Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΠΙΝΑ ΜΠΑΟΥΣ (2010 ΕΓΧ 106’)

Μιούζικαλ, βασισμένο στη ζωή και το έργο της χορεύτριας, Πίνα Μπάους
Σκην.: Βιμ Βέντερς Μουσ.: Thom 
Στιγμιότυπα από τη ζωή και το έργο της σπουδαίας Γερμανίδας χορογράφου, Πίνα Μπάους, μέσα από το φακό του συντοπίτη της, Βιμ Βέντερς, που παρασύρει βλέμματα και αισθήσεις, σε ένα μαγευτικό ταξίδι ανακάλυψης μιας νέας διάστασης. Η θρυλική, αέρινη χορογράφος, επάνω στο πάλκο, αλλά και έξω από το θέατρο, στην πόλη του Βούπερταλ, το μέρος που για 35 ολόκληρα χρόνια αποτέλεσε το κέντρο δημιουργικότητας των καλλιτεχνικών της αναζητήσεων.
Ο Βιμ Βέντερς είχε εντυπωσιαστεί και συγκινηθεί όταν, το 1985, παρακολούθησε για πρώτη φορά το «Cafe Muller» της χορογράφου Πίνα Μπάους από το «Tanztheater Wuppertal» στη Βενετία. Από τη μεταξύ τους αυτή συνάντηση, δημιουργήθηκε μια μακρόχρονη φιλία και με το πέρασμα των χρόνων, το σχέδιο για μια ταινία από κοινού. Ωστόσο, η παραγωγή αυτής της ταινίας δεν ευδοκίμησε για μεγάλο διάστημα, εξαιτίας των περιορισμένων δυνατοτήτων. Ο Βέντερς αισθανόταν ότι δεν είχε βρει τον τρόπο να απεικονίσει επαρκώς τη μοναδική τέχνη της κίνησης της μεγάλης χορογράφου, τις χειρονομίες, τον λόγο και τη μουσική. Με τα χρόνια, το κινηματογραφικό αυτό εγχείρημα μετατράπηκε σε φιλικό τελετουργικό, με τους δύο καλλιτέχνες να το υπενθυμίζουν συνεχώς ο ένας στον άλλον.
Το 2009, όμως, η Μπάους μετακόμισε στην πόλη των αγγέλων κι έτσι όλα πάγωσαν… Έπειτα από μια περίοδο πένθους και με τη συγκατάθεση της οικογένειας αλλά και τις παρακλήσεις του προσωπικού και των χορευτών που επρόκειτο να ξεκινήσουν τις πρόβες για την ταινία -και οι οποίες δεν έγιναν ποτέ- ο Βέντερς αποφάσισε τελικά να γυρίσει την ταινία, έστω και χωρίς την Πίνα Μπάους στο πλευρό του. Η ερευνητική και τρυφερή ματιά της στις χειρονομίες και τις κινήσεις των χορευτών, καθώς και κάθε λεπτομέρεια της χορογραφίας της, ήταν ακόμη ‘ζωντανά’. Τώρα πλέον, παρά τη αναντικατάστατη απώλεια, είχε σημάνει η κατάλληλη στιγμή και ίσως η τελευταία, ώστε να αποτυπωθούν όλα τα παραπάνω για πάντα, στο σελιλόιντ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα