Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ

Χειμερινός Τουρισμός
Μπορεί να είναι νωρίς να κάνουμε όνειρα χειμερινής τουριστικής περιόδου (Νοέμβριος 2011 – Μάρτιος 2012), όμως δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να «στριφογυρίζουμε» γύρω από τόπους που ζητούν να επισκεφθούν Ελλάδα χειμωνιάτικα;
Για δείτε τρεις διεθνείς εκθέσεις στις οποίες αποφασίσθηκε ελληνική επίσημη συμμετοχή:
1. 20 – 23 Σεπτεμβρίου 2011: Διεθνής Εκθεση Τουρισμού, TOP RESA στο Παρίσι.
2. 29 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2011, EIBTM στη Βαρκελώνη
3. 5 – 8 Δεκεμβρίου 2011, ΙLTM στις Κάννες.
(Ο συνολικός προϋπολογισμός για  την επιλογή αναδόχου του έργου της κατασκευής, εξοπλισμού, διακόσμησης και αποξήλωση -μετά το πέρας κάθε έκθεσης- των περιπτέρων, ανέρχεται, κατά τους υπολογισμούς του ΕΟΤ, σε 129.268 ευρώ, πλέον ΦΠΑ).

Στα νησιά
´Περιοδεία» στα ελληνικά νησιά πραγματοποίησε ο υφυπουργός Γ. Νικητιάδης με στόχο την προώθηση του τουρισμού κρουαζιέρας. Συγκεκριμένα, συνόδευσε τον αντιπρόεδρο της 2ης μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρείας στον κόσμο Royal Caribbean J. Tercek στις επισκέψεις που πραγματοποίησε στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Κω, της Ρόδου, της Καβάλας, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου και του Ηρακλείου μαζί με τον εκπρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα Α. Στυλιανόπουλο.
(Το σχόλιο γράφτηκε στην ΕΞΠΡΕΣ της 26ης Ιουνίου 2011)

– Γιατί το φιλοξενεί η σελίδα μας;
– Για να υπενθυμίσουμε, για μια ακόμα φορά, ότι Κρήτη δεν είναι μόνο το Ηράκλειο.
– Οσον αφορά για το ποιος φταίει;
– Σαφώς εμείς και βέβαια η μεγάλη ευθύνη ανήκει στους εκπροσώπους μας, στη Βουλή, οι τοπικοί άρχοντες και οι εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, όπως και όλοι οι κλάδοι του Τουρισμού.
Αλήθεια, το ΕΒΕ Χανίων, πότε θα σκεφθεί τον Τουρισμό, δεοντολογικά, που θα εκπροσωπείται από τους δικούς του ανθρώπους;

Πουλά και η ΑΝΕΚ;
Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικον. ´Ναυτεμπορική´, σημειώνεται ότι «…ακτοπλοϊκοί κύκλοι εάν δεν ληφθούν μέτρα από τον Σεπτέμβριο:
* πολλά πλοία θα δέσουν,
* ορισμένα θα πουληθούν (ήδη, Blue Horizon, Κρήτη Ι Κρήτη ΙΙ, Νήσος Ρόδος, είναι προς πώληση,
* ενώ θα συρρικνωθούν σημαντικά τα δρομολόγια και η ακτοπλοΐα θα επιστρέψει πολλά χρόνια στο παρελθόν».
Λάβετε θέσεις…
´Ο Δήμος Ηρακλείου είναι έτοιμος με ώριμες μελέτες και για όλα, τα μέτρα του ΕΣΠΑ, που θα προκηρυχθούν». Γιάννης Κουράκης, δήμαρχος Ηρακλείου.
– Ερωτά αναγνώστης της σελίδας: «Οι ΕΠΤΑ δικοί μας Δήμαρχοι, έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε παρόμοιες δηλώσεις;»
– Τελευταία νέα:
– Με δύο αποφάσεις ένταξης έργων μέσω του ΕΣΠΑ, ´φιλοδώρησε´ προχθές ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο κ. Θανάσης Καρούντζος:
Α. Ανάπλαση – ανακατασκευή της οδού και πλατείας Παρασκευοπούλου (Ηράκλειο)
Β. Οδική σύνδεση της Καπάζουρνα με τη Μαυσώλου, τη Διδούς και την Αρτεμισίας, στην περιοχή της Αλικαρνασσού (Ηράκλειο).

Σουίτες σε… δέντρα!
Μη μου πείτε πως δεν γνωρίζετε για τα περιβόητα σουηδικά δάση;
– Αν είσαστε φυσιολάτρες και με γερό πορτοφόλι τότε σας ταιριάζει:
«Μετά τις σουίτες από πάγο ήρθε η ώρα των σουιτών στα δέντρα», έγραφαν προχθές οι εφημερίδες. Και συμπλήρωναν:
«Το συγκρότημα των Δέντρων στη Σουηδία αποτελείται από πολυτελέστατες σουίτες πάνω σε δέντρα. Το κόστος μίας διανυκτέρευσης είναι 360 ευρώ».

Ψηφιακή υποστήριξη
Ενα από τα εκατοντάδες Μουσεία που λειτουργούν στην Ελλάδα, προχωρά στην «ψηφιακή υποστήριξη του Εκθεσιακού Προγράμματός του».
Αφορά το «Μουσείο Ασιατικής Τέχνης». Ο συνολικός προϋπολογισμός στο ποσό των 223.320 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%. Και χρόνος, τόπος διενέργειας: 2 Αυγούστου 2011, παλαιά Ανάκτορα, Κέρκυρα.

Εργα σε νησιά…
…άκρως απαραίτητα για την ανάπτυξή τους και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που θα προσφέρουν σ’ αυτά, μόλις ολοκληρωθούν.
* Στη ΝΑΞΟ, το έργο ´Κατασκευή Φράγματος Τσικαλαριού Νάξου´, με ταμιευτήρα χωρητικότητας 3.000.000 κ.μ. νερού που αντιστοιχεί στο 40% περίπου της μέσης απορροής του χειμάρρου, ενώ ο ωφέλιμος όγκος ανέρχεται σε 2.850.000 κ.μ. νερού. Προθεσμία εκτέλεσης της σύμβασης: 32 μήνες.
* Προϋπολογισμός: 10.147.500 ευρώ
* Λήξη προσφορών: 6 Σεπτεμβρίου 2011
* Στην ΑΝΔΡΟ: Το πρώτο βήμα για την οριστική επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί, μέσω του νέου συστήματος ψυχρής επεξεργασίας απορριμμάτων που τέθηκε σε λειτουργία τερματίζοντας την ανεξέλεγκτη ρύπανση στους δρόμους της Ανδρου.

«Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα»
Γράφαμε και την Πέμπτη (30/6) για την ΕΤΑ, για όσα συμβαίνουν με τη δημόσια αυτή επιχείρηση, η οποία είναι ο ηθικός αυτουργός για το αντιαισθητικό τοπίο που προκαλεί η εγκατάλειψη των εγκαταστάσεών της, εδώ και 25 χρόνια. Και βέβαια δεν φταίει μόνο η διοίκησή της, γι’ αυτό το απομεινάρι, που παρείχε στην εποχή του, (όταν δηλαδή το ΞΕΝΙΑ ήταν ο προπομπός της τουριστικής ανάδειξης αυτής της πόλης) τιμές και δόξες, σε πρωθυπουργούς, υπουργούς, δημάρχους και υψηλούς επισκέπτες.
– Ο λόγος της σελίδας για την ΕΤΑ και σήμερα; Δείτε τον:
– Η εταιρεία, λοιπόν ´Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα´ αποφάσισε να προσλάβει 180 άτομα, με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας έως και 8 μήνες.
– Οι προσλήψεις θα γίνουν για τις ανάγκες των υποκαταστημάτων, ανά την Ελλάδα, το 2011.
Και επειδή:
Α. Δεν προχωρά στην παραχώρηση ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, στον Δήμο Χανίων την έκταση αυτή, που θα ’πρεπε να έχει υλοποιηθεί με το που ανέλαβε ο ´Καλλικρατικός´ δήμαρχος.
Β. Ας μας στείλει μερικούς από τους 180, να ξεβρομίσει ο τόπος στα δυτικά των βενετσιάνικων τειχών και στην παλιά πόλη των Χανίων, που τη ντροπιάζει στους Ελληνες και ξένους επισκέπτες.
Γ. Αν ο χώρος αυτός ήταν στο Ηράκλειο, όμως;

Θαλάσσιος Τουρισμός Μας πρόλαβαν… οι Μυκονιάτες!
H Μύκονος πρόκειται ν’ αποκτήσει νέο λιμάνι, βόρεια του παλιού, που βρίσκεται στη Χώρα και εξυπηρετεί μέχρι σήμερα τις ανάγκες του νησιού.
Θα κατασκευαστεί και θα αξιοποιηθεί ο όρμος ´Τούρλος´, βόρεια του παλιού, σύμφωνα με τη δημοπρασία που δημοσιεύθηκε στις αθηναϊκές εφημερίδες, την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011 και προβλέπει τα ακόλουθα:
* Εργο «Λιμάνι Μυκόνου – Κατασκευή κτηριακών έργων νησίδας λιμένος Τούρλου Μυκόνου», με προϋπολογισμό 8.425.000 ευρώ.
* Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 2 Αυγούστου 2011, ημέρα Τρίτη και τα έργα του «Νέου Λιμένα Μυκόνου» στην περιοχή Τούρλος περιλαμβάνουν την κατασκευή εγκαταστάσεων στη νησίδα. Πιο συγκεκριμένα:
– Δύο κτηριακές εγκαταστάσεις δηλαδή τον Τουριστικό Σταθμό για την εξυπηρέτηση των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων και τα καταστήματα στον Τουριστικό Λιμένα.
– Εξι κτηριακές εγκαταστάσεις στον Επιβατικό Λιμένα για τους επιβάτες της ακτοπλοΐας.
* Η διάρκεια εκτέλεσης του έργου υπολογίζεται σε 24 μήνες, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων και Εργων Αεροδρομίων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Ιστορικό Γεωγραφικό:
1. Αγιος Στέφανος, οικισμός της Μυκόνου, στη δυτική ακτή της, με υψόμετρο 15 μ.
2. Τούρλος, οικισμός της Μυκόνου, με υψόμετρο κι αυτός τα 15μ. Ομώνυμος όρμος, τον βλέπετε στον χάρτη. Απέχει 94 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Βαθιά τα νερά του.
3. Μύκονος, βρίσκεται κοντά στη Δήλο. Εχει επιφάνεια 85 τ. χλμ., μήκος, περίπου 13 χλμ., πλάτος, π. 11 χλμ. και υψηλότερο σημείο τα 372 μ. Μήκος ακτών: 81 χιλιόμετρα.

Ημέρα σημαντική για την ακτοπλοΐα
Ξεκίνησε την Τετάρτη, στις 8 Ιουνίου 2011, με μικροπροβλήματα στα συστήματα έκδοσης εισιτηρίων η συνεργασία Attica Group και ΑΝΕΚ στις γραμμές Πειραιάς – Ηράκλειο και Πάτρα-Ηγουμενίτσα – Αγκόνα. Παρά τα όποια προβλήματα πρόκειται αναμφίβολα για μία σημαντική ημέρα στην ελληνική ακτοπλοΐα, η οποία μπορεί να αποτελέσει key study και για όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους της χώρας.Δείχνει ότι ακόμη και μεταξύ των μεγαλύτερων ανταγωνιστών υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας για το κοινό όφελος.
Ειδικά σήμερα που λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, «οι Ελληνες πουλάνε φθηνά και οι Γερμανοί αγοράζουν», το εγχείρημα που έφεραν με επιτυχία σε πέρας οι Πέτρος Βέττας από την Attica Group και Γιάννης Βαρδινογιάννης από την ΑΝΕΚ μπορεί να αποτελέσει μία λύση επιβίωσης και ανάπτυξης και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους… Λ.Καρ.
(´Ναυτεμπορική´ 9-6-2011)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα