Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Πολιτική βία

ΕΙΜΑΣΤΕ, απλοί πολίτες μιας δημοκρατικά οργανωμένης πολιτείας, εναντίον κάθε μορφής βίας: από οπουδήποτε κι οποιονδήποτε κι αν προέρχεται αυτή. Ειδικά οι προπηλακίσεις, η εν γένει χρήση σωματικής βίας εναντίον εκπροσώπων της Βουλής, αλλά και οι απειλές περί ζωής ορισμένων επειδή ψήφισαν ό,τι ψήφισαν, παραπέμπουν σε δεκαετίες σκότους και τρόμου του παρελθόντος…
ΑΛΛΑ τις ρίζες της βίας είχε προσδιορίσει άριστα ο Μαχάτμα Γκάντι, ο δημιουργός του πρώτου διεθνούς κινήματος της μη βίας. Οι ρίζες της βίας -έλεγε- είναι: «πλούτος χωρίς εργασία, απόλαυση χωρίς συνείδηση, γνώση χωρίς χαρακτήρα, συναλλαγή χωρίς ηθική, επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, λατρεία χωρίς θυσία, πολιτική χωρίς αρχές»…
Υπάρχει έστω και μια από τις παραπάνω προτάσεις που να μη μας χαρακτηρίζει, πολίτες και βουλευτές;
ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ήδη να είχε αναληφθεί μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των φαινομένων πολιτικής βίας που διαφαίνονταν από το πρώτο Μνημόνιο. Σήμερα, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη διάρκεια της 48ωρης απεργίας της περασμένης εβδομάδας (28-29/6) αλλά και όσα συμβαίνουν με βουλευτές και άλλα πολιτικά πρόσωπα, η πολιτεία συσκέπτεται για την αντιμετώπισή της. Μήπως είναι κιόλας αργά;
Μήπως, πρωτίστως θα ’πρεπε η πολιτεία να ασχοληθεί με τη μεγαλύτερη «βία» που
-όπως το λέει ένα πανό των «Αγανακτισμένων»- είναι η απόλυση και η ανεργία;

Στ.Γ.Κ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Η πρωτοβουλία θα αφορά στην ενίσχυση της προσωπικής φρουράς των βουλευτών, των οικογενειών τους, στη φούρηση των οικιών τους και των πολιτικών τους γραφείων με χρήματα του φορολογούμενου λαού; Θα προσέρχονται παντού με συνοδεία ΜΑΤ; Τι σημαίνει καλύτερη οργάνωση των δημόσιων εκδηλώσεων, που είπε ο Πρωθυπουργός; Θα υπάρχει αστυνομικός κλοιός, για να απαγορεύεται η προσέγγιση του χώρου από “ύποπτα” άτομα, όταν προσκεκλημένοι είναι πολιτικά πρόσωπα; Θα είναι “κλειστές” συγκεντρώσεις; Θα είναι “μυστικές”;Η καλύτερη οργάνωση των δημόσιων εκδηλώσεων περιλαμβάνει και τις δημόσιες συναθροίσεις διαμαρτυρίας πολιτών; Θα οριοθετούνται περιοχές, θα απαγορεύεται το “συναθροίζεσθαι” σε συγκεκριμένες “ταλαιπωρημένες” περιοχές; Θα “ξηλωθούν” οι “Αγανακτισμένοι” από το Σύνταγμα; Γιατί πάντοτε η “βία” του κράτους θεωρείται νόμιμη, ενώ η “βία” των πολιτών απέναντι στο κράτος θεωρείται πάντοτε παράνομη; Έξωθεν παρεμβάσεις(δήλωση Πρωθυπουργού) είναι τα άτομα που με ακραίο τρόπο προσπαθούν να αποκτήσουν πολιτική υπόσταση ή η τροϊκανή ηγεμονία; Προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης δεν είναι και οι πυρκαγιές που καίνε τη χώρα μας σε “συγκεκριμένες” πάντοτε χρονικές περιόδους; Αν τα μέτρα αποτύχουν και η ανάπτυξη δεν έρθει στη χώρα μας και η βία δεν έρθει από τα “φαντάσματα” του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία βλέπει παντού η κυβέρνηση αλλά από την πλειονότητα του λαού, τότε ποια πρωτοβουλία θα πάρει η κυβέρνηση;;;

  2. Συνεχίζω το σχολιό μου φοβούμενη μήπως παρεξηγηθώ, αφού δεν τοποθετήθηκα ξεκάθαρα απέναντι στο πρόβλημα της βίας. Τάσσομαι εναντίον της βίας. Δικαιολογώ μόνο την περίπτωση της αμυντικής βίας. Αν ήμουνα στο Σύνταγμα δηλαδή και ενώ διαδήλωνα ειρηνικά, δεχόμουν επίθεση από τα ΜΑΤ, θα αμυνόμουν-ματαίως βέβαια-θα υπερασπιζόμουν τον εαυτό του ή τον συνδιαδηλωτή μου που θα κινδύνευε. Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη του λόγου, της πειθούς, της σκέψης που συνοδεύεται από κρίση, του γόνιμου διαλόγου. Αν όμως ανήκα στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων, των καταχρεωμένων, των απολυμένων και λοιπόν αναξιοπαθούντων, τότε μπορεί να “σήκωνα το χέρι μου”. Και η σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα το πιο πιθανό είναι να πυροδοτήσει την απελευθερωτική και αμυντική βία των πολιτών.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα