Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Επιμέλεια στήλης: Ελευθερια Μουλουδακη

Αφγανιστάν – Χανιά
Σε ήρεμα νερά να πλέει βρήκε το καράβι της ελπίδας για 25 Αφγανούς η FRONTEX και το οδήγησε στο λιμάνι της Σούδας.
Το όνειρο μιας άλλης ζωής  για τις 4 γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά, σκόνταψε στις ελληνικές Λιμενικές Αρχές και δυσκόλεψε από τους νόμους και κυβερνητικές αποφάσεις. Δυσκόλεψαν και τις προσπάθειες  των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στάθηκε αδύνατον να επισκεφθούμε τους ανθρώπους που κρατούνταν στο κτήριο του Δημαρχείου της Σούδας, έγιναν όμως δεκτά ο ρουχισμός, η υπόδηση, τα μολύβια και οι μαρκαδόροι που τα μέλη των οργανώσεων παραδώσαμε  στους άνδρες του Λιμενικού.
Ποια θα είναι η τύχη τους; Κανένας δεν έκανε αίτηση πολιτικού ασύλου μια και ο σκοπός τους ήταν να φτάσουν Ιταλία που σίγουρα τους περιμένουν τα μέλη της οικογένειας (σύζυγοι – πατεράδες) που είχαν προπορευθεί με άλλο πλοίο που κατόρθωσε να περάσει και να φτάσει στοn τελικό προορισμό.
Δεν είναι νόμιμη η κράτηση – φυλάκιση ανηλίκων και τα παιδιά βρέθηκαν με ένα χαρτί στα χέρια που να τους προστάζει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε 30 μέρες…
Uα εγκαταλείψουν τη χώρα  και να προσπαθήσουν να βρουν τους γονείς και πώς ή θα μπουν στη γκρίζα ζώνη του παρανόμου – μετανάστη με ό,τι αυτό συνεπάγεται;
Ό,τι και αν συμβεί δυσκολίες και κίνδυνοι θα παραμονεύουν  σε κάθε τους βήμα παρότι είναι και αυτοί πολίτες αυτού του κόσμου με δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή…
Ε.Μ.

Πάτρα και Ηγουμενίτσα
Με μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό η οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου γίνεται μάρτυρας μιας ανθρωπιστικής κρίσης που συντελείται στις πόλεις της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Η αδιάκριτη σύλληψη παράτυπων μεταναστών, υποψηφίων αίτησης ασύλου και ατόμων που παρακολουθούνταν ιατρικά με φαρμακευτική αγωγή, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί την απάντηση της Πολιτείας στο οξυμένο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.
Στην Ηγουμενίτσα οι συντονισμένες ενέργειες «έξωσης» του εν λόγω πληθυσμού από τον Νομό Θεσπρωτίας και η καταστροφή του πρόχειρου καταυλισμού πέριξ του λιμανιού της πόλης, δίχως πρώτα να έχουν επιλυθεί ουσιαστικά ζητήματα, όπως εκείνα της στέγασης και της εξέτασης πιθανούς ανάγκης διεθνούς προστασίας των συλληφθέντων, δεν μπορούν παρά να επιμηκύνουν και διευρύνουν μια ανθρωπιστική κρίση, η οποία βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο εγκλωβισμός στην κορυφή του βουνού της Ηγουμενίτσας μεγάλου αριθμού παράτυπων μεταναστών- και υποψηφίων αίτησης ασύλου- δίχως να υπάρχει καμία μέριμνα ελεύθερης πρόσβασης στις κινητές ιατρικές μονάδες των Γιατρών του Κόσμου και παράλληλα οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, υποσιτισμού και αφυδάτωσης συντελούν στην αναποτελεσματική αντιμετώπιση μιας αδιέξοδης κρίσης  -που σύντομα ίσως και να  -κοστίσει ανθρώπινες ζωές.
Αντίστοιχα, στην πόλη των Πατρών οι αδικαιολόγητες μέθοδοι σύλληψης παράτυπων μεταναστών και υποψηφίων αιτούντων ασύλου δυσχεραίνουν το έργο των Γιατρών του Κόσμου. Συλλήψεις της ομάδας στόχου μπροστά και γύρω από την κινητή ιατρική μονάδα αποτρέπουν την ελεύθερη διέλευση και το αναφαίρετο θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη. Ταυτόχρονα, η απαγόρευση πρόσβασης της ομάδας των ΓτΚ στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πατρών εντείνουν ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες της Οργάνωσης για τις συνθήκες κράτησης των συλληφθέντων. 
Δίχως τις σωστές υποδομές κάθε αποσπασματική προσπάθεια θα χαρακτηρίζεται ως «μπάλωμα» καταδικασμένο σε αποτυχία και παράλληλα η χώρα μας θα συνεχίζει να διασύρεται διεθνώς από καταδίκες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πάνω στο προσφυγικό ζήτημα.
Οι Γιατροί του Κόσμου θα συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια σε εκείνους που τη χρειάζονται και καλούν όσους μπορούν, να ξεπεράσουν τους φόβους τους, για να γίνουν μέρος της λύσης ενός προβλήματος που από μόνο του δεν μπορεί να λυθεί.

Ν.Κ.

Τα στατιστικά του ιατρείου από 04/07/2011 – 08/07/2011
57 ασθενείς, τα 10 ήταν παιδιά και 7 ψυχιατρικά
Αναλυτικά :

Βουλγαρία          14
Μαρόκο          17
Ελλάδα          6
Συρία          5
Αλβανία          3
Πακιστάν          3
Αλγερία          2
Ρουμανία          2
Γεωργία          2
Τυνησία          1
Ιορδανία          1
Μπαγκλαντές       1

Το MDM international στην Αθήνα…
Στις 4 Ιουλίου επισκέφθηκαν την Οργάνωση από το διεθνές, ο γεν. διευθυντής των Γάλλων, τη Ναταλί και έναν εκπρόσωπο από τους Ισπανούς. Το πρόγραμμά τους ήταν…
Δευτέρα 4 Ιουλίου:
Μετά την άφιξή τους στις 12 το μεσημέρι, επισκέφτηκαν το Πολυϊατρειο των Αθηνών. Το απόγευμα ενημερώθηκαν για τα προγράμματα του εσωτερικού με προβολή slides και είχαν συνάντηση με το Δ.Σ και γιατρούς του Πολυϊατρείου.
Τρίτη 5 Ιουλίου
Επισκέφθηκαν την κινητή μονάδα στην Πάτρα και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πρόγραμμα.
Το βράδυ επισκέφθηκαν και συμμετείχαν  στο πρόγραμμα Δρόμοι της Αθήνας.
Τετάρτη 6 Ιουλίου
Επισκέφθηκαν το πολυϊατρειο στο Πέραμα, στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Αττικής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα