Ο άνθρωπος “ως κομμάτι και όχι ως κυρίαρχος της φύσης” ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν στην ανοικτή εσπερίδα με θέμα “Πολιτισμός και Προστασία του Περιβάλλοντος” που πραγματοποιήθηκε στο “Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδακη” στα πλαίσια του 8ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας.
Οι εργασίες της εσπερίδας ξεκίνησαν με χαιρετισμό του προέδρου του Μουσείου και ιδρυτή των “Χ.ν.” Γιάννη Γαρεδάκη, ενώ τις εργασίες παρακολούθησε η περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη και ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος “Ελ. Βενιζέλος”.
Ανάμεσα στις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις αυτή του βιολόγου και προέδρου του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς κ. Π. Λυμπεράκη. Αξιοποιώντας τα διδάγματα του Κάρολου Δαρβίνου ο κ. Λυμπεράκης επισήμανε μεταξύ άλλων πως «ο σύγχρονος πολιτισμός και αιώνες θρησκευτικών και πολιτιστικών παραδόσεων έχουν θρέψει τις αλαζονικές απόψεις περί διάκρισης του ανθρώπου “από” και κυριαρχίας του “επί” της Φύσης αποξενώνοντας μας από αυτήν. Η ανθρώπινη κοινωνία βιώνει ένα συλλογικό σύνδρομο στέρησης». Παράλληλα παρουσίασε μια σειρά από στοιχεία που αφορούν τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον στην Κρήτη. «Ζούμε σε ένα επίγειο παράδεισο. Να μη φάμε το μήλο που μας προσφέρουν οι τεχνοκράτες που μετράνε μόνο τα λεφτά να μην εκπέσουμε όπως τους πρωτόπλαστους από τον παράδεισο αυτόν. Να τον απολαύσουμε και να τον φροντίσουμε και να επιτρέψουμε να τον απολαύσουν και τα παιδιά μας Η επένδυση στο περιβάλλον -για να χρησιμοποιήσεων και οικονομικούς όρους- είναι η ασφαλέστερη εγγύηση τόσο για τα παραπάνω όσο και για το οικονομικό μας μέλλον» σημείωσε ο κ. Λυμπεράκης.
Στη σχέση του τουρισμού με την κλιματική αλλαγή αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Βουρδουμπάς χημικός μηχανικός και επιστημονικός συνεργάτης του ΜΑΙΧ. Μάλιστα ανέλυσε τις προτάσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στον τομέα του τουρισμού που περιλαμβάνουν: Δημιουργία καυσίμων τα οποία θ χρησιμοποιούνται στις αεροπορικές μεταφορές και θα έχουν χαμηλές εκπομπές άνθρακα, τη μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργεια στα διάφορα τουριστικά καταλύματα, την αυξανόμενη χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς (λεωφορείο, σιδηρόδρομος, πλοία) αντί των ΙΧ, την σταδιακή απανθρακοποίηση της κίνησης με οχήματα.
Μια παρουσίαση της σύγχρονης διαχείρισης που έχει επιτύχει η ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά έκανε ο διευθυντής του εργοστασίου της κ. Κώστας Πατεράκης. Η διαχείριση από τα σύμμεικτα απόβλητα (πράσινος κάδος), τα προδιαλεγμένα ανακυκλώσιμα υλικά (μπλε κάδος), το γυαλί (κίτρινος κώδωνας), τα ογκώδη απόβλητα και τα πράσινα (προϊόντα κλαδέματος), αλλά και η
δημιουργία νέου ρεύματος με τοποθέτηση επιπρόσθετου κάδου καφέ χρώματος για συλλογή βιοαποβλήτων παρουσιάσθηκε από τον κ. Πατεράκη.
Τέλος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Bilgi της Κωνσταντινούπολης κ. Serhan Ada μίλησε περισσότερο για τον πολιτισμό στο χώρο των ΜΜΕ επισημαίνοντας πόσο « σημαντικό είναι για το μέλλον των media να συμμετέχουν σε αυτά άνθρωποι που θα μπορούν να προσφέρουν ένα δημιουργικό περιεχόμενο και σε αυτή τη διαδικασία είναι σημαντικός ο ρόλος της τέχνης».
Την εκδήλωση συντόνιζε ο διευθυντής των “Χ.ν.” Παρασκευάς Περάκης