Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

“Πόσο μακριά… Τόσο κοντά”

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ 20 ΕΦΗΒΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ´Συν – Κίνηση´

Γράφει η
ΜΑΡΙΑ Α. ΔΡΑΚΑΚΗ
mariadrakaki1@yahoo.com

Τα σώματα πάλλονται. Το  συναίσθημα διαπερνά και ενεργοποιεί κάθε σημείο του σώματος. Η σύνθεση της έκφρασης διαμορφώνεται από τη συνομιλία των σωμάτων, που ωστόσο δεν χάνουν την προσωπική τους ´ισχύ´ αλλά ξεπερνώντας τα όρια της ατομικότητας με συν-δημιουργία, με συν – κίνηση επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν. ´Για το παιδί το να χορέψει είναι τόσο σπουδαίο όσο και το να μιλήσει, ν’ αριθμήσει ή να μάθει γεωγραφία.

Εχει πρωταρχική σημασία γι’ αυτό το παιδί που έχει γεννηθεί με τη δυνατότητα να χορεύει, να μην ξεμάθει αυτή τη γλώσσα του χορού κάτω από την επίδραση μιας καταπιεστικής παιδείας που το συνθλίβει. Ας σκύψει καθένας, βγαίνοντας από μία χορευτική παράσταση που αγάπησε κι ας κοιτάξει αυτό το πρόβλημα στο επίπεδο της ύπαρξης και όχι στο επίπεδο του θεάματος κι ας μεταθέσει αυτή τη χαρά στο πεδίο της διαρκούς συμμετοχής», επισημαίνει ο Μωρίς Μπεζάρ.
Η διαρκής ενσυνείδητη συμμετοχή των εφήβων είναι έκδηλη σε κάθε στιγμή της παράστασης ακόμη και στις σιωπές τους που αντανακλούν μια πρωτόγνωρη δυναμική. Η σκηνή με το κόκκινο πανί που εγκλωβίζει αλλά και απελευθερώνει τους χορευτές, συγκλονίζει το κοινό. Οι θεατές με κομμένη την ανάσα εναρμονίζονται με τον ρυθμό των σωμάτων που αέναα συνομιλούν αρχικά ως μονάδα και στη συνέχεια σε δυάδες, τετράδες, σε ομάδα μεγαλύτερη. Πόσο μακριά αλλά και… τόσο κοντά όταν προσπαθείς… όταν το επιθυμείς… όταν το επιχειρείς… Στα δευτερόλεπτα που η μουσική εναλλάσσεται οι αναπνοές των χορευτών και οι ήχοι της κίνησης, που σε άλλη περίπτωση θα περνούσαν απαρατήρητες, εντάσσονται αρμονικά στο μουσικό πλαίσιο εμπλουτίζοντας με μοναδικό τρόπο το εκφραστικό ρεπερτόριο της κινούμενης εικόνας. Όταν η γλώσσα του σώματος λοιπόν δεν υποτιμάται, σκέφτομαι τη ρήση του Μωρίς Μπεζάρ που διαβάζω στο έντυπο της ομάδας, καθίσταται πιο δυνατή από τη λεκτική επικοινωνία, γιατί έχει το πλεονέκτημα της «σιωπηρής κραυγής», της υποβολής, της απεμπλοκής από τα συμβατικά μέσα. Και είναι τόσο προσωπική αυτή η γλώσσα που καθηλώνει και είναι τόσο μοναδική που είναι αδύνατο να τυποποιηθεί και να γίνει στερεότυπη.
Όταν βιώσεις τη συγκίνηση  που κάθε παράσταση της ομάδας  «ΣΥΝ – ΚΙΝΗΣΗ» μεταγγίζει συνειδητοποιείς αυτό που η Σοφία Φαλιέρου, δημιουργός και υπεύθυνη διδασκαλίας και προγράμματος της ομάδας, υπογραμμίζει: «Στόχος μας είναι η ολιστική προσέγγιση του σύγχρονου χορού και η απόδοση του όχι μόνο με ένα σωστά προετοιμασμένο σώμα, αλλά και με τον σεβασμό και τη ψυχή που του αρμόζει. Τα παιδιά διαμορφώνουν και δημιουργούν τις προσωπικές τους «χορογραφίες» συνθέτουν τις εικόνες τους και μιλούν με το σώμα τους για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Παίζουν κρυφτό με την πραγματικότητα ή την κοιτούν κατάματα με θάρρος. Ο κόσμος τους είναι ρεαλιστικός και φανταστικός συνάμα. Η γλώσσα τους είναι πλούσια, λιτή, γεμάτη εκπλήξεις και συναισθήματα. Γλώσσα τους γίνεται η ίδια η ζωή….».
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια  στους 20 εφήβους της ομάδας «Συν – Κίνηση» αλλά και στη Σοφία Φαλιέρου, την εμψυχώτριά τους, που με μεγάλη εκφραστικότητα απέδωσαν το μήνυμα του Αντώνη Σαμαράκη χορογραφώντας τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους:
«Πόσο μακριά… Τόσο κοντά. Tώρα που οι στέγες των σπιτιών των ανθρώπων είναι τόσο κοντά οι καρδιές τους είναι τόσο μακριά», είχε υπογραμμίσει ο Αντώνης Σαμαράκης. «Ο χρόνος μετριέται με αριθμούς, οι αποστάσεις, το ύψος, το βάρος, το χρήμα το ίδιο. Ό,τι μας κάνει πιο ανθρώπινους όμως δεν έχει μονάδα μέτρησης. Όσα ζεσταίνουν την καρδιά μας, την οργίζουν, τη φοβίζουν, την αφυπνούν, τη γλυκαίνουν, όσα την κλειδώνουν και την κάνουν μοναχική ή την ανοίγουν στην αγάπη… Έχουν μόνο ζωή..!».
Έχουν μόνο ζωή και η ζωή μόνο με το σώμα που ενεργοποιείται από το συναίσθημα εντυπώνεται και αποδίδεται!!! Μας το αποδείξατε! 
Σας ευχαριστούμε!

Χορογραφική δομή – επιμέλεια του προγράμματος – διδασκαλία: Σοφία Φαλιέρου.
Ερμήνευσαν και χορογράφησαν: Ιουλία Ζαχαράκη, Βασιλική Ψαραδέλη, Χριστίνα Λυμπίκη, Μάρθα Μαμαλουκάκη, Μαρία Κοντορουχα, Μπέττυ Τριγκάκη, Μαίρη Κουργιεντάκη, Αλεξία Τζιτζικαλάκη, Μαρία Ψαρουδάκη, Σταύρος Λιλικάκης, Ιωάννα Μουσουράκη, Φαίδρα Τζαπανίδου, Μαριλίνα Φαζακη, Μαρία Τζουτζουράκη, Λυδία Χατζή, Πία Ματσαμά, Στέλιος Φαλιέρος, Αιμιλία Παπαγρηγοράκη, Γεωργία Παρασκάκη, Όλγα Μπιτσάκη.
Μουσική: Από τις ταινίες Himalaya, Potemkin, Step up, από Φ. Πλάτσιακα, Chopin κ.ά.
Συντελεστές: Ηχος – Φωτισμός: Τάσος Παπαγεωργίου.
Επεξεργασία ήχου: Αλέξανδρος Ζυμβραγουδάκης.
Κοστούμια: Ιωάννα Κουρμπέλα by ´Χαμαμ´.
Φωτογράφιση: Στέλιος Μπακλαβάς
Video: Γιώργος Μπομπολάκης.
Χώρος και χρόνος της παράστασης: Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, 2 Ιουλίου 9.30 μ.μ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα