Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Αναβίωση παιχνιδιών

Μερικά από τα παιδικά παιχνίδια που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, όπως η Ρόδα, το Τσουρί, το Κουτσό, ο Στρουμπάς ή Κοκάλα, η Μπρόκα, οι Αμάδες ή Εφτάρες, οι Βώλοι, το Μπάζι, το Τρίγωνο, η Φακαρόλα (κατασκευές αποκλειστικά από κορίτσια), επέλεξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος το ´Ρόδον´, να γνωρίσει στα μικρά παιδιά του στην αποχαιρετιστήρια καλοκαιρινή γιορτή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δημοτικής Ενότητας Νέας Κυδωνίας.
Παλιότερα, στην Κρήτη όπως και στην υπόλοιπη Ελάδα, στις γειτονιές υπήρχαν χωματόδρομοι, αλάνες όπου έπαιζαν τα παιδιά. Εκείνα τα χρόνια, τα παιδιά δεν είχαν τα παιχνίδια που κυκλοφορούν σήμερα, οπότε έπρεπε να εφεύρουν δικά τους για να περνάνε την ελεύθερη ώρα τους. Τα περισσότερα είχαν διεκδίκηση της νίκης και άλλα την ομαδική δουλειά. Παιχνίδια που καλλιεργούσαν την προσπάθεια, την ανταγωνιστικότητα και τη θέληση μεταξύ των παιδιών, τα οποία με την πάροδο του χρόνου έχουν αντικατασταθεί από τα σύγχρονα (playstation, Ιντερνετ κ.ά.) με αποτέλεσμα αυτά να ξεχαστούν και να χαθούν τελείως.
Οπως δήλωσε στα ´Χ.Ν.´ ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Γιακουμάκης, ´δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει απορρίψει τελείως τα παλιά παιχνίδια. Να μην ξεχνάμε ότι αυτά τα παιχνίδια διήγειραν την παιδική φαντασία ενισχύοντας την πρωτοβουλία και τον αυτοσχεδιασμό. Σήμερα, τα παιχνίδια είναι έτοιμα, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην εξασκούν όσο πρέπει το μυαλό και τις δεξιότητές τους´. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος, Νίκος Μαθιουδάκης, υπογράμμισε ότι ´στο κλείσιμο της φετινής χρονιάς ο Σύλλογός μας επέλεξε να διοργανώσει κάτι το διαφορετικό σε σχέση με άλλες χρονιές. Τι το καλύτερο, λοιπόν, αφού οι καλοκαιρινές διακοπές για τα παιδιά σημαίνουν ανεμελιά και παιχνίδι. Έτσι, τα παιδιά του Συλλόγου μας -αφήνοντας προς στιγμή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τον σύγχρονο τρόπο διασκέδασης- γνώρισαν με μεγάλη χαρά και πολύ κέφι, τα παιχνίδια με τα οποία οι γονείς τους μεγάλωσαν παίζοντας στις αλάνες και στους δρόμους, σε μία εποχή που δυστυχώς ή ευτυχώς έχει περάσει ανεπιστρεπτί´.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τραγούδια αλλά και ποιήματα – γλωσσοδέτες. Στη συνέχεια μικροί οργανοπαίκτες έδειξαν την ικανότητά τους σε διάφορα μουσικά όργανα.
Ακολούθησε η παρουσίαση των διαφόρων παιχνιδιών, στην οποία τα μικρά παιδιά συμμετείχαν με μεγάλη διάθεση. Αρκετοί γονείς δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Παίζοντας μαζί με τα παιδιά θυμήθηκαν ξανά τα παιδικά τους χρόνια, ενώ κάποιοι από αυτούς σιγοψιθύρισαν το γνωστό τραγούδι ´να ξαναγινόμαστε πάλι πιτσιρίκοι με κοντοπαντέλονο μπάλα και τσιλίκι…´. Το παιχνίδι κράτησε μέχρι τη δύση του ηλίου, ενώ μικρούς και μεγάλους περίμενε ακόμα μια έκπληξη… Δύο μεγάλα τηλεσκόπια είχαν στηθεί στον αύλειο χώρο του Κέντρου, για όσους υποψηφίους αστρονόμους ήθελαν να δουν τα λαμπερά αστέρια, που μόλις είχαν κάνει την εμφάνισή τους στον ουρανό…
Επειδή, όμως, ´νηστικό αρκούδι δεν χορεύει´, οι κυρίες του Συλλόγου είχαν φροντίσει ώστε κανείς να μη φύγει παραπονεμένος καθώς ο  πλουσιότατος μπουφές, που είχε στηθεί, περιελάμβανε λογής – λογής μεζέδες και ζουμερά χειροποίητα γλυκά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα