Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Διακοπές στο Καλαμίτσι…

Γράφει ο
ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΒΑΣΙΛΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ
www.polygnosi.gr

Πάμε διακοπές στην Ελλάδα μας καλεί το σύνθημα. Αν το μετατρέψουμε ελαφρά να γίνει ´Πάμε διακοπές στην άλλη Ελλάδα´
μας περιμένουν εκπλήξεις.
Η μια έκπληξη διαδέχεται την άλλη όταν πας διακοπές στην άλλη, στην άγνωστη Ελλάδα. Σε τόπους με περιβάλλον καταπράσινο, φθηνές τιμές στα καταλύματα και με ποιοτικά ντόπια φαγητά. Με τους θορύβους και τα φώτα της Φύσης, με την ανθρωπιά αλέκιαστη, χωρίς μηχανόβιους…      
Ένας τέτοιος τόπος είναι το Καλαμίτσι Σιθωνίας, ένα μικρό χωριό 160 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Ας δούμε τα αληθινά κι όμως απίστευτα…
· Οι πλαγιές της Σιθωνίας κατάφυτες, μεθάνε τα μάτια μας από το πράσινο. Οι αμπελώνες διαδέχονται τα πεύκα και τις καλλιέργειες του κάμπου, σε μια διαδοχή που χάνεσαι. Τόσο είναι το πράσινο που αρχίζεις να σκέφτεσαι τη φωτιά. Κι εκεί που υπολογίζεις πόσο μακριά να είναι το πλησιέστερο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, πέφτεις απάνω σε 2 πυροσβέστες με ένα όχημα στην άκρη του δρόμου να καθαρίζουν.  
· Άκουσα την τιμή σε ένα μπακάλικο και δεν την πίστευα. Καρπούζια με 20 λεπτά το κιλό, φερμένα από την Αμαλιάδα.
·  Γκράφιτι ούτε για δείγμα στους τοίχους του μικρού θέρετρου.
·  Ούτε αδέσποτα κυκλοφορούν στους δρόμους.
· Πολυμελές συνεργείο καθαρίζει τον επαρχιακό δρόμο από τα ελάχιστα σκουπίδια.
· Η ενοικίαση τροχόσπιτου στο οργανωμένο κάμπινγκ ´Θάλαττα´ σε εξαιρετική αμμουδερή παραλία στοιχίζει 300 ευρώ για 45 μέρες από 15 Ιουλίου μέχρι 30 Αυγούστου!
· Στις πλαζ δεν χρεώνουν τη διπλά σκιερή ομπρέλα, τις 2 ξαπλώστρες, το 3ο κάθισμα και το ξύλινο τραπεζάκι. Μπορείς να πάρεις ένα καφέ φρέντο -το μπουκάλι το νερό δωρεάν- με 3 ευρώ. Κι αυτά συνοδεύονται με την απόδειξή σου και ένα πλατύ χαμόγελο.
· Το θεαματικό στοιχείο του κόλπου είναι η βραχονησίδα με την ελληνική σημαία, στα 100 μέτρα από την ακτή.
· Μουσική reggae καλοκαιρινή ακούγεται σε ήπια ένταση από το beach bar Cavo Kalamitsi. Για λίγο νομίζεις ότι είσαι κάπου στην Καραϊβική.
· Η ηχητική ρύπανση στο απόλυτο μηδέν. Μηχανάκια και γκαζοφονιάδες δεν υπάρχουν εδώ. Μια βραδιά που ντόπιοι γιόρταζαν μια βάπτιση η επιλογή της μουσικής ήταν εξαιρετική και σταμάτησε γύρω στα μεσάνυχτα. Μοναδικά τα φωνητικά των εκατοντάδων πουλιών που στήνουν συναυλίες στην πλαζ.
· Αν θέλατε να ενοικιάσετε για 2 – 3 μέρες -Ιούλη μήνα- ένα μεγάλο δωμάτιο που κοιμίζει μια 4μελή οικογένεια με θέα στη θάλασσα, μεγάλη βεράντα, 30 μέτρα από την άμμο, πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα μαγειρικά σκεύη, τηλεόραση κουζινάκι και κλιματιστικό πόσο θα υπολογίζατε την ημερήσια χρέωση;
Αποκλείεται να το μαντέψατε, η χρέωση είναι 40 ευρώ με απόδειξη.
· Το φαγητό και το χύμα κρασί ντόπιας παραγωγής εξαιρετικό και φθηνό. Τα λίγα εστιατόρια δεν έχουν κράχτες. Έχουν χαμόγελα, εξυπηρέτηση ταχύτατη, κέρασμα και λογαριασμούς με αποδείξεις.
· Τέλος, ο μικρός κόλπος με τα βαθιά νερά και το άνοιγμά του στον Νοτιά είναι προφυλαγμένος από τα δυνατά μελτέμια. Εύκολα και φθηνά κάνεις κανό, ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο ποδήλατο και μαθαίνεις να κάνεις καταδύσεις.
Τώρα θα σκεφτείτε, δεν μπορεί κάτι θα λείπει από τον επίγειο παράδεισο της μιας πατιάς… Ας δούμε τις ελλείψεις τους…
· Δεν υπάρχει σύνδεση Internet στα καταλύματα, ούτε Wi-fi κι ούτε Ιnternet cafe. Το πλησιέστερο είναι στα 5 χιλιόμετρα με χρέωση 1 ευρώ την ώρα.
· Δεν υπάρχει εφημεριδοπωλείο κοντά. Οι θεριακλήδες της ανάγνωσης, όπως κι εραστές των ντόπιων γλυκών και του ντόπιου παγωτού πρέπει να πάνε στα 4 χιλιόμετρα. Υπάρχει βέβαια κι ένας πάγκος βιβλιοπωλείου με καλά βιβλία…
· Η νυχτερινή διασκέδαση περιορίζεται στο να μετράς τα άστρα και το μέγεθος του γαλαξία με ένα μπουκάλι ντόπιο κρασί καθισμένος στην άμμο.
· Λείπουν οι Έλληνες παραθεριστές. Το μικρό θέρετρο είναι γεμάτο Σέρβους, Βούλγαρους και Ρουμάνους που καταφθάνουν οικογενειακώς με λεωφορεία και Ι.Χ.
Η Σιθωνία της Χαλκιδικής είναι γεμάτη μικρά ή μεγάλα θέρετρα τύπου ´Καλαμίτσι´, που περιμένουν να τα εξερευνήσουμε. Αυτό θα μπορούσε να είναι το μοναδικό μήνυμα του σημειώματος. Θα αδικούσα όμως τους επαγγελματίες στο Καλαμίτσι αν δεν τους έφερνα παράδειγμα για μίμηση στην καθαριότητα, στην ευγένεια και στην ντομπροσύνη.

· Η στήλη θα απουσιάσει
τις επόμενες 2 εβδομάδες


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα