Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΓΕΝΝΑΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

Επιμέλεια στήλης: Ελευθερια Μουλουδακη
Θα έπρεπε να είναι μια ξεχωριστή βραδιά για ξεχωριστούς ανθρώπους – εθελοντές, για πολίτες που προσφέρουν ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο τους, τη γνώση τους για χρήσιμες δράσεις προς όφελος όλων, χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα…
Αυτή τουλάχιστον ήταν η αιτία, η αφορμή,  το έναυσμα, που η Δημοτική Αρχή προσκάλεσε στο ΚΑΜ όλους τους εθελοντές και τις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας για να τους τιμήσει. Ήθελε επίσης να θέσει  τα θεμέλια μιας νέας εθελοντικής ομάδας του Δήμου ζητώντας παράλληλα τη υποστήριξη και ενίσχυση αυτής της ομάδας από όλους τους εθελοντές και τις ομάδες τους…
Κανένας, πιστεύω, από τους παρευρισκόμενους εθελοντές δεν μπορεί να αρνηθεί την ανάγκη μιας τέτοιας ομάδας. Και μάλιστα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που, λόγω της επιβαλλόμενης οικονομικής κρίσης, η αβεβαιότητα, η ανεργία, φόβος, η απαξίωση ιδεών, ο ατομικισμός φαίνεται να βαραίνουν τις πράξεις μας και να εγκλωβίζουν τις σκέψεις μας. Κανένας δεν στερεί τα συγχαρητήρια από τους  ανθρώπους του Δήμου που αποφάσισαν να σκύψουν στα προβλήματα του πλήττουν τους πολίτες ψάχνοντας για λύσεις και κανένας, πιστεύω, δεν θα αρνηθεί συνεργασία που θα είναι διάφανη, καθαρή εποικοδομητική, που θα έχει στόχο και αποδέκτες όλους τους ανθρώπους που πάσχουν ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος.
Νοιώσαμε όμως άβολα και ιδιαιτέρως θιγμένοι ακούγοντας τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας να αναλύει τον ρόλο των ΜΚΟ και τη σχέση τους με το  κράτος, σχέση που πολλές φορές (και αυτό είναι γνωστό και αληθές), έχει κατηγορηθεί για ανταποδοτικά οφέλη και θολερά κίνητρα, σκοτεινές συναλλαγές, ανύπαρκτα προγράμματα. Νομίζω όμως ότι θα πρέπει να γίνει πια ο διαχωρισμός των ΜΚΟ που έχουν όνομα, δράση, διαχρονικότητα και όχι να επισυνάπτεται η ετικέτα του μη καθαρού μητρώου σε όλες ανεξαιρέτως. Εξάλλου, το ίδιο το κράτος δημιούργησε και συντήρησε τέτοιου είδους σχέση και την έχει εν μέρει αποδεχτεί (δείτε την ΜΚΟ Αλληλεγγύη που η ίδια η Εκκλησία την έκλεισε και συγχρόνως ίδρυσε μια άλλη με το ίδιο όνομα και την ίδια δράση),  αποδέχτηκε να αντικατασταθεί από δράσεις των ΜΚΟ σε πολλούς κοινωνικούς τομείς. Προσωπικά δεν με τρομάζει η αντικατάσταση του κράτους από ΜΚΟ με κύρος, σε πεδία που το ίδιο αδυνατεί να δώσει λύσεις, ή γρήγορες και άμεσες λύσεις. Με τρομάζει το γεγονός ότι με αυτή τη δικαιολογία προσπαθεί να χειραγωγήσει οικονομικά και διοικητικά, δηλαδή ´να βάλει χέρι’’ ( κυρίως στα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά  κονδύλια προγράμματα ) σε οργανώσεις που έχουν κρατηθεί μακριά από τέτοια σενάρια. 
Πολλοί από τους παρευρισκόμενους εθελοντές αισθάνθηκαν ότι έπρεπε να δικαιολογήσουν την απόφασή τους να υπηρετήσουν τον εθελοντισμό, πολλοί πιθανώς και να αναρωτήθηκαν και να πτοήθηκαν ακόμη, πολλοί ίσως ξανασκεφτούν τα κριτήρια επιλογής της οργάνωσής τους. Άλλοι αντέδρασαν έντονα και διαμαρτυρήθηκαν μην αντέχοντας αυτή την κριτική που όσο και σωστά στοιχεία μπορεί να περιέχει,  στη ανάλυσή της ήταν εκτός χρόνου και τόπου. Η βραδιά ήταν ένα κάλεσμα του δήμαρχου, που όμως απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, κάλεσμα συνεργασίας και συνύπαρξης για την επίλυση προβλημάτων των πολιτών, μέσα από τις γραμμές του εθελοντισμού. Εθελοντισμός, που στο τέλος της βραδιάς του απονεμήθηκε έπαινος…
Εγώ προσωπικά αλλά και οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ που αντιπροσωπεύω, θα στηρίξουμε κάθε εθελοντική δράση του Δήμου που θα έχει αποδέκτη την κοινωνία μας και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια κάθε ατόμου χωριστά.

Μουλουδάκη Ελευθερία.        

Σκέψεις εθελοντών
Η ετήσια μαθητική εκδήλωση της μουσικής σχολής ´Αrs Musica´ της Άννας Διγαλάκη πραγματοποιήθηκε στις 22/6/2011 στο θέατρο ´Δ. Βλησίδης´, αφιερωμένη στο Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011.
Η εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνεργασία  με τους Γιατρούς του Κόσμου και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Χανίων (ΚΕ.ΔΗ.Χ.)
Η εκδήλωση περιελάμβανε:
Ενημέρωση για την προσφορά και το έργο των Γιατρών Του Κόσμου.
Τραγούδι για τη διαφορετικότητα.
Παρουσίαση των παιδιών από τα τμήματα εκμάθησης  μουσικών οργάνων (ατομικά και σε σύνολα).
Τέλος, χαρακτηριστική ήταν η συμμετοχή και η ανταπόκριση του κοινού καθώς και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δράση των Γιατρών του Κόσμου και το κίνημα του εθελοντισμού.
Τ.Κ.

Μια μουσική βραδιά για τον εθελοντισμό…
Όπως πολύς κόσμος, έτσι κι εγώ πίστευα πως το έργο των Γιατρών του Κόσμου αφορούσε αποκλειστικά και μόνο αποστολές πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, ενώ είναι προσφορά που δίδεται απλόχερα και στην τοπική μας κοινωνία.
Η συνεργασία μου με τους Γιατρούς του Κόσμου προέκυψε μέσω της ενημέρωσής μου από μια φίλη, την Τασούλα, η οποία είναι εθελόντρια.
Πολύ όταν ενδιαφέρθηκα να γίνω μέλος της προσπάθειας αυτής και είδα ότι το πρόγραμμά μου δεν μπορούσε να συμβαδίσει σε καμιά περίπτωση με αυτό του γραφείου στην Μπουνιαλή.
Στην προσπάθειά μου αυτή γεννήθηκε η ιδέα ότι η δουλειά μου, η οποία στάθηκε εμπόδιο λόγω ωραρίου, θα ήταν το μέσο στο να μπορέσω να προσφέρω, γιατί ο εθελοντισμός δεν έχει πλαίσια και όρια, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις. Ετσι, η πρώτη μας συνεργασία με τους γιατρούς πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 μέσω της μουσικοθεατρικής παράστασης από μαθητές της Σχολής μας και ακολούθησε η ετήσια μουσική μαθητική μας συναυλία πριν λίγες μέρες πάλι με πρωταγωνιστές τους μαθητές μας.
Σκοπός των παραπάνω εκδηλώσεων ήταν η παρουσίαση του έργου των Γιατρών του Κόσμου, η ευαισθητοποίηση και υποστήριξη του από την τοπική κοινωνία μας σε αυτό το έργο.
Η προσέλευση του κόσμου και η συμμετοχή του στη όλη προσπάθεια ήταν συγκινητική.
Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τους γονείς των μαθητών για την υποστήριξη τους και τα ίδια τα παιδιά που μέσα από την αγάπη τους για τη μουσική και την ανάγκη τους  για δημιουργικότητα και έκφραση συμμετείχαν ενεργά στο έργο των Γιατρών.
Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Νικόλαο Πλανά, καθηγητή του τμήματος κιθάρας της Σχολής μας, για τη πολύτιμη βοήθειά του, την αφοσίωση και τον προσωπικό χρόνο που διέθεσε καθ’ όλη την περίοδο προετοιμασίας των παιδιών.
Ευχαριστούμε πολύ την Κ.Ε.ΔΗ.Χ. για την επίτευξη του ανωτέρου σκοπού μέσω της παραχώρησης του θεάτρου ´Δ. ΒΛΗΣΙΔΗΣ´.
Θερμά συγχαίρω όλους τους εθελοντές των Γ.τ.Κ για το έργο τους και εύχομαι να συνεχίσουν με την ίδια αγάπη και αφοσίωση την προσφορά τους.
Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη μέσα από την οποία οι άνθρωποι αποκτούν νέες δεξιότητες και βοηθούνται να είναι ενεργοί πολίτες στην κοινότητά τους.
Όλοι μπορούν να προσφέρουν, ο καθένας   με τον δικό του τρόπο. Είναι επιλογή ζωής, αυτή της αλληλέγγυας προσφοράς που αντιστέκεται στο ρεύμα της απαξίωσης των ιδεών.

Άννα Διγαλάκη
διευθύντρια της Μουσικής Σχολής ´ARS MUSICA´

Καταγγελία
Μας καταγγέλθηκαν μεμονωμένα περιστατικά στην πόλη του Ρεθύμνου ότι κάποιοι καπηλεύονται τη δράση και το όνομα των Γιατρών του Κόσμου πραγματοποιώντας επισκέψεις κατ’ οίκον και προσφέροντας ιατρικές γνώσεις από μη έμπειρο ιατρικό προσωπικό θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.  
Οι Γιατροί του Κόσμου καθιστούν σαφές ότι τα μέλη και εθελοντές της οργάνωσης δεν παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατ’ οίκον και ούτε προσεγγίζουν πολίτες ζητώντας πιστωτικές κάρτες και προσωπικά δεδομένα. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι εκμεταλλεύονται με το να χρησιμοποιούν το όνομα των Γιατρών του Κόσμου για να εκπληρώσουν δικές τους ανάγκες ή αδυναμίες.
Είναι επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση να προστατεύουμε το όνομα της οργάνωσης αλλά και όλους εσάς που μας στηρίζεται αυτά τα 20 χρόνια δράσης μας. Σας παρακαλούμε να είστε πολύ προσεκτικοί και αν κάποιοι προσπαθούν να σας παραπλανήσουν, παρακαλούμε να μας ενημερώνεται.

Μουλουδάκη Ελευθερία
γενική γραμματέας Γιατρών του Κόσμου
Τηλ 2821023110 – 2103213150
www.mdmgreece.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα