Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες, γεγονός που αποτυπώνεται σε έρευνα για τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, η οποία έδειξε ότι ένας στους δεκατρείς Ευρωπαίους κάνει χρήση αυτών των σκευασμάτων.
Σύμφωνα με τη νέα γερμανοβρετανική έρευνα, ένας στους δέκα μεσηλίκους (ποσοστό 10%) και ένας στους 13 ενηλίκους χρησιμοποίησε κάποιο αντικαταθλιπτικό τους προηγούμενους 12 μήνες. Στην Ελλάδα, όμως, εκτιμάται ότι υπάρχει το μικρότερο ποσοστό λήψης αντικαταθλιπτικών σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου ΙΖΑ της Βόννης και του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μπλαντσφλάουερ και τον καθηγητή Αντριου Οσβαλντ, μελέτησαν ένα τυχαία επιλεγμένο δείγμα περίπου 30.000 Ευρωπαίων σε 27 χώρες. Αναλογικά, τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά καταναλώνονται στην Πορτογαλία, ενώ πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο βρίσκονται η Γαλλία και η Βρετανία.
Στην Ιβηρική χερσόνησο, οι Πορτογάλοι σε ποσοστό 11% έλαβαν αντικαταθλιπτικά για τακτά χρονικά διαστήματα. Για τους Ισπανούς, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 6%. Μεγάλα ποσοστά τακτικής χρήσης αντικαταθλιπτικών, καταγράφονται επίσης σε Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Στον αντίποδα, στην Ελλάδα δεν έχει πάρει ποτέ αντικαταθλιπτικό το 97% του πληθυσμού (το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη), κατά καιρούς παίρνει το 1%, ενώ τακτικά για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός μόλις το 1%. Αντίστοιχα αποτελέσματα και για την Κύπρο, όπου 96% των πολιτών δεν έχει κάνει ποτέ χρήση αυτών των σκευασμάτων.
Ως γενικότερη διαπίστωση προκύπτει ότι στις χώρες της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης το ποσοστό χρήσης είναι μικρότερο από τον Βορρά και την κεντρική Ευρώπη.
Ανησυχητικά μηνύματα
Ο Αντριου Οσβαλντ έκανε λόγο για ανησυχητική διαπίστωση. «Τα αντικαταθλιπτικά είναι σχετικά νέο προϊόν. Καθώς ζούμε στην πλουσιότερη και ασφαλέστερη εποχή στην ανθρώπινη ιστορία, ίσως πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ένας στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες μέσης ηλικίας χρειάζεται ένα χάπι για να τα βγάλει πέρα με τη ζωή του. Πρόκειται για έναν τρομακτικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που εξαρτώνται από μια χημική ευτυχία», επεσήμανε.
Η πιθανότητα κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών είναι μεγαλύτερη ανάμεσα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, στους ανέργους σε σχέση με τους εργαζόμενους, στους λιγότερο μορφωμένους σε σχέση με τους περισσότερο, στους διαζευγμένους ή χωρισμένους σε σχέση με τους παντρεμένους και όσους έχουν σύντροφο.
Η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών χαπιών αυξάνεται σταδιακά και αποκορυφώνεται λίγο πριν τα 50 έτη, ενώ μετά αρχίζει σιγά – σιγά να υποχωρεί. Οι άνθρωποι της μέσης ηλικίας έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να παίρνουν αντικαταθλιπτικά σε σχέση με όσους είναι κάτω των 25 ή άνω των 65 ετών (πράγμα που ισχύει και για τα δύο φύλα).
Αυτή η διαχρονική τάση συμπίπτει με μια άλλη τάση που έχει καταγραφεί διεθνώς, ότι η ευτυχία και η νοητική υγεία βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στη νεανική ηλικία, υποχωρούν σταδιακά, ώσπου φτάνουν στο ´ναδίρ´ στη μέση ηλικία και μετά σταδιακά αυξάνονται πάλι. Η έρευνα βασίστηκε σε υπολογισμούς των ερευνητών με βάση στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου της ΕΕ για την περίοδο Φεβρουάριος – Μάρτιος 2010.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποσοστό πολιτών ανά χώρα, που έκανε χρήση αντικαταθλιπτικών το τελευταίο 12μηνο.
Καθόλου Περιστασιακά Τακτικά/
Πολύ συχνά
Αυστρία 91% 4% 4%
Βέλγιο 91 3 6
Βουλγαρία 96 3 1
Κύπρος 96 2 3
Τσεχία 95 3 1
Δανία 93 1 6
Εσθονία 93 2 4
Φινλανδία 94 1 5
Γαλλία 91 3 7
Γερμανία 95 1 4
Ελλάδα 97 1 1
Ουγγαρία 93 3 4
Ιρλανδία 95 2 4
Ιταλία 94 4 2
Λεττονία 92 6 3
Λιθουανία 89 6 4
Λουξεμβούργο 94 1 4
Μάλτα 90 4 5
Ολλανδία 94 1 4
Πολωνία 94 3 3
Πορτογαλία 84 5 11
Ρουμανία 93 5 2
Σλοβακία 91 6 3
Σλοβενία 92 5 2
Ισπανία 92 2 6
Σουηδία 92 1 7
Ηνωμένο Βασίλειο 91 1 8