Την επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στο Ακρωτήρι, ενέκρινε ομόφωνα χθες η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.
Μετά τη γνωμοδότηση της επιτροπής, πλέον το θέμα της επέκτασης είναι στην ευθύνη της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Περιβάλλοντος που θα δώσει και την τελική έγκριση.
Η επέκταση του ΧΥΤΥ αφορά τη δημιουργία και τρίτου κυττάρου, με διάρκεια ζωής τα δέκα χρόνια. Σημειώνεται ότι ήδη λειτουργούν δύο κύτταρα εδώ και 9 χρόνια, τα οποία έχουν γεμίσει.
Την Επιτροπή ενημέρωσε ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας της ΔΕΔΙΣΑ κ. Ηρακλής Κοτζαμπασάκης που έκανε μια συνολική παρουσίαση της επιχείρησης, του εργοστασίου απορριμάτων, του τρόπου λειτουργίας και της γενικότερης διαχείρισης των σκουπιδιών στα Χανιά. Από τη μεριά των περιφερειακών συμβούλων ακούστηκαν πολύ θετικά σχόλια για τη ΔΕΔΙΣΑ και τον τρόπο διαχείρισης των απορριμάτων ενώ τονίσθηκε ότι θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη τι γίνεται στα Χανιά όταν υπάρξει θέμα με τη διαχείριση των απορριμάτων σε επίπεδο Κρήτης.
“Ηταν μια ομόφωνη απόφαση καθώς έγινε αντιληπτή η σπουδαιότητα του έργου αυτού. Κυρίως όμως έγινε μια σοβαρή και σε βάθος συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να γίνει η διαχείριση των απορριμάτων σε όλη την Κρήτη όταν τεθεί το θέμα. Είναι ένα θέμα που η εμπειρία των Χανίων μπορεί να αξιοποιηθεί” ανάφερε στα “Χ.Ν.” ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της επιτροπής κ. Δημήτρης Μιχελογιάννης.
Από τη μεριά της ΔΕΔΙΣΑ ο κ. Ηρακλής Καραμπατσάκης τόνισε πως το νέο κύτταρο θα έχει διάρκεια
ζωής 10 ετών και σε αυτό θα συμβάλει η έγκριση ένταξης στο ΕΣΠΑ του έργου εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού του εργοστασίου μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης στο Ακρωτήρι που θα μειώσει τον όγκο των απορριμάτων που θα οδηγούνται στο ΧΥΤΥ.
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΒΕΣ
Η επιτροπή ενέκρινε με πλειοψηφία τους περιβαλλοντικούς όρους για το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη θέση “Βόλακας” του δημοτικού διαμερίσματος Καλυβών του Δήμου Αποκορώνου.
Από τους συμβούλους επισημάνθηκε η ανάγκη να τηρηθεί απαρέγκλιτα η περιβαλλοντική μελέτη καθώς έχει διαπιστωθεί από ανάλογα έργα που έγιναν στην Ανατολική Κρήτη ότι όταν δεν τηρούνταν οι περιβαλλοντικοί όροι, είχαμε πολλές περιπτώσεις διάβρωσης των ακτών.