Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Φυγή στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας

Την τύχη τους στο εξωτερικό φαίνεται ότι αναζητούν όλο και περισσότεροι νέοι επιστήμονες που βλέπουν τους ορίζοντες μιας ακαδημαϊκής  σταδιοδρομίας αλλά και γενικότερα της επαγγελματικής τους αποκατάστασης να στενεύουν… απειλητικά
στην Ελλάδα.
Η  οικονομική κρίση δείχνει, όμως, να  περιορίζει και τις δυνατότητες του εγχώριου επιστημονικού δυναμικού να συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια ακόμα και όταν αυτά διοργανώνονται στη χώρα μας. Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν στο περιθώριο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Μαθηματικών που ολοκληρώνεται σήμερα στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στο Κολυμπάρι, από δύο διαπρεπείς Ελληνες επιστήμονες που σταδιοδρομούν στις ΗΠΑ.
Οι κ. Παναγιώτης Παρδαλός και Χριστόδουλος Φλούδας, που διδάσκουν στα πανεπιστήμια της Φλώριντα και του Πρίνστον αντίστοιχα, και οι οποίοι είχαν την οργανωτική ευθύνη του συνεδρίου στην ΟΑΚ, στάθηκαν ιδιαίτερα στο ζήτημα της απουσίας Ελλήνων επιστημόνων από το συνέδριο λόγω της οικονομικής συγκυρίας που υπάρχει αλλά και των πολιτικών επιλογών που σχετίζονται με την προώθηση της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα.  
«Έχουμε πολύ κόσμο από Κίνα, Αυστραλία, Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς, όμως, παρότι έχουμε καλούς Έλληνες μαθηματικούς, διαπιστώσαμε ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης δεν έχουν λεφτά ούτε για να ταξιδέψουν προκειμένου να συμμετέχουν σε συνέδρια!», τόνισαν οι δύο Ελληνες επιστήμονες υπογραμμίζοντας ότι παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν Ελληνες μαθηματικοί οι οποίοι εργάζονται στην Ελλάδα υπήρξαν πολλές ακυρώσεις συμμετοχής στο συνέδριο.
«Δυστυχώς όλοι οι Ελληνες ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στο συνέδριο λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης, με συνέπεια όλοι οι καθηγητές που συμμετέχουν να είναι ξένοι», ανέφεραν χαρακτηριστικά και πρόσθεσαν: «Στο συνέδριο αυτό υπάρχουν περίπου 50 ομιλητές. Από αυτούς υπάρχουν μόνο 4 Ελληνες αλλά και οι 4 εργάζονται εκτός Ελλάδας. Δεν είναι παράξενο να μαζεύουμε κόσμο από παντού και να μην έχουν ελληνικές συμμετοχές;».  

ΤΑΣΕΙΣ ´ΦΥΓΗΣ´
Οι κ. Παρδαλός και Φλούδας στάθηκαν ακόμα στο μεταναστευτικό ρεύμα νέων επιστημόνων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό το οποίο, όπως υπογράμμισαν, έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα. «Δίχως επιχορηγήσεις δεν γίνεται επιστήμη», τόνισαν και συμπλήρωσαν: «Αυτό που βλέπουμε τελευταία είναι ότι πολλοί Ελληνες επιστήμονες αναζητούν το μέλλον τους στο εξωτερικό. Αν δεν αλλάξει κάτι, η Ελλάδα θα χάσει πολύ κόσμο. Παρότι υπάρχουν εξαιρετικοί Ελληνες επιστήμονες στην Ελλάδα, δεν υπάρχει σταθερό πρόγραμμα επιδοτήσεων από την κυβέρνηση για ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια. Φανταστείτε ότι μόνο στις ΗΠΑ είναι πάνω από 6.000 Ελληνες καθηγητές. Γιατί οι Ελληνες που φεύγουν έξω, πάνε τόσο καλά στη δουλειά τους; Το σύστημα είναι που ευθύνεται, γιατί σίγουρα δεν αλλάζει το μυαλό των ανθρώπων».
Συνεχίζοντας οι δύο πανεπιστημιακοί μετέφεραν την προσωπική τους εμπειρία υπογραμμίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα δέχονται πολλά αιτήματα από Ελληνες φοιτητές ή νέους επιστήμονες προκειμένου οι τελευταίοι να έρθουν στις ΗΠΑ και να δουλέψουν. «Τελευταία υπάρχει μεγάλη ζήτηση από νέους που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα. Μας ζητάνε συνεχώς νέα παιδιά να έρθουν στις ΗΠΑ. Σίγουρα παίζει ρόλο το ότι όταν τελειώνουν το πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν δουλειές. Βέβαια αυτό δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Απλούστατα τώρα φεύγουν πλέον ένεκα ανάγκης, δεν έχουν άλλες επιλογές.
Ετσι το πνευματικό δυναμικό φεύγει αντί να αξιοποιηθεί».

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Οι κ. Παρδαλός και Φλούδας υπογράμμισαν ακόμα ότι για να αναστραφεί η κατάσταση, η πολιτεία θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη. 
«Το ποσοστό το οποίο αφιερώνεται για τη χρηματοδότηση της παιδείας είναι ελάχιστο», σημείωσαν και πρόσθεσαν ότι παρότι υπάρχουν εξαιρετικοί Ελληνες επιστήμονες στην Ελλάδα απουσιάζουν οι κατάλληλες επιστημονικές υποδομές που θα μπορούσαν να προχωρήσουν την έρευνα και την επιστήμη. 
«Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά αξιόλογα άτομα και  το επίπεδο είναι πολύ υψηλό επίπεδο.
Από την άλλη, τα χρήματα που πρέπει να δοθούν εξαρτώνται από το επιστημονικό πεδίο.
Για παράδειγμα στα μαθηματικά δεν είναι απαραίτητα υψηλές επιδοτήσεις. Αλλά αν μιλάμε για μηχανικούς, φαρμακευτική, υπολογιστική χημεία, μοριακή βιολογία κ.λπ. η χρηματοδότηση είναι άκρως απαραίτητη», επεσήμαναν οι κ. Παρδαλός και Φλούδας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα