Το συντριπτικό ποσοστό του ελληνικού χρέους ανήκει στην κατηγορία του παράνομου χρέους, δηλαδή του χρέους που προέκυψε από τοκογλυφικό δανεισμό.
Γι’ αυτόν τον λόγο επιβάλλεται η δημιουργία μιας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους, η οποία, αξιοποιώντας το διεθνές δίκαιο, να μπορεί να αμφισβητήσει την πληρωμή του. Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών και μέλος της Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους, Γιάννης Τόλιος, ο οποίος, μετά από απόφαση της συνέλευσης των «αγανακτισμένων» των Χανίων, μίλησε χθες στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς με θέμα «Κρίση, χρέος και καταστροφή. Αδιέξοδα και προοπτικές». Μαζί του ήταν και ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Δημήτρης Πατέλης, ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «το χρέος είναι ο βασικός μοχλός εξαθλίωσης και εξανδραποδισμού του λαού και της χώρας μας αυτή τη στιγμή».
ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χθες το απόγευμα οι ομιλητές, ο κ. Τόλιος αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται και του μνημονίου για τους εργαζομένους και την εθνική περιουσία. «Πριν έναν χρόνο υπογράφτηκε στη χώρα ένα μνημόνιο με την υπόσχεση ότι η χώρα θα έβγαινε από την κρίση και θα αντιμετώπιζε το θέμα του χρέους και ό,τι άλλα προβλήματα είχαν συσσωρευτεί. Δυστυχώς, βρισκόμαστε έναν χρόνο μετά και έχουμε μπροστά μας όχι μόνο την αποτυχία αυτού του μνημονίου και της συνολικής πολιτικής που το συνόδευσε, αλλά και την υπογραφή ενός νέου μνημονίου που βάζει δεσμά στον ελληνικό λαό για μια τουλάχιστον δεκαετία με τραγικές συνέπειες για τις συνθήκες ζωής των Ελλήνων εργαζόμενων και της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε ένα σενάριο που ξεπουλιούνται τα καλύτερα κομμάτια της δημόσιας περιουσίας, αλλά πάνω από όλα βρισκόμαστε μπροστά στην υπογραφή μιας νέας συμφωνίας που τελικά παραδίδονται και οι τελευταίες δυνατότητες για μια αυτοτελή χάραξη εθνικής πολιτικής», σημείωσε ο κ. Τόλιος και πρόσθεσε ότι η πολιτική του μνημονίου αμφισβητείται από τους ενεργούς πολίτες που βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στις πλατείες της χώρας.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ
Ο κ. Τόλιος τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας μιας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους, η οποία θα ρίξει φως στις αιτίες δημιουργίας και διόγκωσης του χρέους, αλλά κυρίως στην έκταση του «παράνομου χρέους», που θα πρέπει να αμφισβητηθεί η πληρωμή του. «Αυτό απαιτεί μια θεσμική εξουσιοδότηση και δυστυχώς η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν φαίνεται διατεθειμένη για κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα και την ιδέα ακόμα που κατατέθηκε στη Βουλή να γίνει μια από τις γνωστές επιτροπές κοινοβουλευτικού ελέγχου του χρέους την απέρριψε».
ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Ειδικότερα για το παράνομο χρέος ο κ. Τόλιος επεσήμανε ότι έχει να κάνει με αυτό που ονομάζεται απεχθές ή επαχθές χρέος που δηλώνει το επονείδιστο, το αθέμιτο χρέος, «το χρέος δηλαδή εκείνο για το οποίο δεν ρωτήθηκε ο ελληνικός λαός και δεν πήγε γι’ αυτόν και οι πιστωτές το ήξεραν και εντούτοις δόθηκαν αυτά τα δάνεια, είναι εν ολίγοις δανεισμός τοκογλυφικός, υπέρογκος, επαχθής», τόνισε ο κ. Τόλιος και συμπλήρωσε ότι «γι’ αυτό ακριβώς, με βάση το διεθνές δίκαιο, μπορεί να αμφισβητηθεί η πληρωμή του και άρα νομιμοποιούμαστε να αμφισβητήσουμε την πληρωμή αυτού του χρέους».
Ο κ. Τόλιος υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει για το παράνομο χρέος.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Δημήτρης Πατέλης, επεσήμανε αρχικά ότι «το χρέος είναι ο βασικός μοχλός εξαθλίωσης και εξανδραποδισμού του λαού και της χώρας μας αυτή τη στιγμή» και συμπλήρωσε: «Μέσω του χρέους προσπαθούν να ανακαλέσουν και να καταστρέψουν κεκτημένα αιώνων του εργαζομένου λαού. Αυτοί που παρασιτούν σε βάρος του λαού -ο οποίος είναι ο μόνος που παράγει πλούτο- τελείως τοκογλυφικά προσπαθούν να απομυζήσουν, προκαταβολικά και θεσμοθετημένα, μέσα από τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, τον ελληνικό λαό, υποδουλώνοντας τους εργαζομένους για δεκαετίες και ταυτόχρονα αφαιρώντας τους κάθε έννοια κυριαρχίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων και στοιχειώδους αξιοπρέπειας. Οπως, όμως, έχει δηλώσει περίτρανα ο λαός που συγκεντρώνεται και συλλογάται από κοινού στις πλατείες, δεν χρωστάμε τίποτα, δεν πληρώνουμε, δεν πουλάμε, δεν πουλιόμαστε. Αυτή τη βούληση που εκφράζεται, ανδρώνεται και ριζώνει στις συνειδήσεις του λαού, προσπαθούμε να τη θεμελιώσουμε και από επιστημονικής απόψεως, γιατί πολλοί επικαλούμενοι το βάρος και το κύρος των δήθεν ειδικών, προσπαθούν να μας παρουσιάσουν τις πολιτικές της καταστροφής που επαγγέλονται ως μονόδρομο δήθεν επιστημονικά τεκμηριωμένο».