Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Χρειάζεται αναπτυξιακή προοπτική

´Καλό είναι να μειωθούν τα ελλείμματα, αλλά παράλληλα θα πρέπει να δοθεί μια αναπτυξιακή προοπτική για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση´.
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, στο περιθώριο του πρώτου διεθνούς συνεδρίου της Επιστημονικής Εταιρείας Χρηματοοικονομικής Μηχανικής και Τραπεζικής (ΕΕΧΜΤ).
Ο κ. Ζοπουνίδης, μιλώντας στα «Χ.Ν.», εξέφρασε αρχικά την πεποίθηση ότι «το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πολύ καλό και αντέχει» με τις διευκολύνσεις -όπως εξήγησε- της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία παίρνει ομόλογα.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι προς το παρόν υπάρχει καλή ρευστότητα «παρότι ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του με το να βγουν κάποια χρήματα έξω, βέβαια και από άστοχες ερμηνείες μερικών πολιτικών μας», ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόβλημα στην παροχή επαρκούς υποστήριξης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Το τραπεζικό σύστημα μέσα στη συγκυρία αυτή δεν μπορεί να βοηθήσει όσο θα πρέπει τον μικρομεσαίο κυρίως ιστό της χώρας. Πρέπει να γίνουν βήματα προς τα μπροστά, αλλά πρέπει και το κράτος να έρθει και να δώσει μια αναπτυξιακή προοπτική», είπε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου και πρόσθεσε σχετικά: «Καλό είναι να μειωθούν τα ελλείμματα, αλλά παράλληλα πρέπει μέσα από τη μείωση αυτή να υπάρξουν πρωτοβουλίες, οι οποίες να βοηθήσουν τους Ελληνες επιχειρηματίες».
Ερωτηθείς για το πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές, ο κ. Ζοπουνίδης απάντησε ότι η χώρα αυτή τη στιγμή προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συνέχιση των δόσεων από την Ευρώπη και το ΔΝΤ «οπότε είναι λίγο δύσκολο αυτή τη στιγμή να πούμε με βεβαιότητα ότι θα βγούμε στις αγορές έστω του χρόνου» και συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει η χρονιά θα κλείσει με έλλειμμα και ασθενή ανάπτυξη. «Αν η χώρα κατορθώσει να σταθεροποιήσει τις δόσεις που πρέπει να πληρώσει και μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά, ώστε να παράγουμε -αφήνοντας κάποιο πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε κεφάλαιο, τόκους και να μένει και κάτι για την ανάπτυξη- τότε πιστεύω ότι θα βγούμε σε κανέναν χρόνο από τώρα. Αλλιώς θα είμαστε μέσα πάλι στο σύστημα ΔΝΤ και Ευρωζώνης», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Ζοπουνίδης.  
Σε ό,τι αφορά το θέμα των όρων δανεισμού, που σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές διαιωνίζουν το οικονομικό αδιέξοδο και απαιτείται μια επαναδιαπραγμάτευσή τους, ο κ. Ζοπουνίδης έδειξε να συμμερίζεται την άποψη αυτή, τονίζοντας σχετικά: «Βλέποντας τα αποτελέσματα του πρώτου μνημονίου μπορώ να πω ότι είμαι κι εγώ αυτής της γνώμης. Βέβαια η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε έναν κυκεώνα προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια. Πήγε με πολύ αργούς ρυθμούς, έκανε πράγματα, αλλά χρειάζονται πάρα πολλά ακόμα και θέλει ανθρώπους πιο έμπειρους να τρέξουν, να μπούνε μέσα στα Υπουργεία, πιο τεχνοκράτες και να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο. Εγιναν πράγματα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε χρόνο dt. Κάθε καθυστέρηση κοστίζει αυτή τη στιγμή σε όλους τους τομείς. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους όρους δανεισμού θα έλεγα -όπως διδάσκουμε και στα Πανεπιστήμια- ότι, όταν κάποιος έχει δυσκολίες, του λες πλήρωσε τα πρώτα χρόνια τους τόκους και το κεφάλαιο το δίνεις αργότερα. Θα μπορούσε να γίνει κάποιος διακανονισμός τέτοιος, ώστε να μπορέσει η χώρα να αφήσει κάποιο χρήμα για άλλες δραστηριότητες επενδυτικές».

Το 1ο διεθνές συνέδριο της ΕΕΧΜΤ
Με τη συμμετοχή περίπου 50 Ελλήνων και ξένων επιστημόνων ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, στο ξενοδοχείο «Πανόραμα», το πρώτο διεθνές συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας Χρηματοοικονομικής Μηχανικής και Τραπεζικής (ΕΕΧΜΤ).
Το συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Χρηματοοικονομικής Μηχανικής και Τραπεζικής (ΕΕΧΜΤ). Η ΕΕΧΜΤ ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη, σε συνεργασία με πολλούς άλλους ερευνητές και πανεπιστημιακούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και στόχος της ΕΕΧΜΤ είναι η προώθηση της έρευνας στον χώρο της λήψης χρηματοοικονομικών αποφάσεων, με έμφαση σε θέματα διαχείρισης χρηματοοικονομικών κινδύνων και τραπεζικής διοίκησης.
Στο συνέδριο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, παίρνουν μέρος περίπου 50 καθηγητές Πανεπιστημίων και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οι εργασίες που παρουσιάζονται καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τη διαχείριση των χρηματοοικονομικών κινδύνων, τις χρηματοοικονομικές αγορές, τα νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα, τη βιωσιμότητα και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων καθώς και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.
Για πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: http://www.dpem.tuc.gr/fel/febs2011


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα