Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Τεράστιες ζημιές και για τους παραγωγούς της Κρήτης

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών της Κρήτης καθώς έχουν σταματήσει οι εξαγωγές λόγω του πανικού που έσπειρε στην Ευρώπη η επιδημία γαστρεντερίτιδας που προκάλεσε το βακτήριο E.Coli.
Το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει εκμηδενιστεί καθώς η μία μετά την άλλη ξένες χώρες επιβάλλουν ´εμπάργκο´ στις εισαγωγές λαχανικών. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης, μόνο από την απαγόρευση που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές λαχανικών και φράουλας από την Ε.Ε., εκτιμάται ότι η ζημιά για την αγροτική οικονομία της χώρας μας θα φτάσει στα 80 – 100 εκατομμύρια ευρώ. Η Ρωσία αποτελεί έναν από τους δέκα σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας μας καθώς εκεί κατευθύνεται το 25% των ελληνικών εξαγωγών φρούτων .
Οπως δήλωσε στα ´Χανιώτικα νέα´ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κουντούρας, Αντώνης Μπιτσάκης, ´το διατροφικό σκάνδαλο μάς έχει επηρεάσει όλους. Πουλούσαμε κάθε χρόνο μέχρι και τα μέσα Ιουλίου και τώρα έχουν ξεριζώσει όλοι καθώς δεν υπάρχει κανέναν αγοραστικό ενδιαφέρον´.
Χαρακτηριστική του πανικού, που υπάρχει στους Ευρωπαίους, είναι η κατάσταση που παρατηρείται και στα καταστήματα εστίασης. ´Εδώ που είμαστε τουριστική περιοχή, οι τουρίστες πάνε στα μαγαζιά και δεν παραγγέλνουν σαλάτες, που όλοι ξέρουμε ότι είναι το φαγητό των ξένων´.
Σε όλη την Ελλάδα τα προϊόντα παραμένουν αδιάθετα στα χωράφια ή διατίθενται σε εξευτελιστικές τιμές, όταν το κόστος παραγωγής είναι πολλαπλάσιο. ´Στην περιοχή μας η ντομάτα και το αγγούρι ήταν στα 30 – 40 λεπτά. Μόλις ξέσπασε το διατροφικό σκάνδαλο πήγαν στα 10 λεπτά και τώρα έχει εκμηδενιστεί η ζήτηση´, σημειώνει ο κ. Μπιτσάκης.

´Ολεθρος´ στην Αν. Κρήτη
Στην Ανατολική Κρήτη η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς εκεί βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες παραγωγές όπως αναφέρει ο κ. Μπιτσάκης. ´Σε περιοχές όπως η Ιεράπετρα και το Τυμπάκι, μιλάμε για όλεθρο. Και στα Χανιά η ζημιά είναι μεγάλη, αλλά, αν ξέσπαγε έναν μήνα νωρίτερα το διατροφικό σκάνδαλο, θα χανόταν όλη η παραγωγή μας. Τουλάχιστον τώρα πρόλαβε και έφυγε ένα μέρος της´.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Οικονομικού Τύπου, τις τελευταίες ημέρες, μόνο στον Νομό Λασιθίου, υπολογίζεται ότι η ζημιά φτάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ και επηρεάζει περισσότερα από 15.000 στρέμματα κηπευτικών.
Εκτός από τη Ρωσία έχουν παγώσει και όσες συμφωνίες είχαν προχωρήσει για εξαγωγές κρητικών κηπευτικών σε Τσεχία, Ουγγαρία και Ρουμανία. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς, που επισημαίνουν την ανάγκη να καταβληθούν αποζημιώσεις από την Ε.Ε. ´Αυτοί που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση πρέπει να πληρώσουν. Είτε λέγεται Ε.Ε. είτε Γερμανία´, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπιτσάκης.
Χθες το απόγευμα πάντως, μετά από ενέργειες του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, φάνηκε ότι πάρθηκε απόφαση για άρση της απαγόρευσης εισαγωγής ελληνικής φράουλας στη Ρωσία. Λίγο νωρίτερα, όμως, τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ΡΙΑ-Νόβοστι και Ιτάρ-Τας διέψευδαν το γεγονός.  

Ενίσχυση 210 εκατ. ευρώ
Προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε από τα 150 στα 210 εκατομμύρια την πρότασή της για αποζημίωση των Ευρωπαίων παραγωγών λαχανικών που επηρεάστηκαν από την επιδημία του βακτηρίου E.coli.
´Αμεσα θα έχουμε έναν προϋπολογισμό 210 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουμε τους παραγωγούς που επηρεάστηκαν, τα προϊόντα των οποίων δεν προτιμήθηκαν από τους καταναλωτές, διότι θεωρήθηκαν ότι ευθύνονται για την επιδημία του E.coli μετά τον συναγερμό που σήμανε η Γερμανία´, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Γεωργία, Ντάτσιαν Τσιόλος. Τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει βοήθεια ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, μία απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση των Ευρωπαίων παραγωγών, αλλά και διαμαρτυρίες σε πολλές χώρες, όπως η Ισπανία, που έκριναν τη βοήθεια ανεπαρκή. Οι Βρυξέλλες στη συνέχεια αύξησαν το ποσό, το οποίο χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. ´Προτεραιότητα είναι να βοηθηθούν οι παραγωγοί λαχανικών το συντομότερο δυνατό´, εξήγησε ο Τσιόλος στον Τύπο.

Μολυσμένα αβοκάντο
Εν τω μεταξύ, η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε χθες ότι βρήκε εντεροαιμορραγικά βακτήρια E.coli σε αβοκάντο που εισήχθησαν από την Ευρώπη, όμως, αγνοεί, αν πρόκειται για το ίδιο στέλεχος με αυτό που προκάλεσε στην Ευρώπη τον θάνατο 27 ανθρώπων. Η κυβέρνηση κάλεσε τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές του βακτηρίου. Συνέστησε, ωστόσο, τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται επιμελώς ή να ψήνονται. Μια ποικιλία του βακτηρίου E.coli εντοπίστηκε σ? ένα φορτίο αβοκάντο που έφτασε από μια ευρωπαϊκή χώρα, η οποία δεν διευκρινίζεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στην οποία προστίθεται ότι θα χρειαστούν 3 με 5 ημέρες για να γίνει γνωστό, αν πρόκειται για θανατηφόρο στέλεχος.

Νέα θανατηφόρα κρούσματα
Ο χθεσινός απολογισμός στη Γερμανία ανέβασε τον αριθμό των κρουσμάτων σε 27, μετά από δύο νέα θανατηφόρα περιστατικά που καταγράφηκαν.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο καταγράφει τους αριθμούς των ασθενών και των νεκρών στη Γερμανία, 18 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας σοβαρών νεφρικών επιπλοκών που αποκαλούνται ουραιμικό αιμορραγικό σύνδρομο και οκτώ πέθαναν, αφού μολύνθηκαν από το βακτήριο, αλλά χωρίς να εμφανίσουν τα σοβαρότερα συμπτώματα. Η επιδημία έχει ως τώρα προκαλέσει θύματα κυρίως μεταξύ των γυναικών. Το 27ο θύμα, το οποίο πέθανε την περασμένη εβδομάδα στη Σουηδία έπειτα από ένα ταξίδι στη Γερμανία, ήταν επίσης γυναίκα.
Οι γερμανικές Υγειονομικές Αρχές εξακολουθούν να ερευνούν για να εντοπίσουν την πηγή της μόλυνσης, η οποία εκδηλώθηκε πριν από πέντε εβδομάδες, αλλά προς το παρόν μάταια. Το γερμανικό Ινστιτούτο εξακολουθεί πάντως να παρατηρεί ότι ´εδώ και πολλές ημέρες υπάρχει μια τάση μείωσης του αριθμού των νέων κρουσμάτων´.


Με πληροφορίες
από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα