Σάββατο, 31 Αυγούστου, 2024

Οικονομικοπολιτικά

• «Η ελληνική κρίση είναι -κατά τον κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (3/7)- στο μεγαλύτερο μέρος της προϊόν εσφαλμένων χειρισμών της Αθήνας»
ΚΑΠΟΤΕ για τα συμβαίνοντα στον κόσμο, τον πρώτο λόγο είχαν οι πολιτικοί. Τότε λειτουργούσαν τα πολιτικά συστήματα… Στην εποχή μας, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα και την πρώτη του καινούργιου, για τα συμβαίνοντα στον κόσμο τον πρώτο λόγο έχει αδράξει, δυστυχώς, η Οικονομία.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, έστω κι αν εκλέγονται δημοκρατικά, έχουν γίνει προ πολλού υπηρέτες τρίτων. Οχι των λαών τους. Καλούνται να διαχειριστούν τις εθνικές οικονομίες, όχι πια προς όφελος των ψηφοφόρων τους, αλλά προς εξόφληση χρεών συσσωρευμένων εξαιτίας της κακής πολιτικής τους. Ας πούμε, εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα, είχαμε αυξήσεις μισθών κατά 106% (όπως επισημαίνεται από τους Ευρωπαίους), χωρίς όμως και την ανάλογη ανάπτυξη.
ΕΤΣΙ, παλιά πολιτικά προβλήματα «συγχωνεύτηκαν» με την… οικονομία, και η λύση τους εξαρτάται από καθαρά οικονομικά κριτήρια! Πάρτε για παράδειγμα την κρίση χρέους της χώρας μας: αναλογιστήκαμε ποτέ πόσο άραγε, η κακή πολιτική ευθύνεται για την οικονομική καταστροφή της χώρας; Αλλά και πόσο ευθυνόμαστε εμείς οι ψηφοφόροι που, ενώ βλέπαμε πού μας οδηγούσε αυτή η παράλογη εισοδηματική πολιτική, επιμέναμε στο να ψηφίζουμε τους ίδιους, για να διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος; 
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ αλλαγή στο θώκο του Υπουργείου Οικονομίας (Παπακωνσταντίνου – Βενιζέλος) έδειξε ότι η επίλυση του θέματος του Μεσοπρόθεσμου -αν με αυτές τις άγριες συνθήκες υπάρχει… επίλυση- είναι θέμα καθαρά πολιτικών χειρισμών και όχι τεχνοκρατών Οικονομολόγων.
Στις Βρυξέλλες πάντως αναγνωρίζουν ότι ο νέος «τσάρος» -ο Ευ. Βενιζέλος, παλιός πολιτικός και εξαίρετος χειριστής του λόγου- αντιλήφθηκε πως αυτό που λείπει στη σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της είναι η παράμετρος του χρόνου.
Με εντυπωσιακή δε διπλωματικότητα μετακίνησε το κέντρο βάρους όσων υποχρεούται να πράξει η Ελλάδα στο χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα τα κάνει.

ΕΤΣΙ, πιστεύουμε, πως η πολιτική επανακάμπτει, έστω και αργά, στο προσκήνιο. Και μακάρι να το καταλάβουν οι Ευρωπαίοι αυτό, ώστε να βάλουν φρένο και στην ασυδοσία των οίκων αξιολόγησης που καραδοκούν, αλλά και στο να ρυθμίσουν τα του οίκου τους.

Στ.Γ.Κ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα