Η βιολογική γεωργία, μέσα από την υψηλή ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει, μπορεί να δώσει διέξοδο από την φθίνουσα πορεία που ακολουθεί ο πρωτογενής τομέας στην Κρήτη.
Παράλληλα, ωστόσο, απαιτείται να υπάρξει σχεδιασμός και στήριξη από την Πολιτεία σε ό,τι αφορά τον τομέα της προώθησης των συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων στις εγχώριες και ξένες αγορές.
Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ένας από τους παλαιότερους βιοκαλλιεργητές του Νομού Χανίων, ο κ. Παντελής Σπαθαράκης από τις Καλύβες, ο οποίος συμμετέχει στις συναντήσεις βιοκαλλιεργητών με το κοινό που διοργανώνονται, υπό την αιγίδα του Δήμου Αποκορώνου στους Αρμένους, στο εστιατόριο «Τζίτζικας».
Οι συναντήσεις, που θα διαρκέσουν δέκα ημέρες, έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό και δίνουν την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν τοπικά βιολογικά προϊόντα αλλά και να συνομιλήσουν με τους παραγωγούς.
Ο κ. Σπαθαράκης ο οποίος καλλιεργεί από το 1995 βιολογικό ελαιόλαδο και γκρέιπφρουτ μίλησε στα «Χ.Ν.» για τα πλεονεκτήματα των βιολογικών προϊόντων αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί τους.
«Η βιολογική γεωργία προσφέρει καθαρά προϊόντα και παράλληλα προστατεύει το περιβάλλον. Δεν χρησιμοποιούμε λιπάσματα, φυτοφάρμακα ή οτιδήποτε άλλο επιβαρύνει το περιβάλλον», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα είναι στην εμπορία. Εμείς ως αγρότες μπορούμε να παράγουμε το καλύτερο προϊόν αλλά υπάρχει πρόβλημα στην προώθηση. Προσωπικά κινούμαι αποκλειστικά στην τοπική αγορά και βλέπω ότι ο κόσμος βλέπει τα βιολογικά προϊόντα με καλό μάτι.
Ωστόσο, χρειάζεται προβολή και οργάνωση, κάποια βοήθεια από το κράτος ώστε να μπορέσουμε να επεκταθούμε και στην τοπική αγορά αλλά και στο εξωτερικό».
Ο κ. Σπαθαράκης υπογράμμισε ότι η στροφή στη βιολογική γεωργία είναι μονόδρομος για όσους ασχολούνται με τη γεωργία.
«Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλη προοπτική. Η ελληνική γεωργία θα καταλήξει στα καθαρά, βιολογικά προϊόντα. Η Κρήτη είναι ο καταλληλότερος τόπος.
Βοηθάει και το κλίμα, το έδαφος και ο ήλιος. Ολα συντελούν στην παραγωγή καλής ποιότητας προϊόντος», επεσήμανε, εκφράζοντας παράλληλα το παράπονό του για το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις εστίασης επιλέγουν να χρησιμοποιούν εισαγώμενα – συμβατικά αγροτικά προϊόντα πολύ χαμηλότερης ποιότητας από τα ντόπια βιολογικά.
Ερωτηθείς για το κόστος παραγωγής αλλά και τις υψηλότερες τιμές που έχουν τα βιολογικά προϊόντα ο κ. Σπαθαράκης απάντησε: «Το κόστος παραγωγής δεν είναι πολύ μεγαλύτερο από τη συμβατική γεωργία, απλώς επιβαρρύνεσαι με περισσότερη εργασία, προσωπική εργασία. Σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης, να σας πω ότι το βιολογικό λάδι το δίνουμε 2,60-2,65 το κιλό και δεν μπορούμε να το πουλήσουμε, ενώ το συμβατικό είναι μόλις λίγο παρακάτω».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ
Να σημειώσουμε ότι οι συναντήσεις με τους βιοκαλλιεργητές θα συνεχιστούν έως και τις 14 Ιουλίου στον «Τζίτζικα» καθημερινά από τις 5.30 το απόγευμα έως 8.30 το βράδυ.
Σήμερα Τρίτη, 5 Ιουλίου, θα βρίσκεται στον χώρο
η Sandra Leonardo Gullian από τον Καβρό Αποκορώνου (Αιθέρια Έλαια Λεβάντας).
Αύριο Τετάρτη, 6 Ιουλίου, ο Μανώλης Νικολούδης από το Μελιδόνι Αποκορώνου (Κρασί).
Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου, ο Μιχάλης Κοτσιφάκης από τις Μουρνιές Χανίων (Φράουλα – Μελιτζάνα)
Την Παρασκευή, 8 Ιουλίου, ο Αντώνης Χαλβαδάκης, από τους Αρμένους Αποκορώνου (Ελιές – Ελαιόλαδο).
Το Σάββατο, 9 Ιουλίου, ο Νίκος Παγιαυλάς από τις Μουρνιές Χανίων (Μάραθα – Δυόσμος).
Την Κυριακή, 10 Ιουλίου, ο Στέλιος Βαρδάκης από τα Μισίρια Ρεθύμνου (Μαρούλι 6 ειδών – Αγγούρι).
Τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου, ο Μανώλης Κινδελής από το Μετόχι Κινδελή Χανίων (Βανίλια – Φράουλα).
Την Τρίτη, 12 Ιουλίου, ο Ανδρέας Ντουράκης από τον Αλίκαμπο Αποκορώνου (Κρασί).
Την Τετάρτη, 13 Ιουλίου, ο Μιχάλης Βαβουράκης από την Κοξαρέ Ρεθύμνου (Αλλαντικά).
Την Πέμπτη, 14 Ιουλίου, ο Παντελής Θεοδωράκης από την Κουντούρα Σελίνου (Ντομάτα 2 ειδών – Πιπεριά – Κολοκύθι).
Οι συναντήσεις συνοδεύονται από μπουφέ όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τα προϊόντα των παραγωγών.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο: 28250-41144.