Την εκπόνηση μιας οικονομοτεχνικής μελέτης, η οποία θα εξετάσει τον τρόπο συνένωσης του Ο.Α.ΔΥ.Κ. με τον Ο.ΑΝ.Α.Κ. και τη δημιουργία ενός βιώσιμου νέου Οργανισμού με έδρα τα Χανιά, αποφάσισε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.ΔΥ.Κ. Ο χρονικός ορίζοντας για την εκπόνηση της μελέτης είναι δύο μήνες, ενώ ο στόχος είναι μέσα στον χρόνο να έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση των δύο Αναπτυξιακών Οργανισμών.
Τα παραπάνω έκαναν γνωστά χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Κρήτης, Αθανάσιος Καρούντζος, μετά τη λήξη της κλειστής συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ο.Α.ΔΥ.Κ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο «αποφάσισε να γίνει μια οικονομοτεχνική μελέτη μέσα στο επόμενο δίμηνο για να δούμε πως μπορούν να οδηγηθούν στην συνένωση οι δύο Οργανισμοί».
Ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε ακόμα ότι στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και του Υπουργείου, είναι «μέσα στο επόμενο δίμηνο να έχουμε την πρόταση από την τεχνοοικονομική μελέτη, ώστε μέσα στον χρόνο να κλείσουν οι δύο Οργανισμοί και να γίνουν ένας», ενώ ανέφερε ότι η έδρα του νέου Οργανισμού «θα είναι στα Χανιά, αφού υπάρχουν τα κτήρια και είναι περισσότεροι εργαζόμενοι» και διευκρίνισε ότι θα λειτουργεί ένα υποκατάστημα του νέου Οργανισμού στο Ηράκλειο.
Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ακόμα τη σημασία που έχει οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί και ο νέος Οργανισμός, που θα δημιουργηθεί, να «τρέξουν» το θέμα των μελετών προκειμένου να διεκδικήσει η Κρήτη περισσότερες χρηματοδοτήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Κρήτης, Αθανάσιος Καρούντζος, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Μετά από 6 μήνες έγινε η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.ΔΥ.Κ. και η πρώτη απόφαση που πήραμε είναι η εκπόνηση δύο μελετών: η μία αφορά την κοστολόγηση και τη διαχείριση του νερού που γίνεται στους δύο Νομούς και με βάση τα στοιχεία αυτά θα προωθηθεί η τεχνικο-οικονομική μελέτη, η οποία θα έχει σχέση με τη βιωσιμότητα του Ο.Α.ΔΥ.Κ. και Ο.ΑΝ.Α.Κ. σε έναν Οργανισμό».
Συνεχίζοντας, ο κ. Καρούντζος τόνισε ότι το χρονικό περιθώριο που τέθηκε είναι δύο μήνες και ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχει ξεκαθαρίσει το μοντέλο της διαχείρισης και της βιωσιμότητας του νέου Οργανισμού. «Εχω εντολή από τον κ. Χρυσοχοΐδη να έχουμε σφιχτά χρονοδιαγράμματα σε αυτή τη διαδικασία, διότι από τη μία είναι μεγάλη η ευθύνη στο θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αλλά και από την άλλη θα πρέπει να καταλάβει και η Αυτοδιοίκηση ότι δεν μπορεί να έρχεται το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και να κάνει συνεχώς επιχορηγήσεις στους Οργανισμούς αυτούς. Πιστεύω να βρεθεί η καλή λύση, διότι το νερό είναι χρήμα, οι δημότες πληρώνουν και θα πρέπει ο μηχανισμός και η διασφάλιση της βιωσιμότητας αυτού του Οργανισμού να είναι δεδομένος από εδώ και πέρα», είπε ο κ Καρούντζος.
ΤΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.ΔΥ.Κ. ενημερώθηκε ακόμα για το θέμα της διαδικασίας διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού για το έργο ενεργειακής αξιοποίησης του φράγματος Ποταμών Αμαρίου μέσω υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
«Γι’ αυτό το θέμα δεν πήραμε απόφαση», διευκρίνισε ο κ. Καρούντζος και πρόσθεσε: «Θα γίνει μια νομική επεξεργασία τις επόμενες ημέρες της όλης διαδικασίας από έγκριτους νομικούς και ταυτόχρονα θα δούμε ζητήματα που αφορούν στη συμφωνία που επιβάλλεται να επιτευχθεί μεταξύ του Ο.Α.ΔΥ.Κ., της όποιας εταιρείας αναλάβει το έργο και των όμορων Δήμων. Αυτές οι διαδικασίες θα εξελιχθούν την ερχόμενη εβδομάδα και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά με μια σοβαρή απόφαση που θα πάρει το Διοικητικό Συμβούλιο για τον διαγωνισμό και μια πάρα πολύ καλά μελετημένη σύμβαση».
Από την πλευρά του ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε για το συγκεκριμένο έργο ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς «αποκτάται μια τεχνογνωσία πολύ καλή, η οποία θα μας οδηγήσει τα επόμενα χρόνια και σε άλλα φράγματα για να γίνουν υβριδικά». «Αρα -τόνισε ο κ. Αρναουτάκης- δεν είναι μόνο τα νερά και οι μελέτες, αλλά και η ενέργεια και θεωρώ ότι η Κρήτη πρέπει να αποκτήσει μια ενεργειακή αυτονομία από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ήδη είναι το πρώτο σημαντικό βήμα που γίνεται».
Μείωση της τιμής του νερού
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.ΔΥ.Κ. τέθηκε και το θέμα της μείωσης της τιμής του νερού που πουλά ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. Εξερχόμενος από τη συνεδρίαση ο δήμαρχος Πλατανιά ανέφερε ότι το Συμβούλιο «πήρε την απόφαση να μειωθεί η τιμή του νερού που πουλά ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. στους καταναλωτές μεταξύ αυτών και η Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α.», ωστόσο, πρόσθεσε ότι «το ακριβές ύψος της μείωσης της τιμής θα το εκτιμήσει μια τριμελή επιτροπή που έχει να κάνει με την οικονομοτεχνική μελέτη που θα εκπονηθεί για τη συγχώνευση Ο.Α.ΔΥ.Κ. – Ο.ΑΝ.Α.Κ. και η οποία θα εξετάσει το κόστος βιωσιμότητας του νέου Οργανισμού που έχει να κάνει και με την τιμή του νερού».
Ο κ. Μαλανδράκης, ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει και μία μείωση, η οποία θα είναι τουλάχιστον γύρω στο 15 – 20% ίσως και παραπάνω».
Ο δήμαρχος Πλατανιά αναφέρθηκε ακόμα στην απόφαση που πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο για την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Ο.Α.ΔΥ.Κ. και Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. για την επανυποβολή ενός προγράμματος που αφορά στην αντικατάσταση δικτύων σε οικισμούς του νέου Καλλικρατικού Δήμου Πλατανιά, προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ.
Επίσης, τόνισε ότο το Συμβούλιο αποφάσισε θετικά και για την υπογραφή μιας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Ο.Α.ΔΥ.Κ. και Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. προκειμένου να καλυφθεί η Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες χημικού μηχανικού που είναι απαραίτητες -ειδικά τώρα- το καλοκαίρι στον βιολογικό καθαρισμό στο Γεράνι.