Σπουδές σε σύγχρονα επιστημονικά αντικείμενα αιχμής προσφέρει το Πολυτεχνείο Κρήτης, ενώ, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το ποσοστό απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση για υποψηφίους φοιτητές, που διοργάνωσε το Πολυτεχνείο Κρήτης, με αφορμή τη διαδικασία συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών Δελτίων.
Καθηγητές από τα Τμήματα: Ορυκτών Πόρων, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών καθώς και Μηχανικών Περιβάλλοντος, ανέλυσαν στους υποψηφίους φοιτητές τα επιστημονικά αντικείμενα των σπουδών που προσφέρει το Πολυτεχνείο Κρήτης, τις δυνατότητες που ανοίγουν για επαγγελματική αποκατάσταση καθώς και τον τρόπο λειτουργίας του εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
«Το Πολυτεχνείο Κρήτης από την ίδρυσή του έχει δώσει έμφαση στις νέες τεχνολογίες και σε νέους τομείς, όπως οι μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης, οι ηλεκτρονικοί, οι μηχανικοί Περιβάλλοντος, το Τμήμα Ορυκτών Πόρων, που ασχολούνται με τα αποθέματα του εδάφους και η Αρχιτεκτονική, που πάντα υπήρξε επίκαιρη, συνεχώς εξελίσσεται και είναι μια επιστήμη αιχμής», ανέφερε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, Αριστομένης Βαρουδάκης, ενώ ερωτηθείς για τους λόγους που ένας υποψήφιος θα πρέπει να προτιμήσει το Πολυτεχνείο Κρήτης από ένα άλλο παλαιότερο Πολυτεχνείο, υπογράμμισε: «Στο Πολυτεχνείο Κρήτης δεν υπάρχει ακόμα αυτό που λέγεται παράδοση, αλλά αυτό χτίζεται μέρα με τη μέρα. Το επίπεδο ενός Πανεπιστημίου κρίνεται από το τι κάνουν οι απόφοιτοί του. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο και από ό,τι φαίνεται για τους αποφοίτους του Πολυτεχνείου Κρήτης υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό απασχόλησης και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Αρα στο Πολυτεχνείο Κρήτης το επίπεδο είναι πάρα πολύ υψηλό», είπε ο κ. Βαρουδάκης και συνεχίζοντας υπογράμμισε τις γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας που έχει «χτίσει» το Πολυτεχνείο με εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού. Σχέσεις οι οποίες ανοίγουν προοπτικές για τους φοιτητές του Πολυτεχνείου: «Το Πολυτεχνείο έχει ´χτίσει´ γέφυρες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ σχεδόν όλοι οι διδάσκοντες έχουν έρθει από ξένα Πανεπιστήμια ή και έχουν εμπειρία από ξένα Πανεπιστήμια και βιομηχανικές μονάδες του εξωτερικού», σημείωσε ο κ. Βαρουδάκης, ενώ καταλήγοντας αναφέρθηκε σε ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που είναι η αμεσότητα που υπάρχει ανάμεσα σε καθηγητές και δασκάλους.
«Στα παλαιότερα ελληνικά Πολυτεχνεία οι μεγάλοι αριθμοί εισακτέων και τα προβλήματα προσωπικού που υπάρχουν περιορίζουν την αμεσότητα που είναι απαραίτητη μεταξύ δασκάλου και διδασκομένου. Σε εμάς υπάρχει αυτό το πράγμα», τόνισε ο κ. Βαρουδάκης.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μιχάλης Λαγουδάκης, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ένα νέο Ιδρυμα στην Ελλάδα σε σχέση με τα παλαιότερα Πολυτεχνεία και ξεκίνησε με τη λογική να εισάγει νέες ειδικότητες μηχανικών. Γι’ αυτό έχει προσελκύσει πάρα πολύ καλό, νέο και αξιόλογο κόσμο στις θέσεις των καθηγητών με αποτέλεσμα ο φοιτητής που θα έρθει να σπουδάσει θα συνεργαστεί με αυτούς τους καθηγητές αποκτώντας πολλά εφόδια καθώς και οι ηλικίες είναι αρκετά κοντά, αλλά και η αναλογία καθηγητών – φοιτητών είναι μικρή. Χαρακτηριστικά στο Τμήμα μας είναι 1 καθηγητής για κάθε 4 φοιτητές, οπότε υπάρχει μια αμεσότητα που σημαίνει μπορεί να δέχεται τους φοιτητές, να συζητά μαζί τους και να γνωρίζει τους περισσότερους από αυτούς προσωπικά με το όνομά τους».
Ο κ. Λαγουδάκης μίλησε και για το θέμα της απορροφητικότητας των αποφοίτων στην αγορά εργασίας τονίζοντας σχετικά: «Η τελευταία μελέτη που είχε γίνει από το Γραφείο Διασύνδεσης του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι του 2005 και έδειχνε ότι σχεδόν όλοι οι απόφοιτοι του Πολυτεχνείου βρίσκουν εργασία, αλλά και είναι ευχαριστημένοι με την εργασία που κάνουν. Βέβαια με την περίοδο κρίσης που περνάμε ίσως να έχουν αλλάξει τα δεδομένα, αλλά θα γίνει μια ανάλογη μελέτη σύντομα και θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα. Πάντως από όσα ξέρουμε από τους αποφοίτους μας βλέπουμε ότι υπάρχει απορρόφηση, αλλά και μεγάλη ροή προς το εξωτερικό, αφού πλέον -ενώ παλαιότερα έβγαιναν έξω μόνο οι φοιτητές που ήθελαν να συνεχίσουν για μεταπτυχιακά- βλέπουμε αποφοίτους να φεύγουν για εργασία στο εξωτερικό».
Ο κ. Λαγουδάκης υπογράμμισε ακόμα την εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει το Πολυτεχνείο Κρήτης, γεγονός που ανοίγει σημαντικές προοπτικές στους φοιτητές του. «Υπάρχει εξωστρέφεια. Ειδικότερα στο Τμήμα Η.Μ.Μ.Υ. που γνωρίζω καλά τα μέλη ΔΕΠ, δηλαδή οι καθηγητές, από τους 30 οι 24 έχουν έρθει από το εξωτερικό, έχουν σπουδάσει έξω και έχουν εμπειρία εργασίας από το εξωτερικό. Αρα υπάρχουν διασυνδέσεις και συνεργασίες με το εξωτερικό τόσο όσον αφορά το ακαδημαϊκό περιβάλλον όσο -και μέσω αυτού- το επαγγελματικό».