Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Αναβίωσε το έθιμο του Κλήδονα

Πολλοί ήταν οι Χανιώτες αλλά και οι ξένοι επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση του εθίμου του Κλήδονα, που πραγματοποιήθηκε, για μία ακόμη χρονιά, την περασμένη Παρασκευή στην παραλία της Νέας Χώρας.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Ξενοδόχων και Καταστηματαρχών Νέας Χώρας, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Νέας Χώρας, και το Ενοριακό Πολιτιστικό Κέντρο της Ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Χώρας Χανίων.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Χανίων, κ. Μανώλης Σκουλάκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι, κ. Νίκος Βλαζάκης και Μανώλης Μαυρεδάκης
Για το έθιμο του Κλήδονα αλλά και πως εορταζόταν τα παλιότερα χρόνια αναφέρθηκε στην ομιλία του ο εφημέριος της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Χώρας, π. Αντώνιος Σαπουνάκης, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι ´παλαιότερα η αναβίωση του Κλήδονα δεν γινόταν μόνο σε ένα σημείο της Νέας Χώρας, όπως γίνεται σήμερα, αλλά κάθε γειτονιά είχε και τη δική της εκδήλωση. Ο Κλήδονας είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που σχετίζεται με τον Δία, τον οποίο αποκαλούσαν και Κληδόνιο Δία. Με την είσοδο του Χριστιανισμού πολλές γιορτές εκχριστιανίστηκαν έτσι και η γιορτή του Κλήδονα πήρε χριστιανικό πνεύμα´.
Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα ότι ´τον Κλήδονα τον ανοίγουμε προς χάρι του Αϊ – Γιάννη του Προδρόμου, ενώ η λέξη Κλήδονας γράφεται και με ´ει´, που σημαίνει πως είναι κλειδωμένο. Αυτό γιατί το στόμα του πατέρα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, του Προφήτη Ζαχαρία, έμεινε κλειδωμένο για 9 μήνες -δεν μιλούσε δηλαδή- όταν του αποκαλύφθηκε ότι η γυναίκα του αν και σε προχωρημένη ηλικία ήταν έγκυος και θα γεννούσε τον Ιωάννη. Για αυτό και στους Κληδόνους χρησιμοποιούμε και κλειδιά, τα οποία τοποθετούμε πάνω στη στάμνα η οποία περιέχει μέσα τα «ριζικάρια». Τα κλειδιά συμβολίζουν το κλείδωμα του στόματος του Προφήτη Ζαχαρία´.
Ο π. Σαπουνάκης υπογράμμισε ότι ´οι άνθρωποι την ημέρα του Κλήδονα πηδάνε πάνω από φωτιές που ανάβουν με τα στεφάνια που έχουν φτιαχτεί την Πρωτομαγιά. Η κίνηση συμβολίζει ότι θέλουν να διώξουν το κακό´.
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Χορευτικός Ομιλος Χανίων ´Ο Ψηλορείτης´, του κ. Κώστα Μπούτζουκα και το συγκρότημα των κρητικών οργανοπαικτών Μανώλη Φαντάκη, Αρτέμη Πεντάρη και Μάριου Πετράκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα