Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Επενδύσεις στην… άμμο

Σε ακατάλληλο έδαφος, σύμφωνα με καθηγητές και γεωλόγους, χωροθετήθηκαν πριν από δύο δεκαετίες και οι δύο λιμνοδεξαμενές σε Χρυσοσκαλίτισσα και Αγ. Θεοδώρους στο Λαφονήσι, με αποτέλεσμα σήμερα τα προβλήματα καθίζησης που αντιμετωπίζουν να τις έχουν θέσει σε αχρηστία.
Στη χθεσινή επιτόπια εξέταση των προβλημάτων της λιμνοδεξαμενής των Αγίων Θεοδώρων -που έπαθε καθίζηση την Παρασκευή- από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, του Πολυτεχνείου, του ΟΑΔΥΚ, της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων, έγινε μια πρώτη αποτύπωση της κατάστασης και από όλους σχεδόν τους ειδικούς έγινε αναφορά στο υπέδαφος της περιοχής.
Ακολούθησε τεχνική σύσκεψη για να συζητηθούν οι αιτίες του προβλήματος και να αναζητηθούν βραχυπρόθεσμες λύσεις. Στη σύσκεψη που έγινε στο Ελος με πρωτοβουλία του Δήμου Κισάμου αποφασίσθηκαν, μεταξύ άλλων:
– Η εκπόνηση μελέτης στην οποία θα αναλύονται οι αιτίες των καθιζήσεων και θα προτείνεται λύση για το μέλλον των λιμνοδεξαμενών (επιδιόρθωση αν είναι συμφέρουσα, εγκατάλειψή τους και δημιουργία νέας σε άλλο χώρο κ.λπ.)
– Προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα άμεσα προβλήματα τυχόν έλλειψης νερού συμφωνήθηκε μετά από πρόταση του προέδρου του ΤΟΕΒ Χρυσοσκαλίτισσας, κ. Ι. Σπερελάκη, η ενεργοποίηση του συστήματος που θα φέρνει νερό από την εγκαταλελειμμένη λιμνοδεξαμενή της Χρυσοσκαλίτισσας προς αυτή των Αγίων Θεοδώρων, όπως επίσης και να αξιοποιηθεί το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Κισάμου.
– Θα πραγματοποιηθεί ερευνητική γεώτρηση κοντά στα Λιβάδια όπου υπάρχει δίκτυο αγωγών. Στο σημείο αυτό, όμως, είναι ορατός και ο κίνδυνος να βρεθούν υφάλμυρα νερά και σε αυτή την περίπτωση θα γίνει νέα γεώτρηση κοντά στη Χρυσοσκαλίτισσα σε σημείο, όμως, που δεν υπάρχει δίκτυο και θα πρέπει να μπουν αγωγοί.

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Την εμπειρία του από την επιδιόρθωση μιας ανάλογης καθίζησης στην ίδια λιμνοδεξαμενή το 1995, πριν τεθεί σε λειτουργία μετέφερε ο πολιτικός μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας, κ. Γ. Κανδεράκης, αναφέροντας πως η σημερινή καθίζηση δεν ´άγγιξε´ το σημείο που είχε γίνει η επέμβαση. ´Για να επιδιορθωθεί η σημερινή ζημιά απαιτείται γενναία επέμβαση´, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη λόγω των πετρωμάτων της μίλησε ο υδρογεωλόγος της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων, κ. Κ. Βοζινάκης, που συμπλήρωσε πως κάτι ´πυροδότησε την κατάπτωση του πυθμένα της λιμνοδεξαμενής´. Για τις φθορές στη μεμβράνη από την κίνηση των ´κομπολογιών´ που τη συγκρατούν από όπου και εισήλθε νερό στο υπέδαφος και προκάλεσε την πτώση του πυθμένα αναφέρθηκε ο κ. Ζ. Αγιουτάντης, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
´Το έδαφος στην περιοχή είναι τέτοιο που δεν θα έπρεπε να γίνουν εδώ οι λιμνοδεξαμενές´, ανέφερε ο γεωλόγος της ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Γ. Ανδρεάδης, σημειώνοντας πως είναι ασύμφορη η ανακατασκευή των λιμνοδεξαμενών και θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση για το θέμα της άρδευσης. Για ακαταλληλότητα των εδαφών έκανε λόγο και ο κ. Κ. Φανουράκης από την Περιφέρεια. Ο κ. Μ. Στειακάκης, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σημείωσε πως ´οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι λόγω της διαρροής από την αστοχία της μεμβράνης υπήρξε εμποτισμός και εσωτερική διάβρωση της λιμνοδεξαμενής που οδήγησε στην κατάρρευση του καλύμματος. Με βάση την πρώτη εκτίμηση, το κόστος αποκατάστασης είναι πολύ υψηλό και σχεδόν απαγορευτικό . Η  επιλογή άλλης θέσης ίσως είναι η καλύτερη λύση γιατί έχει καταστραφεί και το επίχωμα της λιμνοδεξαμενής´.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, κ. Ι. Σπερελάκης, αναφέρθηκε στα έγγραφα που έστελνε εδώ και χρόνια στις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να προχωρήσει ένα σοβαρό έργο συντήρησης της λιμνοδεξαμενής χωρίς όμως να εισακουστεί.

Ο ΔΗΜΟΣ
´Πρέπει να δούμε ποια είναι τα αίτια, δύο ζητήματα, τι έφταιξε και οδηγηθήκαμε μέχρι εδώ και πώς θα το αντιμετωπίσουμε άμεσα αλλά και στο μέλλον´, ανέφερε    ο δήμαρχος Κισάμου, κ. Γιώργος Μυλωνάκης, υπογραμμίζοντας πως ´απαιτείται άμεση λύση γιατί δεν μπορεί μια περιοχή να μείνει στο έλεος του Θεού´.
Τεχνικά ερωτήματα στους εκπρόσωπους των υπηρεσιών έβαλε ο αντιδήμαρχος και μηχανικός, κ. Ν. Κουμάκης, ενώ ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για την περιοχή του Ιναχωρίου, κ. Μιχάλης Μουντάκης, μίλησε για ´συμφορά που πλήττει την περιοχής´. Τόνισε χαρακτηριστικά πως ´η περιοχή που πλήττεται, κυρίως, είναι αυτή των Λιβαδίων και των χωριών στα βόρεια που δεν έχουν άλλο τρόπο να ποτιστούν. Στη Χρυσοσκαλίτισσα με τις δύο γεωτρήσεις κάτι μπορεί να γίνει. Υπάρχει ανάγκη να βγει ένα πόρισμα, προκειμένου να δούμε τι θα κάνουμε στο μέλλον. Στη λιμνοδεξαμενή έχουμε μια εικόνα εγκατάλειψης με τα «κομπολόγια» να κρέμονται και χιλιάδες τρύπες´.
Τόσο στην επίσκεψη στη λιμνοδεξαμενή όσο και στη σύσκεψη παραβρέθηκαν πολίτες και κάτοικοι της περιοχής εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για το μέλλον των καλλιεργειών.
Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί θα γίνει νέα σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια για το ίδιο ζήτημα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα