Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

– Καλά κάνουν και προσπαθούν..!
– Εμείς τι κάνουμε στη Δύση;

Επιμέλεια:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ

Το ρεπορτάζ που βλέπετε με τίτλο «Το σημερινό και το αυριανό αεροδρόμιο» δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011. Το φιλοξενούμε στη σελίδα μας, για να το διαβάσετε κι εσείς, μαζί με τα δικά μας σχόλια που ακολουθούν. Τα υπόλοιπα, είναι δική σας δουλειά:

«Το σημερινό και το αυριανό αεροδρόμιο
Την περασμένη Πέμπτη, ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιαν. Koυράκης και 5 – 6 άλλοι δήμαρχοι συνέφαγαν σε ταβέρνα της Αθήνας με τη νυν και την πρώην πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Εσωτερικών. Ήταν δηλαδή στην παρέα τους ο Χάρης Καστανίδης και ο Γιάννης Ραγκούσης, αλλά και οι κ. Κουκουλόπουλος και Ντόλιος, μαζί με τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρό.
Μεταξύ των δημάρχων Αθηναίων και Ηρακλείου κ. Καμίνη και Κουράκη είχε καθίσει ο κ. Ραγκούσης, τον οποίο ο κ. Κουράκης δεν άφησε σε χλωρό κλαρί.
Όσο βρίσκονταν εκεί του μιλούσε για την ανάγκη να προχωρήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Πεδιάδας, ενώ μέχρι τότε πρέπει να συζητήσουν για ένα περιβαλλοντολογικό τέλος που θα πρέπει να επιβάλει ο Δήμος Ηρακλείου στο σημερινό αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», δεδομένου ότι τα αεροπλάνα που προσγειωαπογειώνονται εδώ προκαλούν σημαντική ρύπανση και ηχορύπανση.
Ο κ. Κουράκης είπε στον υπουργό ότι καλά θα κάνει να φροντίσει από τώρα για να υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο μάστερ πλαν, που να προβλέπει πώς θα αξιοποιηθούν οι χώροι του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης», όταν με το καλό κάποτε λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι…

Στα δικά μας, τώρα:
Α. Πρώτα να επαινέσουμε τούτη τη σελίδα, γιατί είναι η μοναδική «πένα» που έχει ασχοληθεί -σε συχνότητα- τις περισσότερες φορές, για τα έργα του αεροδρομίου στο Ακρωτήρι. Τα υπενθυμίζουμε, με τίτλους:
1. Πρόσβαση από ΒΟΑΚ προς αεροδρόμιο.
2. Επέκταση / εκσυγχρονισμός του πολιτικού τομέα.
3. Αναβάθμιση των υπηρεσιών, γενικά, της 115 Π.Μ. και μελέτη / κατασκευή νέου Πύργου Ελέγχου.

Β. Γιατί απουσίαζε από το «παρεάκι» της Αθήνας, ο δικός μας δήμαρχος Χανίων; Αδιάκριτη η ερώτηση, αλλά έχουμε το θάρρος να το γράφουμε, διότι τα γραπτά μένουν στην ιστορία.

Γ. Όταν ο Γιάννης Κουράκης ζητά… «λαγούς με πετραχήλια», σε αντίθεση με τον δικό μας, ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί στα «ανταποδοτικά προς τον τόπο» σε ό,τι αφορά λιμάνι Σούδας, χρήσεις, λειτουργίες και έργα υποδομών που πρέπει να προχωρήσουν σε χρόνους «ντετέ»! Όπως το ίδιο συμβαίνει και με το Αεροδρόμιό μας, πέντε δεκαετίες τώρα, μα ιδιαίτερα στο κλίμα των τελευταίων πέντε μηνών που επικρατεί σε θάλασσα, στεριά και τον χανιώτικο αέρα, ο οποίος έχει μολυνθεί ανεπανόρθωτα, θέμα για διατριβές από πνευμονολόγους, ογκολόγους, νευρολόγους κ.λπ. επιστήμονες.
(Υ.Γ.: Διαβάστε για περισσότερες λεπτομέρειες, το θέμα: «Κίνδυνος μεγάλης τοξικής ρύπανσης στον κόλπο της Σούδας από τα F16», σελ. 7 της μηνιαίας εφημερίδας «Πολίτης των Χανίων». Η εφημερίδα πουλιέται σ’ όλα τα σημεία διανομής Τύπου και περιοδικών).

Και αυτά ενδιαφέρουν:

Αεροδρόμια Κρήτης
Από την «οικονομία» της Κυριακάτικης ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, (10 Ιουλίου) το θέμα και για τις «υποδομές Αεροδρομίων», οι οποίες «βρίσκονται ψηλά στον κατάλογο του Βερολίνου, που βλέπει ευκαιρίες κερδών».
* Νεότερα, λοιπόν, που μας αφορούν: «… διακαής πόθος γερμανικών συμφερόντων είναι το πακέτο των αεροδρομίων της Κρήτης με αιχμή τον νέο αερολιμένα που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο Καστέλλι στο Ηράκλειο. Λογική στόχευση, καθώς η Ελλάδα (και δη η Κρήτη) παραμένει μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών των Γερμανών τουριστών, ενώ τα τελευταία ένα-δύο χρόνια ενισχύουν τις θέσεις τους στη χώρα μας κολοσσοί όπως ο τουρ οπερέιτορ TUI (μέσω και των βρετανικών θυγατρικών του). Παράλληλα, ενισχύουν την παρουσία τους στη χώρα μας δύο ισχυρές γερμανικές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, η Germanwings και η Air Berlin».

«Λαγός» για… Ελαφονήσι;
Για δείτε, όμως, και την τελευταία σελίδα της «Οικονομίας», στο πλαίσιο των γραπτών στο… παρασκήνιο;
«Παραλίες
Δύο ελληνικές παραλίες φιγουράρουν στο ´τοπ 10´ του γνωστού διαδικτυακού τόπου διακοπών tripadvisor που στο παρελθόν είχε γίνει κόκκινο πανί για Έλληνες (και όχι μόνο) ξενοδόχους που θεωρούσαν δυσφημιστικά τα σχόλια τουριστών για τα ξενοδοχεία τους. Ο διαδικτυακός τόπος, ωστόσο, είναι από τους δημοφιλέστερους και σ’ αυτόν φιγουράρουν οι παραλίες στο Ελαφονήσι της Κρήτης (στη δεύτερη θέση) και του Αη – Γόρδη της Κέρκυρας (στην έβδομη) ανάμεσα στις κορυφαίες του φετινού καλοκαιριού. Κι αν οι παραλίες βρίσκονται απλώς στη λίστα του tripadvisor, έχει καλώς. Το επικίνδυνο θα είναι άλλο: Να συμπεριληφθούν στη λίστα του Χ. Παμπούκη.
Δεν το ’χουν σε τίποτα να «πακετάρουν» ως επενδυτικό 
προϊόν τις ωραιότερες ελληνικές παραλίες για να τις πασά
ρουν σε αλλοδαπούς ενδιαφερόμενους. ΠΔΥ».

Συναλλαγές από τουρίστες
Διασυνοριακές συναλλαγές της VISA EUROPE, το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς στις έξι χώρες της Μεσογείου Τουρκία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Ελλάδα, Κύπρος και Μαρόκο, από τουρίστες; Επτάμισι δισ. ευρώ!
Χρονικό διάστημα για τους τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας, με τα μικρότερα νούμερα για κάθε χρονιά.
* Παρ’ όλα αυτά:
– Όσοι ξένοι τουρίστες ήλθαν στην Ελλάδα ξόδεψαν συνολικά 245 εκατ. ευρώ, έναντι 214 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (αύξηση 14,3%).
– Πόσα «βούτηξαν» όμως οι Τούρκοι; Έσοδα από VISA EUROPE φέτος 444 εκατ. ευρώ, στο πρώτο τετράμηνο, καταγράφοντας αύξηση +32,23%.

– Επανερχόμαστε στα δικά μας:
Α. Οι Κύπριοι ξόδεψαν 70 εκατ. ευρώ τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2011.
Β. «Οι Ρώσοι» μέχρι στιγμής αφήνουν στη χώρα μας 80,8% πιο πολλά από πέρυσι.

Ασπίδα στο ροχαλητό
Το πρώτο δωμάτιο στον κόσμο που μειώνει το ροχαλητό και τις ενοχλητικές του συνέπειες δημιούργησε το ξενοδοχείο Crowne Plaza London The City.
Τοίχοι με έξτρα ηχομόνωση, μαξιλάρι με μαγνήτες που δημιουργεί μαγνητικό πεδίο διευκολύνοντας την αναπνοή χωρίς ροχαλητό, σύστημα που απορροφά την ηχώ του ροχαλητού στο δωμάτιο, υπόσχονται καλύτερο ύπνο και μικρότερη ενόχληση για τον / τη σύντροφό σας.

ICONS traveller´s τεύχος 69 – Ιούλιος 2011
Προσέξτε το πακέτο και τρέξτε στο πιο κοντινό σημείο διανομής Τύπου και περιοδικών για να το αποκτήσετε, αντί 5,90 ευρώ:

Α. Το περιοδικό του μήνα με 576 σελίδες και αφιερώματα για Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κύθηρα, Αντίπαρο, Νάξο, Μήλο, Κίμωλο, Ρέθυμνο, Λήμνο, Σκόπελο, Σκύρο, Κατερίνη, Χαλκίδα.
* Με ξεχωριστό για την Πάρο από τη σελίδα 106 μέχρι και τη 200.
Συνεχίζει με Αντίπαρο, από 201 και ολοκληρώνεται με το Πάρος – Αντίπαρος στη σελ. 213.

Β. EXTRA τεύχος, στην ελληνική – αγγλική «Dodekanissa – magazine». Καλύπτει το φετινό καλοκαίρι με 450 συνολικά σελίδες. Θαυμάσια δουλειά για την οποία πρέπει να ’χει «βάλει το… χεράκι του και ο «Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού».

Γ. EXTRA τεύχος, για το δικό μας ανατολικό κομμάτι του νησιού μας: «Λασίθι» magazine με 58 σελίδες, με Άγιο Νικόλαο, Ελούντα, Ιεράπετρα, Πλάκα -Σπιναλόγκα, με πληροφορίες για Ξενοδοχεία – Εστιατόρια- Μπαρς – Παραλίες – Αξιοθέατα και μια σημαντική (αδικαιολόγητη για μας) ΑΠΟΥΣΑ, η πανέμορφη και φιλόξενη Σητεία, με το πρώτο, σε ποιότητα, ελαιόλαδο και κρασί της Κρήτης!

Υστερόγραφο: Αν υποφέρετε στον αυχένα ή στη μέση, σας προειδοποιούμε ότι, τα τρία τεύχη / βιβλία / άλμπουμ ή ´χρυσοί οδηγοί´ για τις διακοπές σας… ζυγίζουν τρία ολόκληρα κιλά..!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. To agorasa kai einai oti kalitero exei kykloforisei.
    Exeis polous logous gia na to agoraseis kai i timi tou einai symferousa.
    Den einai vari exei oti xreiazetai na kserei enas anagnostis xoris na ksodepsei mia periousia gia na parei 4-5 diaforetika entypa k kana2 xartes gia na dei ti paizei ekei….pairneis to Icons kai eisai mesa se ola.
    Episis to protimo apo tis proxeirodouleies pou ginonte se fillades….
    Kali anagnosi kai se sas!
    Filia apo ””SP””

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα