Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Μνήμη ηρώων

Τη μνήμη των 33 αμάχων  Περιβολιανών πατριωτών, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς το 1941, τίμησαν σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στην πλατεία Πεσόντων, στα Περιβόλια της Δημοτικής Ενότητας Θερίσου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων, αγώνα δρόμου από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Περιβολίων καθώς και βράβευση μαθητών. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου  ´Πολύπλανο´ Περιβολίων, συνταξιούχος δάσκαλος, Γεώργιος Μανιαδάκης, αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της περιόδου, ενώ στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ´την ημέρα της εκτέλεσης κάποιος Περιβολιανός κουτσός και ανήμπορος ζήτησε από τους Γερμανούς να πάρει τη θέση κάποιου από τους νέους που είχαν επιλέξει για να εκτελεσθεί. Οι Γερμανοί όχι μόνο  δεν το δέχτηκαν, αλλά τον οδήγησαν και αυτόν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Επίσης φεύγοντας οι Γερμανοί από τα Περιβόλια εκτέλεσαν στην Αγιά 7 ακόμα συγχωριανούς  μας. Ετσι ο αριθμός των εκτελεσθέντων Περιβολιανών πολιτών έφτασε τους 41´.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η βουλευτής Χανίων Ευαγγελία Κουρουπάκη, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, οι αντιδήμαρχοι   Μανώλης Κεμεσίδης, Δημήτρης Λειψάκης, δημοτικοί σύμβουλοι και αρκετός κόσμος. Σε σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Σκουλάκης υπογράμμισε ότι ´οι εκτελεσθέντες πρόκειται για ήρωες που με τη θυσία τους απέδειξαν ότι η κρητική ψυχή, η φλογισμένη από τον πόθο της λευτεριάς, δεν υποδουλώνεται και δεν υποτάσσεται. Οι Κρήτες τότε τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημά τους στη φοβερότερη στρατιά που γνώρισε ποτέ ο κόσμος´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Πολυ εκτιμω το συγκινητικο ιστορικο σας περι της απανθρωπης εκτελεσης αθωων ανδρων στα Περιβολια Θερισου το 1941. Ενας απο τους εκτελεσθεντας ηταν ο παππους μου Τεπανδρος Ζαχαριου. Το αρθρο σας εξηγει για μενα για πρωτη φορα γιατι ο αριθμος πεσοντων υπερβαινει τα 33 ατομα. Εκ μερους πολλων συγγενων Ζαχαριου σας ευχαριστω.
    ΦΖ

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα