Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ακρίβεια στην αγορά

´Ακριβή´ χαρακτηρίζουν την αγορά των Χανίων πολίτες με τους οποίους συνομίλησαν χθες τα ´Χ.Ν.´ στο κέντρο της πόλης, μία μέρα πριν την επίσημη έναρξη των θερινών εκπτώσεων, σήμερα.
Οι περισσότεροι καταναλωτές επεσήμαναν πως οι τιμές στα Χανιά έχουν παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα σε είδη ένδυσης και υπόδησης -παρά τις όποιες μειώσεις έγιναν από τους εμπόρους λόγω κρίσης- και τονίζουν ότι κατά την περίοδο των εκπτώσεων θα περιοριστούν μόνο στις απαραίτητες αγορές.

´Τα επώνυμα παραμένουν πιο ακριβά´
´Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με την επωνυμία των προϊόντων. Αν κάποιος επιλέγει επώνυμες μάρκες εκεί οι τιμές παραμένουν ακριβές. Ο περισσότερος κόσμος περιμένει τις εκπτώσεις για να κάνει τις αγορές του. Προσωπικά θα κάνω κάποιες αγορές αλλά με προσοχή´, επεσήμανε ο Γιάννης.

´Συμφέρουσες αγορές
στις εκπτώσεις´

´Συνήθως κάνω αγορές στα ταξίδια που πραγματοποιώ. Στο εξωτερικό υπάρχουν κάποια outlet καταστήματα που βρίσκεις καλύτερες τιμές σε επώνυμα προϊόντα. Οι εκπτώσεις όμως που γίνονται στην τοπική αγορά είναι πάρα πολύ καλές και θα μπορούσε κάποιος να κάνει συμφέρουσες αγορές´, επισημαίνει η Στέλλα.

´Ακριβή αγορά σε σχέση
με τους σημερινούς μισθούς´

´Σε σύγκριση με τους μισθούς και τα ημερομίσθια η αγορά των Χανίων είναι ακριβή όχι τόσο στα είδη πρώτης ανάγκης όσο στα είδη ένδυσης.
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων περιμένω να αγοράσω κυρίως ορισμένα είδη για το σπίτι´, μας λέει ο Μανώλης.

´Αγοράζω μόνο
ό,τι χρειάζομαι´

´Θεωρώ ότι γενικότερα τα Χανιά είναι από τις ακριβότερες πόλεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει εν μέρει να μειώνονται λίγο οι τιμές λόγω κρίσης, επειδή δεν υπάρχει κίνηση στα μαγαζιά. Προσωπικά έχω ελαχιστοποιήσει τα ψώνια μου σε αυτά που χρειάζομαι περισσότερο. Στις εκπτώσεις και στις προσφορές που ήδη είχαν αρχίσει εδώ και καιρό, αγόρασα κάποια πράγματα που τα χρειαζόμουν. Γενικότερα, σκοπεύω να πάρω μόνο αυτά που χρειάζομαι και όχι επιπλέον πράγματα´, αναφέρει η Γιούλη.

´Βελτιωμένες τιμές
την περίοδο
των εκπτώσεων´

´Θεωρώ ότι οι τιμές είναι βελτιωμένες και οι εκπτώσεις είναι καλές. Τα καταστήματα λόγω κρίσης έχουν «ρίξει» πολύ τις τιμές, ειδικά αυτή την περίοδο. Συνήθως κάνω αγορές σε ρούχα και παπούτσια. Σίγουρα τώρα στις εκπτώσεις κάτι θα ψωνίσουμε ως γυναίκες αλλά όχι και πολλά πράγματα όπως γινόταν παλιότερα´, επεσήμανε η Νικολέτα.

´«Ανάσα» για την τοπική αγορά οι εκπτώσεις´

´Κάνω αγορές από την τοπική αγορά κυρίως ρούχα και παπούτσια. Οι τιμές μου φαίνονται λογικές. Οι εκπτώσεις είναι «ανάσα» για την τοπική οικονομία´, μας λέει ο Μανώλης.

´Δεν έχουν βάλει μυαλό οι Χανιώτες´

´Αγοράζω και ρούχα και τρόφιμα από την τοπική αγορά όμως θεωρώ ότι οι τιμές είναι πολύ ακριβές. Κι έτσι έρχονται τα καταστήματα franchise και κλείνουν τα άλλα μαγαζιά. Δυστυχώς δεν έχουν βάλει μυαλό οι Χανιώτες. Στις εκπτώσεις -που έχουν αρχίσει ήδη με περίοδο προσφορών- θα πάρω κάποια πράγματα, αλλά λίγα´, αναφέρει η Αργυρώ.

´Μέτρια σε τιμές η αγορά στα Χανιά´

´Ψωνίζω μόνο από την τοπική αγορά και θεωρώ ότι είναι μέτρια σε τιμές. Από εδώ κάνω όλες τις αγορές μου. Είμαστε λίγο πιο ακριβοί στον ρουχισμό αλλά αυτό έχει να κάνει και με την εισαγωγή. Και στις εκπτώσεις από εδώ θα ψωνίσω, ούτως ή άλλως τα τελευταία δύο χρόνια γίνονται καλύτερες τιμές στην αγορά´, υποστηρίζει από την πλευρά της η Μαρία.

´Από τις ακριβότερες
στην Ελλάδα η τοπική αγορά´

´Επειδή έχω ζήσει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, θεωρώ ότι η αγορά των Χανίων είναι από τις ακριβότερες στην Ελλάδα, ίσως η ακριβότερη μαζί με την Αθήνα, σχεδόν σε όλα τα προϊόντα. Ακόμα και στα είδη τα οποία παράγονται εδώ που θα ’πρεπε οι τιμές να είναι χαμηλότερες, αυτές είναι ίδιες ή ακριβότερες με την Αθήνα´, μας λέει ο  Παναγιώτης.
Και προσθέτει: ´Κάποια πράγματα τα ψωνίζω αναγκαστικά εδώ, διότι δεν μπορώ να μετακινηθώ εύκολα λόγω υποχρεώσεων. Αν μου δοθεί όμως η ευκαιρία να επισκεφθώ μιαν άλλη περιοχή π.χ. το Ηράκλειο, θα κάνω τις αγορές μου εκεί´.
Όσο για το αν σκοπεύει να προχωρήσει σε αγορές, κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων που ξεκινούν σήμερα, ο ίδιος απαντά χαρακτηριστικά: ´Στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία δεν έχει να κάνει (το αν θα ψωνίσω) τόσο με τις εκπτώσεις όσο με το αν θα μπει ο μισθός και πόσος θα είναι… Δεν ξέρω αν θα ψωνίσω. Κι αν θα ψωνίσω θα είναι μόνο κάποιο είδος που μου χρειάζεται´.

´Ακριβή αγορά
στα είδη ρουχισμού´

´Η τοπική αγορά μου φαίνεται σχετικά ακριβή στα είδη ρουχισμού και διατροφής. Ειδικότερα σε σχέση με τις αγορές τις υπόλοιπης Κρήτης η αγορά των Χανίων είναι από τις πιο ακριβές αλλά θεωρείται και από τις ακριβότερες στην Ελλάδα. Όσο για τις εκπτώσεις, προσωπικά δεν περιμένω να μπουν αυτές για να ψωνίσω´, επισημαίνει ο Νεκτάριος.

´Πιο αυξημένες οι τιμές από πλησιέστερους Νομούς´

´Η τοπική αγορά θεωρώ ότι είναι πολύ ακριβή γιατί σε όποια κατάστημα και να πας, οι τιμές είναι γενικότερα πολύ αυξημένες σε σχέση και με τους πλησιέστερους Νομούς. Και το βασικότερο είναι πώς όσον αφορά την εγχώρια παραγωγή οι τιμές είναι ακόμα πιο ακριβές π.χ. ακόμη και τα κηπευτικά´, αναφέρει ο Θρασύβουλος ο οποίος επισημαίνει ωστόσο ότι προτιμά για τις αγορές του την ελληνική αγορά και όχι προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών. Στην ερώτηση για το εάν σχεδιάζει να κάνει αγορές κατά τις εκπτώσεις, απαντά:´Δεν νομίζω να μπορέσω να καταναλώσω τίποτα. Έχω τρία παιδιά, δεν δουλεύει κανείς άλλος μέσα στο σπίτι και παρόλο που είμαι με 21 χρόνια προϋπηρεσία στο Δημόσιο, (ο μισθός) δεν μου βγαίνει για να αγοράσω τίποτα παραπάνω´.

´Περίμενα καλύτερες τιμές στις εκπτώσεις´

´Ψωνίζω από τα τοπικά καταστήματα. Τις εκπτώσεις περιμένουμε οι περισσότεροι για να κάνουμε αγορές. Προσωπικά αγοράζω είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα κ.ά.
Οι τιμές βέβαια -σε σχέση με τις μεγάλες εκπτώσεις που λένε- θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες, διότι παρατηρώ να υπάρχει μια μείωση αλλά όχι ιδιαίτερα σημαντική σε σχέση με πριν´, επισημαίνει ο Ανδρέας.

´Περιμένω τις εκπτώσεις για αγορές´

´Αγοράζω από τα τοπικά καταστήματα κυρίως είδη ρουχισμού και υπόδησης. Οι τιμές κατά την περίοδο των εκπτώσεων μου φαίνονται καλύτερες από πριν και τα προϊόντα είναι πιο οικονομικά αλλά γενικά θεωρώ πως είναι αρκετά «τσιμπημένα». Γι’ αυτό περίμενα την περίοδο των εκπτώσεων για να κάνω τις αγορές μου´, μας είπε η Νίκη.

´Υπερβολικές οι τιμές
σε ορισμένα μαγαζιά´

´Από την τοπική αγορά προτιμώ να αγοράζω ρούχα και παπούτσια. Οι τιμές σε μερικά μαγαζιά είναι υπερβολικές όμως βρίσκεις και κανονικές. Περιμένω τις εκπτώσεις για να αγοράσω κάποια πράγματα γιατί θεωρώ ότι οι τιμές θα είναι πολύ καλύτερες τότε´, ανέφερε η Εύη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα