πότε είναι κανονική θάλασσα, πότε το βάθος είναι 10 πόντους, πότε 1 μέτρο. Μιλάμε για πολλές χιλιάδες κυβικά άμμο που κινούνται στο μικροοικοσύστημα. Ολος αυτός ο μηχανισμός της Φύσης και ο οικότοπος προτεραιότητας, όπως είναι οι αμμοθίνες και οι κέδροι, που προστατεύονται από τη νομοθεσία, είναι ένα ενιαίο σύστημα, που λειτουργεί σε αλληλεξάρτηση. Κάθε παρέμβαση στην αμμώδη αυτή ακτή είναι δολοφονική´, λέει στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Κουκουράκης, επί δημαρχίας του οποίου πραγματοποιήθηκαν σοβαρά έργα για την προστασία της περιοχής του Λαφονησίου.
´Ας καταλάβουν επιτέλους ότι κάθε παρέμβαση ανταγωνιστική στη Φύση τιμωρείται, για παράδειγμα μια τεράστια αμμώδης ακτή στον κόλπο των Χανίων απειλείται από ένα έργο που έγινε, τον λιμενίσκο Κολυμπαρίου. Αν επρόκειτο για μια κοινή ακτή, μπορεί να πει κανείς ότι δεν έγινε και κάτι· χάθηκε μια ακτή, αλλά μια τέτοια παραλία, όπως του Λαφονησίου, που είναι παγκοσμίου ενδιαφέροντος, οποιαδήποτε παρέμβαση είναι εγκληματική. Ολα αυτά πρέπει να τα έχουμε στον νου μας, όταν τολμάμε να κάνουμε την οποιαδήποτε μεταβολή της ακτογραμμής ή να μπαίνουν μέσα σκαφτικά μηχανήματα´.
Οπως εξηγεί ο κ. Κουκουράκης η χρησιμοποίηση μηχανημάτων μπορεί να στερήσει από το Λαφονήσι την ιδιαιτερότητα της πολύχρωμης άμμου. ´Η ροζ, μαύρη και πράσινη άμμος, που είναι χαρακτηριστικό του Λαφονησίου, γίνεται από τα αναλόγου χρώματος κοχύλια και δημιουργείται μετά από διαδικασίες ετών. Επειδή έχουν μικρότερο ειδικό βάρος βγαίνουν στην επιφάνεια του εδάφους. Γι’ αυτό και καθαρίζαμε με τα χέρια την παραλία από τα φύκια, γιατί, αν θα βάζαμε μηχάνημα, θα έπαιρνε την άμμο και θα χανόταν. Τώρα βάζουν μηχανήματα και μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες άμμου σε μια περιοχή περιβαλλοντικά ευαίσθητη´. Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο, η όποια επέμβαση έγινε ουσιαστικά προκειμένου να αυξηθεί ο χώρος για την ανάπτυξη περισσότερων ομπρελοκαθισμάτων.
Για το ίδιο ζήτημα τα ´Χ.Ν.´ μίλησαν και με τον περιβαλλοντολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, κ. Π. Λυμπεράκη, ο οποίος σημείωσε πως σε περιοχές ευαίσθητες, όπως το Λαφονήσι, απαγορεύονται τέτοιου είδους ενέργειες.
´ΟΛΑ ΝΟΜΙΜΑ´
´Υπάρχει ένα έγγραφο από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για κάποιες επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μην λιμνάζει το νερό´, λέει στα ´Χ.Ν.´ ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου, κ. Γ. Δερμιτζάκης. Επίσης, συμπληρώνει πως ´εμείς δεν θα αγγίζαμε χωρίς την έγκριση των Υπηρεσιών. Ανοίξαμε έναν χώρο, γιατί δεν υπήρχε δίοδος του νερού, ώστε να φύγει και να μην βουρκιάζει, να μην μυρίζει. Δεν έγινε επέμβαση στην περιοχή. Ο κ. Κουκουράκης θέλει να δημιουργεί εντυπώσεις´. Τα ´Χ.Ν.´ πάντως επικοινώνησαν με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία, όπως μας διευκρίνισαν, δίνει άδεια για τον καθαρισμό των παραλιών, όχι, όμως, για παρεμβάσεις που αλλοιώνουν την ακτογραμμή.
´Εμείς δεν κάναμε τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο από ό,τι έκανε η πρώην Δημοτική Αρχή Ιναχωρίου στον συγκεκριμένο χώρο για να αποφευχθεί η στασιμότητα του νερού. Αυτό που έκαναν αυτοί όλα τα προηγούμενα χρόνια κάναμε και εμείς. Και μάλιστα κάποιοι ντόπιοι μας κατηγόρησαν ότι καθυστερήσαμε να τα κάνουμε, γιατί αυτοί το έκαναν από τον Απρίλιο´, αναφέρει από τη μεριά του o αντιδήμαρχος Κισάμου, υπεύθυνος για την περιοχή Ιναχωρίου, κ. Μιχάλης Μουντάκης.