´Αν θέλεις να αλλάξεις κάτι στον κόσμο, κάνε αυτή την αλλαγή στον εαυτό σου´
Μαχάτμα Γκάντι
Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ
www.polygnosi.gr
Το μήνυμα του Ινδού ηγέτη είναι πολιτικό με προεκτάσεις και εφαρμογές σε όλα τα πεδία των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων κι ιδιαίτερα στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη των παιδιών.
Οι αλλαγές που καλούμαστε να υιοθετήσουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας δεν γίνονται αυτόματα, ούτε μέσα σε μια νύχτα. Είναι αλλαγές δομικές που πρέπει να έχουν σχέδιο, προοπτική και στόχους. Αυτές οι δύσκολες αλλαγές θα επιτρέψουν στη νέα γενιά των Ελλήνων -τα παιδιά που είναι στα θρανία σήμερα- να λάβουν θέση σε μια νέα αφετηρία.
Γονείς που ενδιαφέρονται για τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών τους ας εστιάσουν, αυτό το καλοκαίρι, σε δύο τομείς που κυριαρχούν και προσδιορίζουν την προσωπικότητα ενός μελλοντικού πολίτη. Την ανάπτυξη της ικανότητας στη γλώσσα μας και στη δημιουργική σκέψη. Δύο δεξιότητες που είναι άρρηκτα συνδεμένες και επηρεάζουν αμφίδρομα η μια την άλλη.
Απλά μαθήματα Ελληνικής γλώσσας
Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης εύστοχα προσδιορίζει? ?η αγωγή μας να μιλάμε και να γράφουμε δημιουργικά, κατάλληλα για την περίσταση, με πειθώ, με αποδοχή, με άνεση, με ποιότητα είναι η κατεξοχήν αγωγή που μπορεί να αποκτήσει ο άνθρωπος. Η γλώσσα μας είναι η σκέψη μας, η γλώσσα μας είναι ο κόσμος μας, η γλώσσα μας είναι η ταυτότητα μας, η γλώσσα μας είναι η ίδια η ύπαρξη μας?.
Μερικές ιδέες για απλά μαθήματα Ελληνικής γλώσσας στα παιδιά σας αυτό το καλοκαίρι είναι οι παρακάτω?
· Οι γονείς, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες τους αφηγούνται ιστορίες ζωής, τους χαρίζουν μερικά βιβλία ή ένα λεξικό της γλώσσας μας
· Ανάγνωση ποιοτικών βιβλίων με δανεισμό από τις Δημοτικές βιβλιοθήκες μας.
· Ανάγνωση άρθρων από την εφημερίδα του Σαββατοκύριακου σας.
· Ανάγνωση επιλεγμένων άρθρων από τις Ιντερνετικές στήλες των εφημερίδων ή ηλεκτρονικών βιβλίων.
Δημιουργική απασχόληση
Μια δραστηριότητα μπορεί να ονομαστεί δημιουργική αν προάγει την δημιουργική σκέψη των συμμετεχόντων παιδιών. Και θα ρωτήσετε τι είναι δημιουργική σκέψη; Ας δούμε μερικούς ορισμούς.
1. Δημιουργική είναι η σκέψη η οποία οδηγεί σε δημιουργικά προϊόντα.
2. Δημιουργική σκέψη είναι ο ιδιαίτερος τρόπος επίλυσης προβλημάτων.
3. Δημιουργική σκέψη είναι η ικανότητα η οποία αποκαλύπτεται και μετριέται μέσα από την επίδοση σε ορισμένου τύπου έργα.
Η δημιουργική σκέψη δεν ασκείται με αντιγραφές από το διαδίκτυο-του τύπου copy-paste- μίμηση άλλων εργασιών, καλλιτεχνήματα ή δημιουργίες ρουτίνας, και βιντεοπαιχνίδια.
Η εμπειρία μου από τα παιχνίδια που παίζω στα Χανιά με παιδιά τα τελευταία 26 χρόνια είναι ότι τα περισσότερα αναδεικνύουν την δημιουργική τους ικανότητα σε ένα τομέα. Ελάχιστα είναι τα παιδιά που έχουν τα χαρακτηριστικά της μεγαλοφυΐας, δηλαδή, ιδιαίτερα πρωτότυπη συμβολή σε περισσότερους από έναν τομείς.
Ενέργειες γονέων
Η δημιουργική σκέψη των παιδιών ενισχύεται αν εκτεθούν από μικρή ηλικία σε πλούσια απαιτητικά περιβάλλοντα που καλλιεργούν την ανακάλυψη και την λύση προβλημάτων σε πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας τους. Oι γονείς καλούν τα παιδιά τους να απαντήσουν σε πραγματικά ή υποθετικά προβλήματα όπως για παράδειγμα ?Ο τάδε αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Τι θα έκανες αν ήσουν στη θέση του;?. Πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι τα παιδιά λύνουν τέτοια προβλήματα δημιουργικά αν αυτά αφορούν άλλους!
Επιπλέον, η λύση προβλημάτων είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος στη μάθηση μιας ξένης γλώσσας που ήδη εφαρμόζουμε στην Ελλάδα.
Ασκήσεις δημιουργικής σκέψης στα Χανιά
Το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου πραγματοποιώ δύο δραστηριότητες με ελεύθερη συμμετοχή, για παιδιά 8-12 ετών, στις οποίες θα παίξουμε πολλά παιχνίδια δημιουργικής σκέψης. Η μία εκδήλωση θα γίνει στο Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας Άη Γιάννη τηλέφωνο 2821059903 κι η άλλη στην Παιδική Βιβλιοθήκη της Σούδας τηλέφωνο 2821341221. Αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε τηλεφωνήστε να σας κρατήσουν θέση.
*συγγραφέας των βιβλίων ?Μαθαίνω εύκολα? και ?Θυμάμαι εύκολα?, συν-διευθυντής των Κέντρων Αγγλικής Γλώσσας ?Πολύγνωση?