Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Ελπίδες για νέα φάρμακα κατά του καρκίνου

Ελπίδες για την παρασκευή φαρμάκων αντιμετώπισης μορφών καρκίνου, αλλά και για την κατανόηση ´μονοπατιών´ του ανθρώπινου οργανισμού, ανοίγουν οι νεότερες έρευνες στη Βιολογία.
Στην κατεύθυνση αυτή είναι σημαντική η συνεργασία ερευνητών από τον χώρο της Ιατρικής, της Χημείας – Φαρμακολογίας και της Βιολογίας. Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται με αφορμή το διεθνές συνέδριο Βιολογίας με τίτλο: ´Η σηματοδότηση Hh-Gli στην ανάπτυξη, αναγέννηση και καρκίνο´.
Το συνέδριο ξεκίνησε προχθές στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι και ολοκληρώνεται στις 25 Ιουνίου.
Οπως επισημαίνει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Χρηστος Δελιδάκης, ´το επίκεντρο της παρουσιαζόμενης έρευνας είναι ένα «μονοπάτι σηματοδότησης», δηλαδή μια σειρά από μόρια που τα κύτταρά μας χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν μεταξύ τους και να «ξέρουν» πότε να πολλαπλασιαστούν, πότε όχι, πότε να παραγάγουν κάποια εξειδικευμένη δομή (π.χ. νευρική προεκβολή), πότε και να αυτοκτονήσουν ακόμα. Καμιά δεκαριά τέτοια μονοπάτια σε συνδυασμό μεταξύ τους διέπουν όλες τις λειτουργίες και τις αποφάσεις των κυττάρων σε όλα τα πολυκύτταρα ζώα, από το απλούστερο σκουλήκι ως τον άνθρωπο. Οταν υπάρχει κάποιο τραύμα, η ενεργοποίηση τέτοιας σηματοδότησης εξασφαλίζει την οργανωμένη ανάπλαση για την επισκευή του. Οταν πάλι τέτοια μονοπάτια δυσλειτουργήσουν, οι συνέπειες είναι καταστροφικές, γιατί δημιουργούνται πολλαπλές παθολογίες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου´.
Ο κ.  Δελιδάκης τονίζει ακόμα: ´Στο διεθνές συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες από Ευρώπη, Ασία και Αμερική, με ενδιαφέροντα που κυμαίνονται από την πρωταρχική κατανόηση του μονοπατιού σε απλά συστήματα (όπως η μύγα του ξιδιού Δροσόφιλα) μέχρι και την παρασκευή φαρμάκων για αντιμετώπιση καρκίνων που πυροδοτούνται από τη δυσλειτουργία του Hh-Gli. Κεντρικός πυρήνας και οργανωτής του συνεδρίου είναι ένα κονσόρτσιουμ 8 ερευνητικών ομάδων από 7 ερευνητικούς οργανισμούς και μία φαρμακευτική εταιρεία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης – με συμμετοχή και της Ελλάδας, που έχουν χρηματοδότηση από το 7o Πλαίσιο Στήριξης της Ε.Ε. για έρευνα σ’ αυτό το σημαντικό σηματοδοτικό μονοπάτι´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα