Η προσαρμογή στα σύγχρονα πρότυπα επιχειρησιακού σχεδιασμού, διοίκησης και πωλήσεων μπορούν να δώσουν διέξοδο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Παράλληλα, η ενίσχυση του οικογενειακού χαρακτήρα των επιχειρήσεων δίνει τη δυνατότητα να μειωθεί το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων που αποτελεί ζητούμενο ανεξάρτητα από την ευρύτερη οικονομική συγκυρία.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στην εσπερίδα με θέμα «Οδηγός επιβίωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων», που διοργάνωσε η εταιρεία Anasigrotisis, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ο διευθυντής της εταιρείας Anasigrotisis, κ. Παναγιώτης Μπατσαρισάκης, μιλώντας με θέμα «Ελληνική επιχείρηση – ώρα μηδέν», αναφέρθηκε αρχικά στην ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: «Μεταπολεμικά η ελληνική επιχείρηση δεν έχει βρεθεί σε δυσκολότερη θέση και μέσα από την ελληνική επιχείρηση που παράγει χρήμα συντηρείται ο κοινωνικός ιστός. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 850.000 επιχειρήσεις και 2.000.000 εργαζόμενοι. Ηδη ξέρουμε ότι οι άνεργοι είναι περίπου 1.000.000 και η ανεργία επισήμως ξεπερνάει το 15% -ανεπίσημα είναι πολύ μεγαλύτερη- ενώ στους νέους αγγίζει το 40%», ανέφερε ο κ. Μπατσαρισάκης και πρόσθεσε ότι αυτό που απαιτείται σε πρώτη φάση είναι «η ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου για να πάρει καινούργιες θέσεις απέναντι στην επιχείρησή του».
«Πρέπει να σταθούν απέναντι στο πραγματικό πρόβλημα της εποχής. Δυστυχώς όλοι ζούμε με τη νοοτροπία την παλιά και αν δεν καταλάβουμε ότι έχουν αλλάξει οι εποχές, δεν θα μπορέσει να σταθεί μια επιχείρηση», είπε ο κ. Μπατσαρισάκης και διευκρίνισε: «Απαιτείται αφενός ένας εκσυγχρονισμός με τα νέα δεδομένα της οικονομίας και αφετέρου πρέπει να μειωθούν πάση θυσία τα κόστη. Η επιχείρηση πρέπει να έχει χαμηλό κόστος λειτουργίας και κυρίως αυτή την εποχή, που ιδίως η μικρομεσαία επιχείρηση πάσχει, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην οικογενειακή επιχείρηση που έχει χαμηλά κόστη».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένας έντυπος οδηγός για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, στον οποίο αναλύονται ενέργειες στους τομείς των πωλήσεων, της διοίκησης, της χρηματοδότησης και του επιχειρησιακού σχεδιασμού, που μπορούν να δώσουν ανάσα στον επιχειρηματικό κόσμο.
«Είναι αλήθεια ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής, κοινωνίας», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης και συμπλήρωσε: «Οι μικρές επιχειρήσεις πάντα στην Ελλάδα είχαν να αντιμετωπίσουν ένα εχθρικό περιβάλλον, έπασχαν από κακή οργάνωση και μάνατζμεντ, αλλά από εκεί και πέρα και το τραπεζικό σύστημα που είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης, τα τελευταία χρόνια δεν είναι στο πλάι των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να πάρουν μια ανάσα».
Ο κ. Ζοπουνίδης υπογράμμισε ακόμα ότι και από τη μεριά της η κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ για να βγάλει τον αναπτυξιακό νόμο και να βοηθήσει με θεσμικά μέτρα τις επιχειρήσεις να σταθούν στο ύψος τους, ενώ αναφερόμενος στις επιχορηγήσεις σημείωσε: «Οι διάφορες επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις δεν βοηθάνε πολλές φορές. Πρέπει ο επιχειρηματίας από μόνος του να βάλει την ιδέα και κάποια κεφάλαια και από εκεί και πέρα η Τράπεζα ή οποιοδήποτε άλλο χρηματοπιστωτικό Ιδρυμα να βοηθήσει».
Ερωτηθείς, τέλος, ο κ. Ζοπουνίδης για το πως μπορεί η αναγκαία για τις επιχειρήσεις μείωση του κόστους παραγωγής να μην δημιουργήσει νέες «στρατιές» ανέργων, απάντησε: «Η μείωση του κόστους παραγωγής πολλές φορές σημαίνει αντί για μείωση του κόστους των πρώτων υλών μείωση του άμεσου εργατικού κόστους. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βιομηχανοποιήσουν και αυτοματοποιήσουν την παραγωγή τους, ώστε να έχουν μικρότερη εξάρτηση από το εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, συχνά αυτό δεν είναι δυνατόν ειδικά στην Ελλάδα όπου οι επιχειρήσεις βασίζονται στο εργατικό δυναμικό. Πιστεύω, λοιπόν, ότι, αν δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα, μέσα από προγράμματα και ενισχύσεις από την Πολιτεία, τον ΟΑΕΔ κ.λπ., μπορεί να παντρευτούν αυτά τα δύο στοιχεία και να γίνει ο συνδυασμός και των δύο χωρίς προβλήματα».