Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Προσκύνημα στην Παναγία και γνωριμία με το νησί

Ρεπορτάζ:
Γιάννης H. Κάκανος
www.yanniskakanos.gr
ghk@otenet.gr 

Η Τήνος άρχισε να γίνεται παγκοσμίως γνωστή πριν από 188 χρόνια, στις 30 Ιανουαρίου του 1823, με την ανεύρεση της εικόνας της Μεγαλόχαρης και αργότερα με το το Παναγιοφύλακτο και φωτοπάροχο Ιερό Ιδρυμα και Προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς των απανταχού ευρισκομένων χριστιανών.
Αυτό το νησί, όμως, εκτός του ότι έχει χαρακτηρισθεί στις συνειδήσεις των πιστών Ιερό έχει και μια άλλη μεγάλη ιστορία. Είναι ο τόπος του ποιοτικού ολόλευκου και πράσινου μάρμαρου καθώς επίσης και σπουδαίων καλλιτεχνών, γλυπτών, ζωγράφων, αγγειοπλαστών και πολλών άλλων παλιών επαγγελματιών. 
Η Τήνος εκτός από τον θρησκευτικό «τουρισμό», αποτελεί παράλληλα και πόλο έλξης εξαιτίας της ιστορίας που έχει από αιώνες το νησί στην παράδοση του μαρμάρου και της ιδιαίτερης φήμη πολλών Τηνιακών γλυπτών που διακρίθηκαν γράφοντας με χρυσά γράμματα το ονοματεπώνυμό τους στο πάνθεον της ιστορίας. Δύο τέτοια χωριά που έπαιξαν σημαντικό ρόλο -κυρίως στους τελευταίους αιώνες- είναι τα Ιστέρνια και ο Πύργος στα οποία γεννήθηκαν κορυφαίοι καλλιτέχνες. Στον Πύργο μπορέσαμε να επισκεφτούμε το σπίτι -Μουσείο του μακαριστού φημισμένου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, το Μουσείο Τηνιακών καλλιτεχνών γλυπτικής και να ξεναγηθούμε στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Φραγκίσκο Καγιώργη, ο οποίος, μας είπε τα εξής: ´Στον Πύργο γεννήθηκα και κατοικώ και σαν χωριό -τουλάχιστον από τους δύο προηγούμενους αιώνες- οι κάτοικοί του ασχολούνται με το μάρμαρο και τη μαρμαρογλυπτική. Εδώ γεννήθηκαν οι μεγάλοι καλλιτέχνες Γιαννούλης Χαλεπάς, στην τέχνη του μαρμάρου και Νικηφόρος Λύτρας, στη ζωγραφική. Το χωριό μας παραμένει αυστηρά παραδοσιακό και μέχρι πρότινος αποτελούσε ξεχωριστή ιστορική Κοινότητα με τον παραθαλάσσιο οικισμό του Πανόρμου, ο οποίος βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα παρακάτω. Τον χειμώνα μένουμε μόνιμα στον Πύργο 350 κάτοικοι, ενώ σε όλη την Τήνο γύρω στις 10 χιλιάδες. Θα επισκεφτούμε και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας που κτίστηκε σε οικόπεδα της τέως Κοινότητας αλλά τη χρήση και την φροντίδα όλη θα την έχει η Τράπεζα Πειραιώς για 40 χρόνια. Τα εγκαίνια έγιναν πριν από τέσσερα χρόνια με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μέσα υπάρχουν πολλά εκθέματα και βιντεοσκοπήσεις που καλύπτουν όλες τις εργασίες που αφορούν το μάρμαρο, από το λατομείο μέχρι και πώς γίνεται μια προτομή. Η Τήνος βγάζει τα καλύτερα σε ποιότητα μάρμαρα. Στο χωριό μας θα δείτε και τη μοναδική σε όλον τον κόσμο στάση λεωφορείου που είναι από μάρμαρο. Η χιλιομετρική απόσταση από τη Χώρα είναι 25 χιλιόμετρα με καλό οδικό δίκτυο και πανέμορφες φυσικές και τεχνικές ομορφιές. Ανεμόμυλοι, περιστερώνες, αλώνια, αγροτικά μονοπάτια, πετρόκτιστες ξερολιθιές, εξωκκλήσια, εκκλησιές και Μοναστήρια, με αποκορύφωμα την Παναγία μας, συνθέτουν το μεγαλείο του νησιού μας´.      


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα