Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Γεωτρήσεις χωρίς άδεια έως 100.000 κυβικά ετησίως

Απαλλάσσονται από περιβαλλοντική αδειοδότηση οι αρδευτικές γεωτρήσεις, που αντλούν ώς 100.000 κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο, ανεξαρτήτως βάθους.
Το θέμα των γεωτρήσεων απασχολεί χιλιάδες παραγωγούς, υδατοκαλλιεργητές, ιδιοκτήτες βιομηχανικών μονάδων, ξενοδόχους αλλά και πολίτες, που χρησιμοποιούν γεωτρήσεις ακόμη και για να ποτίσουν τα λουλούδια της πολυκατοικίας τους (ΦΕΚ τ.Β´ Αρ.Φ. 1440, 16-6-2011).
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι αρδευτικές αδειοδοτήσεις για γεωτρήσεις κατ´ εξαίρεσιν δεν χρειάζονται ανανέωση, ώσπου να ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά σχέδια των λεκανών απορροής, οπότε και η διαδικασία αδειοδοτήσεων θα είναι αυτόματη.
Πάντως, η υποχρέωση νόμιμης άδειας γεώτρησης συνδέεται άμεσα με τη διαδικασία χορήγησης επιδοτήσεων στους αγρότες απ´ την Ε.Ε. Για τη χορήγηση άδειας χρήσης νερού γνωμοδοτεί η Υπηρεσία Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ οι άδειες χορηγούνται από τις Περιφέρειες.
Οσοι θεμελιώνουν δικαίωμα νερού υποχρεούνται να ζητήσουν να τους χορηγηθεί άδεια (έκδοση άδειας χρήσης νερού) εντός 12 μηνών, ενώ αν είναι αγρότες, εντός 6 μηνών. Για άντληση 100.000 κυβικών μέτρων νερού τον χρόνο απαιτείται μόνο περιβαλλοντική έκθεση απ´ τον ενδιαφερόμενο ή τεχνικό εκπρόσωπό του. Μη συμμόρφωση, ωστόσο, προβλέπει πρόστιμα άνω των 1.000 ευρώ, διακοπή της ηλεκτροδότησης, σφράγιση και καταστροφή της γεώτρησης. Η χορήγηση άδειας χρήσης νερού αφορά αποκλειστικά και μόνο τη συγκεκριμένη χρήση, για την οποία ζητήθηκε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Δεν υπάρχει που δεν υπάρχει δουλειά, αφήστε τους να κάνουν γεωτρήσεις χωρίς μελέτη, να χάσουμε και άλλη δουλειά επιπλέον. συγχαρητήρια άχρηστοι

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα