Σάββατο, 31 Αυγούστου, 2024

Χρυσή ευκαιρία

Αυτό που γράφαμε προχθές ως είδηση, αλλά και παλαιότερα ως σχόλιο σε πρόταση του Νίκου Χριστοδουλάκη ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχθες υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-13 (ΕΣΠΑ). Ο μέχρι σήμερα λόγος καθυστέρησης άντλησης πόρων από το κοινοτικό πλαίσιο ήταν η αδυναμία του κρατικού προϋπολογισμού να βάλει τα περίπου 12 δισ. ευρώ της απαιτούμενης εθνικής συμμετοχής. Αποτέλεσμα: η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και η μεταφορά τεχνογνωσίας από αυτό να βρίσκονται σε τέλμα. Ο Χανιώτης τέως υπουργός, προτείνοντας ένα τρόπο ενίσχυσης της επιχειρηματικής και κατασκευαστικής μέσω των δημόσιων έργων δραστηριότητας, μιλούσε πριν πολύ καιρό για την ανάγκη διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε προκειμένου να εκταμιευθούν κοινοτικά κονδύλια χωρίς διάθεση από μέρους της Ελλάδας της εθνικής συμμετοχής. Αυτό έγινε αντιληπτό και πρόσφατα προτάθηκε από τους εταίρους μας στην ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει την ευκαιρία να αντλήσει πόρους που πλησιάζουν τα 15 δισ. με πολύ μικρή συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού. 
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια από τις τελευταίες ευκαιρίες να «πάρει μπροστά» η αναπτυξιακή μηχανή, η οποία μπορεί να δώσει στην οικονομία μας την ώθηση που χρειάζεται για να αναστηθεί. Τα επιχειρησιακά και τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ καλύπτουν όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες σε όλη την επικράτεια και δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση.
Αρκεί να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και της περιφέρειας της χώρας και όχι μόνο οι νομότυπες χρηματοδοτήσεις πανέξυπνων ενδιάμεσων.

ΑΕΣ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα