Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική

Θεσσαλονίκη
Με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αλλά και με πολιτιστικά δρώμενα αντιδρούν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής μετά την άδεια που δόθηκε για δημιουργία μεταλλευτικής μονάδας εξόρυξης χρυσού στην περιοχή.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που υπέγραψε την «Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων», του έργου των Μεταλλευτικών Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ, ανακοίνωσε πως για την αξιολόγηση της υποβληθείσας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τηρήθηκαν πλήρως τα προβλεπόμενα από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και έγινε μακρά διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και φορείς της περιοχής καθώς και τις συναρμόδιες υπηρεσίες άλλων Υπουργείων.
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ακόμη ότι το έργο των μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής αφορά σε μια επένδυση παγίων της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ, η οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολεί άμεσα περίπου 1.800 εργαζομένους. Το έργο σκοπό θα έχει την εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή μετάλλων, όπως άργυρος, χρυσός, χαλκός καθώς και συμπυκνώματα μετάλλων μολύβδου και ψευδαργύρου.

Παρέμβαση Οικολόγων
Σχολιάζοντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων την περιβαλλοντική αδειοδότηση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, η εκπρόσωπος Τύπου, Ελεάννα Ιωαννίδου, δήλωσε:
´Πρόκειται για τον ορισμό της καταστροφικής επένδυσης: Το 11% όλης της Χαλκιδικής παραχωρείται ως απέραντο ανοικτό νταμάρι, όπου για κάθε γραμμάριο χρυσού, θα παράγονται 1 – 2 τόνοι μπάζα και αρκετά κιλά επικίνδυνα απόβλητα. Οι θέσεις εργασίας θα έχουν ημερομηνία λήξης και αυτές που καταστρέφονται οριστικά είναι πολλαπλάσιες. Κανείς τους δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει στην ελληνική οικονομία τις πληγές της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα