´Οι περικοπές των κονδυλίων της δακοκτονίας κατά 50% φέτος -μετά τις περικοπές κατά 20% πέρυσι- εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ποιότητα του ελαιολάδου´.
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, χθες, ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), δρ Νίκος Μιχελάκης, υπογραμμίζοντας -παράλληλα- ότι «μια πτώση της ποιότητας του ελαιολάδου της τάξεως των 5 γραμμών, όπως έγινε πέρυσι, φέρνει μια μείωση εσόδων γύρω στα 10 εκατ. ευρώ».
Στο μεταξύ, άνοδος στις τιμές ελαιολάδου σημειώθηκε στους Συνεταιρισμούς Πλατάνου και Ζάκρου, οι οποίοι πέτυχαν τιμές ανάλογες με εκείνους Συνεταιρισμών και ΕΑΣ στην Πελοπόννησο.
ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ
Αναφερόμενος στο θέμα της δακοκτονίας ο κ. Μιχελάκης υπογράμμισε ότι «πρέπει να προσέξουμε πολύ το θέμα της ποιότητας».
«Η δακοκτονία είναι βασικός παράγων για την επίτευξη καλής ποιότητας. Οπως τώρα και αρκετό καιρό έχουμε επισημάνει, πρέπει να οργανωθεί σε νέες ορθολογικές βάσεις, ώστε να εφαρμόζεται έγκαιρα και αποτελεσματικά. Οι περικοπές των κονδυλίων της δακοκτονίας κατά 50% φέτος, μετά τις περικοπές κατά 20% πέρυσι, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους. Οπωσδήποτε αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας, αλλά θεωρούμε ότι το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί έγκαιρα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους εμπλεκομένους φορείς των ελαιοκομικών περιοχών, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση».
Ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε ότι μια πτώση στην ποιότητα του ελαιολάδου της τάξεως των 5 γραμμών, όπως συνέβη πέρυσι, φέρνει μια μείωση εσόδων γύρω στα 10 εκατ. ευρώ «η οποία οπωσδήποτε είναι πολύ μεγαλύτερη από το όφελος που θα έχει το κράτος με τις περικοπές των κονδυλίων τις οποίες κάνει».
Επίσης, ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι η εξεύρεση κονδυλίων μπορούσε να γίνει από τις πιστώσεις του ποιοτικού παρακρατήματος ή και άλλες πηγές «γιατί κινδυνεύουμε με την πλημμελή εφαρμογή της δακοκτονίας να έχουμε απώλειες από την υποβάθμιση της ποιότητας πολλαπλάσιες από το ποσό που εξοικονομείται από τις περικοπές που έχουν γίνει».
ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Στο μεταξύ, ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ υπογράμμισε ότι μετά την ανακίνηση του θέματος της διαφοράς τιμών ελαιολάδου μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, που έκανε ο ΣΕΔΗΚ πριν μερικές βδομάδες, φαίνεται ότι το σκηνικό των τιμών αρχίζει να αλλάζει και στην Κρήτη.
«Ηδη δυο μικροί, αλλά ενεργοί Συνεταιρισμοί, στην ανατολική και δυτική πλευρά της Κρήτης, που έκαναν μαζικές πωλήσεις με δημοπρασίες και λήψη προσφορών, κατάφεραν να επιτύχουν για τους παραγωγούς τους τιμές ανάλογες με εκείνες που επιτυγχάνουν Συνεταιρισμοί και ΕΑΣ στην Πελοπόννησο. Ο Συνεταιρισμός Πλατάνου κατάφερε να δώσει εκκαθάριση στους παραγωγούς του από την τελευταία πώληση 2,45 ευρώ/κιλό, ενώ ο Συνεταιρισμός Ζάκρου κατάφερε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη εκκαθάριση 2,48 ευρώ/κιλό».
Την ιδία ώρα, όπως ανέφερε ο κ. Μιχελάκης, οι τιμές στις άλλες Οργανώσεις και επιχειρήσεις της Κρήτης για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμούς εξακολουθούν να κυμαίνονται από 2,05 έως 2,20 ευρώ/κιλό, στην Πελοπόννησο 2,30 έως 2,53 ευρώ/κιλό και στη Λέσβο 2,09/κιλό.
«Στα βιομηχανικά ή λαμπαντέ των 5 βαθμών οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί από καιρό στα 1,30 ευρώ/κιλό. Στην Ισπανία οι τιμές είναι χαμηλότερες από τις δικές μας και την περασμένη βδομάδα ήταν 2,20 η μέγιστη, 1,95 η μέση και 1,89 η ελάχιστη. Στην Ιταλία, καίτοι παρουσίασαν μια μικρή κάμψη περίπου 0,5%, διατηρούνται αρκετά υψηλότερες 3,08 – 3,90 ευρώ/κιλό πράγμα που έχει δημιουργήσει εύλογες απορίες και σε εμάς αλλά και στους Ισπανούς».
ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΙΜΩΝ;
Ειδικότερα, για τις διαφορές που διαπιστώνονται στις τιμές ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε ότι σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις αγροτοσυνδικαλιστών οργανώσεων της Ισπανίας η διαφορά τιμών Ισπανίας – Ιταλίας πρέπει να αποδοθεί στο ότι στα σούπερ μάρκετ της Ισπανίας κυριαρχούν οι ´λευκές ετικέτες´, δηλαδή συσκευασίες με τα ονόματα των μεγάλων αλυσίδων διανομής που προσφέρουν ελαιόλαδο με συνεχείς προσφορές, αρκετές φορές σε τιμές κάτω του κόστους, συμπιέζοντας έτσι τις τιμές παραγωγού.
«Στην Ισπανία, όπως δηλώσαν οι Αγροτικές Οργανώσεις, οι συσκευασίες σούπερ μάρκετ καλύπτουν το 65% της αγοράς, ενώ στην Ιταλία μονό το 17%», είπε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε: «Κατά τη δική μας άποψη οι υψηλότερες τιμές στην Ιταλία οφείλονται στην καλύτερη οργάνωση της αγοράς και στη μεγαλύτερη αντοχή και διαπραγματευτική δύναμη των Ιταλών παραγωγών, οι οποίοι, αφού κατάφεραν να καθιερώσουν διά νομού το made in Italy, αξιοποιούν την παραδοσιακή τάση των Ιταλών καταναλωτών να προτιμούν τα δικά τους ελαιόλαδα».
ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Καταλήγοντας ο κ. Μιχελάκης τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης της διάθεσης του ελαιολάδου στην Κρήτη και ειδικότερα σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκέντρωση της προσφοράς.
«Ολα δείχνουν ότι και στην Κρητη πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα της οργάνωσης της διάθεσης του προϊόντος και να προχωρήσουμε σε συγκέντρωση της προσφοράς. Οι 650 και περισσότεροι πωλητές ελαιολάδου να συγκεντρωθούν σε λίγες, αλλά μεγάλες μονάδες, ώστε να έχουν δύναμη διαπραγμάτευσης και παράλληλα να έχουν την ικανότητα να προχωρήσουν σε εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου. Απαιτούνται δηλαδή λίγες, αλλά μεγάλες, μονάδες διάθεσης, που να μπορούν να διαπραγματεύονται τις τιμές όπως στην Ιταλία. Αυτό βέβαια απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και συμβολή όλων Υπηρεσιών και φορέων, αλλά κυρίως των παραγωγών», επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης.
ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ:
´Οχι´ περικοπές στη δακοκτονία
´Αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής των περικοπών είναι η δραστική μείωση στις προσλήψεις εποχικού, επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού, για την υλοποίηση της δακοκτονίας στην Κρήτη´, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στην Κρήτη.
Παράλληλα, επισημαίνει πως ´η μείωση αυτή θα έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος με άμεσα αποτελέσματα στην παραγωγή και στις ζωές χιλιάδων αγροτών. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής των περικοπών.
Είναι συνέπεια του «Καλλικράτη» που κατάργησε τις Διευθύνσεις Γεωργίας και του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κρήτης που ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτη. Ως Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στην Κρήτη, είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο αυτό, από την περίοδο ψήφισης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας (30/3) και, δυστυχώς, τώρα επιβεβαιωνόμαστε. Χρειάζεται όλοι μαζί, αγρότες, εργάτες, νεολαία, να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. που καταστρέφουν τις ζωές μας στο όνομα τις εξασφάλισης των χρημάτων των ντόπιων και διεθνών καπιταλιστών´.