Πάνω από τα 2/3 των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων οφείλονται στην κατάχρηση αλκοόλ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Χανίων.
Την ίδια στιγμή, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει σημαντικά τις κινήσεις και τις γνωστικές λειτουργίες του ατόμου με συνέπεια ο οδηγός που έχει πιει να μην μπορεί να αντιληφθεί και να εκτιμήσει σωστά τους κινδύνους.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της χθεσινής εσπερίδας με θέμα «Αλκοόλ – Μέθη – Οδήγηση» που διοργάνωσαν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) ο Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΠΡΟ.Τ.Α.), το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.), η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ, η Νευροχειρουργική Κλινική Χανίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων.
Ο ιατροδικαστής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κρήτης Σταμάτης Μπελιβάνης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι το αλκοόλ με την οδήγηση συνθέτουν μια επικίνδυνη σχέση. «Μέσα από την Υπηρεσία μας επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι ο Νομός Χανίων δυστυχώς έχει μια πρωτιά στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα το οποίο συνεπάγεται ότι έχουμε πρωτιά στην κατανάλωση αλκοόλ», σημείωσε ο κ. Μπελιβάνης και πρόσθεσε ότι πάνω από τα 2/3 των οδηγών στα θανατηφόρα τροχαία διαπιστώνεται ότι έχει κάνει χρήση αλκοόλης μέσα από τις τοξικολογικές εξετάσεις που γίνονται.
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η συγκεκριμένη θεματολογία (σ.σ. της εσπερίδας) πρέπει να είναι τακτική και επειδή είμαι υπέρ της άποψης ότι η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως, πιστεύω ότι είναι θέμα παιδείας και η παιδεία ξεκινάει από το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο», τόνισε ο κ. Μπελιβάνης και συμπλήρωσε: «Το βασικότερο για εμένα -με το οποίο βέβαια πολλοί διαφωνούν- είναι ότι η αστυνόμευση θα πρέπει να ήταν πιο σκληρή, απίστευτα σκληρή και τα πρόστιμα ακόμα πιο τεράστια από αυτά που είναι τώρα».
Καταλήγοντας ο κ. Μπελιβάνης ανέφερε ότι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ότι «η ζωή είναι πάρα πολύ όμορφη για να τελειώνει τόσο γρήγορα».
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ
Ο ψυχολόγος Γιώργος Νάκος μιλώντας στα «Χ.Ν.» σχετικά με την οδική συμπεριφορά και την κατάχρηση αλκοόλ επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Οι άνθρωποι οι οποίοι καταναλώνουν αλκοόλ και κυρίως οι νεαροί σε ηλικία έχουν την τάση να πιστεύουν ότι το αλκοόλ δεν μπορεί να τους επηρεάσει, ότι δεν επηρεάζει τις κινήσεις τους και τις γνωστικές τους λειτουργίες με συνέπεια να θεωρούν ότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα και ότι μπορούν να αντισταθούν».
Ο κ. Νάκος υπογράμμισε συνεχίζοντας ότι αποδεδειγμένα η κατάχρηση αλκοόλ επηρεάζει τον άνθρωπο και τη συμπεριφορά του με αντίκτυπο όχι μόνο στην υγεία αλλά και ευρύτερα την κοινωνία όπως προκύπτει από τα τροχαία δυστυχήματα.
«Βλέπουμε συχνά νέους ανθρώπους να πίνουν γιατί υπάρχει η μετάβαση από τη παιδική ηλικία στη νεαρή, υπάρχει αλλαγή περιβάλλοντος και υπάρχει η επιθυμία του νέου να δοκιμάσει κάτι νέο και κάτι διαφορετικό χωρίς να γνωρίζει όμως τις συνέπειες και τους κινδύνους που μπορεί να έχει μια τέτοια επιλογή», ανέφερε ο κ. Νάκος, ενώ μιλώντας για την αντιμετώπιση του φαινομένου σημείωσε: «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και αυτό έχει δοκιμαστεί στο εξωτερικό ότι τα κατασταλτικά μέτρα, οι πάρα πολύ αυστηρές ποινές και κυρώσεις, πολλές φορές φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Από τη μία υπάρχει ο φόβος να μην παραβιάσουμε τον νόμο και να μην πιαστούμε αλλά από την άλλη αυτή η απαγόρευση αποτελεί συχνά μια πρόκληση για κάποιους. Θα πρέπει λοιπόν να μην λαμβάνουμε μόνο κατασταλτικά μέτρα αλλά και κοινωνικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, το κοινωνικό περιβάλλον, οι φίλοι, οι γονείς, το σχολείο αλλά και φορείς, όπως η Δικαιοσύνη και οι αστυνομικές Αρχές, ώστε να υπάρξει μια κοινή συνεργασία και να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να προσφέρουμε λύσεις στους νέους».
Καταλήγοντας ο κ. Νάκος επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση «η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από κάθε θεραπεία».
Δοκιμασία… μέθης
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε στο περιθώριο της χθεσινής εσπερίδας η εμπειρία που είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι βρέθηκαν μπροστά από το ΚΑΜ όπου είχε στηθεί ένας ειδικός διάδρομος με κώνους.
Εκεί, με τη βοήθεια εθελοντών του Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΠΡΟ.Τ.Α.), οι συμμετέχοντες φορούσαν κάποια ειδικά γυαλιά (AlcoVision goggles) που δημιουργούσαν μια εικονική πραγματικότητα μέθης, ενώ το άτομο προσπαθούσε να περπατήσει μέσα στις γραμμές του δρόμου που σχηματίζονταν στον τάπητα.
Με αυτό τον τρόπο, αρκετοί είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ στην αντιληπτική ικανότητα και τις αισθήσεις με τρόπο απόλυτα παραστατικό.