´…Μέρες ολόκληρες πέρασα σε μια καρέκλα να παρακολουθώ τον κόσμο να εγκαταλείπει τα σπίτια του και να φεύγει προς τα σύνορα.
Με τα υπάρχοντά τους, με τους γιους τους, με τις κόρες τους, να τραβάνε δυτικά. Κάποιοι κουβαλούσαν στους ώμους τα παιδιά τους, στην πλάτη τις μανάδες τους. Δεν ήξερες που πήγαιναν, μέχρι που όλη η Γάζα στριμώχτηκε σε μια μικρή περιοχή. Ηρθε και η δική μας η σειρά. «Λοιπόν, τι γίνεται; Ηρθε και η σειρά μας; Και πού θα πάμε;», είπα στον πατέρα μου. Εκείνος επέμενε να μείνουμε σπίτι: «Ο άνθρωπος που εγκαταλείπει το σπίτι του χάνει την αξιοπρέπειά του», έλεγε´.
Ο μικρός Μοχάμετ από τη συνοικία Αλ Σουζάια περιγράφει εικόνες από την καθημερινή κόλαση που ζουν οι Παλαιστίνιοι. Εικόνες που μετέφεραν και τα άλλα γράμματα που διαβάστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, την οποία διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Χανίων «Ενα καράβι για τη Γάζα ΙΙ».
Ηδη, όπως αναφέρθηκε από τους ανθρώπους της Πρωτοβουλίας, ετοιμάζονται 12 σκάφη από όλο τον κόσμο, με πάνω από 1.000 υποστηρικτές του αιτήματος για απελευθέρωση της Γάζας, τα οποία θα αποπλεύσουν στα τέλη Ιουνίου προκειμένου να σπάσουν τον απάνθρωπο αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ. Παράλληλα, θα μεταφέρουν πολύτιμη ανθρωπιστική βοήθεια στο 1,5 περίπου εκατομμύριο ανθρώπων που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.
«Η εκδήλωση γίνεται για να υποστηρίξουμε την αποστολή που φεύγει τέλος του μήνα μεταφέροντας ανθρωπιστικό υλικό και ένα μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης προς του Παλαιστινίους», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Χανίων «Ενα καράβι για τη Γάζα», Γιάννης Μπουλέρος και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό θα αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά το πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος ΙΙ», που έχει αγοραστεί από Ελληνες και Σκανδιναβούς.
Από την πλευρά της η Λέγκω Μανουσάκη σημείωσε ότι η αποστολή συνεχίζει την προετοιμασία της παρ’ όλες τις δυσκολίες. «Η Γάζα είναι μια μεγάλη φυλακή, η μεγαλύτερη στον κόσμο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, με τρομακτικά προβλήματα. Η ανεργία είναι 45% σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 300.000 άτομα ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, με σοβαρά προβλήματα ιατρικής περίθαλψης, γιατί δεν περνά μέσα ιατροφαρμακευτικό υλικό. Πάμε ειρηνικά να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια και να περάσουμε το μήνυμα ότι πρέπει να σπάσει αυτός ο αποκλεισμός που είναι 46 χρόνια τώρα», τόνισε η κα Μανουσάκη, ενώ σχολιάζοντας τις περυσινές δολοφονικές επιθέσεις που δέχθηκαν τα μέλη της αποστολής «Ενα καράβι για τη Γάζα» ανέφερε: «Πέρυσι σκοτώθηκαν 9 άτομα, 8 Τούρκοι και ένας Τουρκοαμερικανός. Χτυπήθηκαν άσχημα και οι δικοί μας, τα πράγματα που μεταφέρονταν είναι ακόμα εκεί, τα έχουν κρατήσει οι Ισραηλινοί όπως και τα δύο ελληνικά καράβια. Οντως πέρυσι ήταν πολύ άσχημα και φοβόμαστε ότι και φέτος δεν θα είναι πολύ καλύτερη η μεταχείριση. Ελπίζουμε να είναι καλύτερη».
Η κα Μανουσάκη υπογράμμισε σχετικά ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ ήδη «έχει κάνει ξεκάθαρο ότι δεν θέλει να περάσει κανένα καράβι».
«Γι’ αυτό συζήτησε με τον γ.γ. του ΟΗΕ και του ζήτησε να ζητήσει από τις κυβερνήσεις να μην αφήσουν τα καράβια να φύγουν. Αρα η πρώτη δυσκολία είναι να φύγουν τα καράβια και γι’ αυτό ζητάμε τη συμπαράστασή σας», είπε η κα Μανουσάκη και πρόσθεσε: «Επίσης ζητάμε από τον ΟΗΕ να έρθει να ελέγξει τα καράβια μας, να διαπιστώσει ότι εμείς είμαστε μόνο ειρηνιστική αποστολή, να τα σφραγίσει αν θέλει και αν θέλουν να έρθουν και μαζί μας και να δουν ότι είμαστε ακτιβιστές ειρηνιστές που θέλουμε να σπάσει ο αποκλεισμός στη Γάζα. Δεν μπορούμε για λόγους οικονομικούς να αφήνουμε μπροστά στην πόρτα μας να συντελείται αυτό το έγκλημα».