Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιμέλεια:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ

200 Airbus – Easyjet!
Ολη η Ευρώπη θα γίνει πορτοκαλί και δεν έχουν άδικο! Αυτή είναι και η επιθυμία των αφεντικών του πορτοκαλί γίγαντα χαμηλού κόστους, της Easyjet, όπως ανακοινώθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τουλούζη για την παραλαβή του 200ού Airbus της Easyjet, που συμβολικά ήταν βαμμένο όλο πορτοκαλί.
Η Easyjet παρέλαβε το πρώτο της αεροσκάφος τύπου Airbus A-319 τον Σεπτέμβριο 2003 και έκτοτε η Airbus της παραδίδει, κατά μέσο όρο, ένα αεροσκάφος ανά 14 ημέρες.

Ενα ακόμα Μουσείο
Πολύ σύντομα η περιοχή του Δήμου Περάματος στον Πειραιά, θ? αποκτήσει το δικό του Μουσείο, συμβολικό για τον τόπο: ´Μουσείο Ναυπηγικής´.
Στις 5 Ιουλίου 2011 δημοπρατείται η «διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και λοιπές εργασίες για την ολοκλήρωση κατασκευής», οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν σε τρεις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Προϋπολογισμός: 342.088 ευρώ.

Αξιοποίηση ακινήτου
Διαγωνισμό για την αξιοποίηση με μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου «Κτήμα Καλών Νερών Μαγνησίας», δημοσίευσε η «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.».
Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται τα πενήντα έτη, ενώ η Δεσμευτική Προσφορά την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011.
* Περισσότερα στην ιστοσελίδα: www.etasa.gr της ΕΤΑΑΕ.
Σ.Σ.: Και ενώ γράφονταν οι αράδες αυτές, τις οποίες εντόπισα στα ψιλά κάποιας οικονομικής, να ?σου η εβδομαδιαία «Κεφάλαιο», σελίδα 35 (της 25ης Ιουνίου 2011) να γράφει:
«Στα όπλα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, μετά την ειλημμένη απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής για κατάργηση της λειτουργίας της κρατικής εταιρείας. Με επιστολή τους προς τον Θεόδωρο Πάγκαλο, οι συνδικαλιστές της ΕΤΑ κάνουν λόγο για μια εταιρεία -πραγματικό υπόδειγμα».
– Να συνεχίσουμε;
– Δεν ταιριάζει.
– Τι ζητάμε εμείς, η σελίδα τούτη;
– Να παραχωρήσουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, στον Δήμο Χανίων την έκταση των λουτρικών εγκαταστάσεων του πρ. ´Ξενία´, που γειτονεύει με την πλ. Τάλω και την Ακτή Κανάρη. Για να συνδεθεί η παλιά πόλη με τα βενετσιάνικα τείχη της, με τη νέα, το Ναυταθλητικό Χανίων, τη Νέα Χώρα! Και έπεται η σύνδεση των ορίων Δήμου Χανίων και τ. Νέας Κυδωνίας.
Εργα στο Ηράκλειο
Α. «Βελτίωση βατότητας δρόμου Κρουσώνα – Λιβάδι», με προϋπολογισμό 301.000 ευρώ, στις 5 Ιουλίου 2011 από τον Δήμο Μαλεβιζίου.
Β. Από τον ίδιο Δήμο δημοπρατείται την ίδια μέρα το έργο «Δίκτυα Υδρευσης – Αποχέτευσης Ροδιάς», με προϋπολογισμό 2.807.000 ευρώ.

Αεροδρόμιο Σκιάθου
Αναβαθμίζεται το 13ο, ανάμεσα στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, αυτό της Σκιάθου, στο οποίο είχαν αφιχθεί το πεντάμηνο του 2011, συνολικά 13.000 επισκέπτες και μείωση σε σύγκριση με το πεντάμηνο του 2010, κατά -4%.
Πρόκειται για το έργο «Επέκταση Δαπέδου Στάθμευσις Αεροσκαφών και Νέου Συνδετήριου Τροχόδρομου στον Κ.Α. Σκιάθου».
* Προϋπολογισμός: 18.500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης του ΦΠΑ.
* Παραλαβή των φακέλων προσφοράς, η Τρίτη 26 Ιουλίου 2011.
* Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Τιμάται ο καπετάνιος
Η προσφορά του εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μεσσηνία, μεγάλη. Εργα υποδομών, ´αθόρυβη´ οικονομική ενίσχυση και διακριτικά ένα τουριστικό συγκρότημα, το Costa Navarino, στα πρότυπα των μεγάλων διεθνών θερέτρων, έπειτα από πολυετείς προσπάθειες  (γύρω στα είκοσι χρόνια, περίπου), ενώ διοικούσε παράλληλα και μια θαλάσσια αυτοκρατορία την Costamare.
Γι? αυτό και ως φόρο τιμής, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αποφάσισε τη μετονομασία του αεροδρομίου Καλαμάτας σε ´Αεροδρόμιο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος´, μετά από σχετική πρόταση του περιφερειάρχη, Π. Τατούλη.
– Δεν συμφωνείτε κι εσείς;

Air Malta
Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των μειωμένων εσόδων, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να μειώσει το προσωπικό της κατά 50%.

Αύξηση της ΤUΙ
Από τις 10 Μαΐου, τα έσοδα της ΤUΙ Germany, που ανήκει στον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό όμιλο της Ευρώπης, στη ΤUI Travel, είναι αυξημένα κατά 12%, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία.

Εργο στη Σταλίδα
Αφορά την ´Αντικατάσταση Εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμού Σταλίδας Δήμου Μαλίων, με προϋπολογισμό 1.537.500 ευρώ» με Φ.Π.Α.
– Δημοπρατείται στις 12 Ιουλίου 2011, και συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ από εθνικούς πόρους και πόρους της ΔΕΥΑ Χερσονήσου.

Διαδίκτυο κατά τουρισμού
Οι προηγμένες δυνατότητες της τηλεματικής, «απειλούν» τα συνέδρια της Αθήνας. Οπως ανέφερε, χαρακτηριστικά στην εκδήλωση του γραφείου συνεδριακού τουρισμού της πρωτεύουσας, ο κ. Rob Davidson, senior lecturer, events management, στο Πανεπιστήμιο Greenwich του Λονδίνου, υπάρχουν και ευκαιρίες και απειλές για την αγορά, επισημαίνοντας τις προηγμένες δυνατότητες τηλεματικής, χάρη στις οποίες, παρατηρείται μία σταδιακά αυξανόμενη προτίμηση σε συσκέψεις και συναντήσεις μέσω αμφίδρομων και διαδραστικών τεχνολογιών.
Αλλη μια επισήμανση που έγινε, αφορά στην έλλειψη σημαντικών υποδομών στην Αθήνα, όπως είναι η μη ύπαρξη αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.
Ελπίζουμε σε ένα καλύτερο «συνεδριακό» αύριο.
Τζ.Ι.Α.
(Ναυτεμπορική, 25/6/2011)

Ροδιά
Προς γνώση και συμμόρφωση:
«Μια δεκαετία πίσω πήγε η καλλιέργεια ροδιάς. Χιλιάδες δέντρα ´κάηκαν´ σε ολόκληρη τη χώρα. Τι μας λένε;
Άλλοι το αποδίδουν στις παγωνιές της Άνοιξης, ενώ άλλοι σε αστοχία επιλογής». Φταίνε τώρα οι αγρότες που ασπάστηκαν τα μηνύματα, για την καλλιέργεια της ροδιάς, με στόχο τις εξαγωγές και τις τσέπες… τρύπιες;

Βρέθηκε δίπλα…
…σε Πυραμίδα και θα αποκαταστήσουν σκάφος, που έχει ηλικία 4.500 ετών. Η ανακάλυψη αφορά τη μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, εκεί που είχε βρεθεί ένα πανομοιότυπο σκάφος το 1954. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, οι Αρχές ελπίζουν ότι η έκθεση του σκάφους θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες, που έχουν μειωθεί σημαντικά.

TRAVEL BOOK: Τεύχος τρίτο
Θυμάστε πριν έναν μήνα περίπου, στη σελίδα της Πέμπτης (26 Μαΐου 2011), την παρουσία του δεύτερου τεύχους;
– Που ήταν αφιερωμένο στα «Σμαράγδια της Δωδεκανήσου», στην ουσία, βέβαια, με θεματολογία για Ρόδο, Κω και Καστελόριζο.
– Τι συστήναμε τότε, για το 3ο τεύχος, στους εκδότες του;
– Ν? αλλάξουν τη φωτογραφία που έδειχνε το ´Γιαλί Τζαμισί´, νύχτα και με το τ. Τουριστικό Περίπτερο ´αγκαλίτσα´ με το μνημείο της Ακτής Τομπάζη!
– Αντ? αυτού, για να μην πέσει κι ο εγωισμός μας, πετάξαμε στην άκρη την παλιά πόλη με τα βενετσιάνικα μνημεία της και κάναμε εξώφυλλο (όπως βλέπετε στη φωτογραφία) το Ελαφονήσι να… βρίσκεται στο ξεκίνημα ενός μικρού τσουνάμι.
– Δεν βαριέσαι… όμως.
– Δύο κουβέντες ακόμα, για να τελειώνουμε:
1. Ο Ταξιδιωτικός Οδηγός TRAVEL BOOK, τ.3ο/2011, είναι αφιερωμένο στα ΧΑΝΙΑ και στο ΡΕΘΥΜΝΟ: Με τονισμένη τη φράση ´Η ατίθαση ομορφιά της Δυτικής Κρήτης´.
Σ? ένα μεγάλο ποσοστό το κατάφεραν οι συντελεστές της έκδοσης.
2. Ομως, όταν δεν κάνεις αναφορά, ανάμεσα στις 228 σελίδες του, για τη Γεωργιούπολη, τον Βάμο, τους Αγίους Αποστόλους, την Αγία Μαρίνα, τα Θοδωρού, τον κόλπο Κισάμου, τα Νότια των Χανίων, από Αγία Ρουμέλη μέχρι τον Κριό (χωρίς το παραμικρό για Παλαιόχωρα πλευρά!) και Γαύδο, τότε, τι μπορείς να πεις και πώς διορθώνονται;

Σαββατιάτικες οι ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Με 48 ολόδροσες σελίδες, σε ιλουστρασιόν χαρτί και διαστάσεις, όμοιες με τα καθημερινά ´ΤΑ ΝΕΑ´. Ασυναγώνιστη τεχνολογία, λεύκωμα συλλεκτικό για τη βιβλιοθήκη μας.
´Και τώρα χαλαρώστε´, όπως τιτλοφορείται, μελετήστε τους ´35 hot spots του καλοκαιριού´ και απολαύστε το φωτογραφικό υλικό, με τα κείμενα που το συνοδεύουν, σε επταχρωμία, σου θυμίζει καρτ ποστάλ άριστης ποιότητας, την ώρα που βγαίνει από τις φώτο όφσετ εγκαταστάσεις.
* Μοναδικό παράπονο;
*Λείπει η Κρήτη, ο πρώτος ελληνικός προορισμός και ιδιαίτερα τα πανέμορφα Χανιά μας, τα οποία δέχονται φέτος εξωγενείς παράγοντες αρκετά αρνητικούς, με την έναρξη των γεγονότων σε βόρεια Αφρική και Λιβύη.
* Εξαίρεση:
– Οι επτά σειρές σε μονόστηλο για την Κρήτη, στη σελίδα 42, που αφιερώνεται στο θέμα: «ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ – Σουβενίρ, που τρώγονται».
– Θα περιμένουμε τις επόμενες, μεθεπόμενες ´ΔΙΑΚΟΠΕΣ´ για την Κρήτη και μόνο.

Μπράβο στον Δήμο Παξών
Είναι δισέλιδο το φυλλάδιο, που κυκλοφόρησε ο Δήμος Παξών, στον οποίο υπάγονται οι Παξοί και οι Αντίπαξοι: Την πρώτη σελίδα τη βλέπετε. Η πίσω είναι συνέχεια της πρώτης με άλλες δεκατρείς φωτογραφίες. Κι όταν το ανοίξεις εμφανίζονται τα δύο νησιά, μ? ένα καλοφτιαγμένο οδικό δίκτυο, χιλιομετρικές αποστάσεις, υψόμετρα, πεδινά -ορεινά τμήματα, 4 φωτογραφίες από Αντίπαξους και 21 από Παξούς.
Διανεμήθηκε με τα Κυριακάτικα αθηναϊκά φύλλα της 26ης Ιουνίου!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα